Ziekenhuis opereert op zaterdag

LELYSTAD; - Om wachtlijsten aan te pakken, opereert het Lelystadse ziekenhuis tijdelijk op zaterdag. Op 13 en 20 juni gaan in totaal zestien mensen onder mes, na de zomer wil de MG Groep nog een paar keer operaties op zaterdag zetten.
Door gebrek aan operatiefaciliteiten kon het ziekenhuis de afgelopen maanden minder mensen opereren dan ze eigenlijk had gewild. Vooral bij orthopaedie leidde dat tot wachtlijsten. Door te opereren op zaterdag wil de MC Groep vooral de wachtlijst voor heup-, knie- of schouderoperaties aanpakken. Wie daarvoor in aanmerking komt, wordt gebeld. Het ziekenhuis opereert nu nog in tijdelijke operatiekamers omdat de permanente zijn gesloten na problemen met luchtbehandeling. Op de plek van die kamers verrijst een nieuw complex met vier operatiekamers.
http://www.destentor.nl/regio/flevoland/5090937/Ziekenhuis-opereert-op-zaterdag.ece

Opereren op zaterdag. Is het uniek?

BERGEN OP ZOOM - De oogartsen dr. J.P. Flipse en dr. T.R. Stolwijk in het Lievensberg ziekenhuis opereren de komende weken ook op zaterdag om de wachtlijst voor staaroperaties binnen de perken te houden. Naarmate we ouder worden, wordt de ooglens minder helder. Voorwerpen worden waziger of krijgen een grauwe kleur. Dit troebel worden van de ooglens wordt 'staar' of 'cataract' genoemd. Een staaroperatie wordt in de meeste gevallen onder plaatselijke verdoving en in dagbehandeling verricht. De oorgarts haalt de troebele lens uit het oog en vervangt deze door een kunstlensje. De patiënt kan vaak dezelfde dag weer naar huis. De aandoening is goed te behandelen; het gezichtsvermogen wordt vrijwel volledig hersteld.http://www.plaats.nl/gemeente-roosendaal/nieuws/485635/opereren-op-zaterdag/

En in 2006:


UMCG opereert tijdelijk op zaterdag
In de maanden september en oktober voert het UMCG ook op zaterdag operaties uit. Het gaat om niet-spoedeisende, planbare operaties, zoals galblaas- en liesbreukoperaties. Op 8 zaterdagen zullen in totaal 40 operaties worden uitgevoerd. Met dit initiatief wil het UMCG de wachtlijst, die begin dit jaar is ontstaan door een toename van spoedeisende, complexe operaties, zoveel mogelijk wegwerken.
http://www.zorgkrant.nl/read.html?id=3008

Is dit een trend in navolging van het klantgerichte werken in ziekenhuizen; de zorg business is een van de weinige ondernemingen die niet gebonden is aan werkdagen.
Maar op een of andere manier is elke arbeidsethos gericht op de zesdaagse of vijfdaagse werkweek.

--
2016 inmiddels. Hoe ver zijn ziekenhuizen hier nu mee? Wie opereert er wel op zaterdag en in het weekend in het algemeen en wie niet.
Ziekenhuizen worden steeds meer high-tech centrums. Ook op BNR horen we hier weer van in een herhalingsinterview met de bestuursvoorzitter van het UMCG, Jos Aartsen. Hij meent dat het nodig is dat de operatiekamers, de intensive care ruimtes (OK's en ICU's) gerenoveerd moeten worden (en dat hiervoor bij "de gewone operatie" bezuinigingen nodig zijn). Een IC moet state-of-the-art zijn. Cutting edge zeggen ze in de VS. Ook moet er een innovatiefonds komen om dit te bereiken.
Maar hoe zit het met de menselijke kant van de organisatie ontwikkeling.  Vernieuwt deze ook, zoals het werken / opereren op zaterdag?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?