Nog meer over Europa

Allereerst een samenvatting van de verkiezingen.

Europa, winst en verlies...De uitslag van de Europese verkiezingen is samen te vatten in drie elementen: de sociaal-democraten hebben verloren; de christen-democraten zijn het centrum voor elke coalitie en euro-sceptische en nationalistische partijen zijn in opmars.http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=45041

En dan iemand uit Swaziland die kwam waarnemen “Dat doen jullie bij ons ook, dus dan doen wij het terug.” Ik Swaziland meen ik heeft de Koning een harem en wel honderden kinderen. Misschien ook een aardig idee ter uitwisseling.

Afrikaanse verkiezingswaarnemer waarschuwt Europa“Als Europeanen niet bereid zijn te stemmen, ondermijnen ze hun eigen democratie.” Dat zegt Marwick Khumalo uit Swaziland, hij is een van de vijftien Afrikaanse waarnemers bij de Europese verkiezingen. De Afrikanen zijn hier op uitnodiging van het Europees Parlement. Ze vallen op in hun groene hesjes, met op de rug de tekst Pan-African Parliament Election Observer.

Khumalo legt uit waarom een Afrikaanse afvaardiging het Europese verkiezingsproces waarneemt. “Bij verkiezingen in Afrikaanse landen komen Europese waarnemers ook altijd, het is dan niet meer dan logisch dat het andersom dan ook gebeurt.”

De waarnemers waren aanwezig op stembureaus in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Vanavond volgen ze de uitslagen vanuit het Europees Parlement in Brussel. Onregelmatigheden zijn ze tijdens hun werkzaamheden niet tegen gekomen. Toch maakt Khulamo zich zorgen over de staat waarin de Europese democratie verkeert.

“Ik heb vanmorgen twintig minuten in een leeg stembureau in Wiesbaden (Duitsland) gestaan. Als er in Afrika ergens verkiezingen zijn, dan zijn mensen bereid om uren in de rij te staan. In Europa nemen de meeste mensen niet eens even vijf minuten de tijd om te gaan stemmen. Als zo weinig mensen de gang naar de stembus maken moet je jezelf de vraag stellen hoe democratisch de uitkomst nog is.”

Als buitenstaander heeft Khulamo geen verklaring voor de lage opkomst. Hij verbaast zich over het contrast. “In Afrika zijn de mensen arm, en soms teleurgesteld. Maar uiteindelijk houden ze altijd hoop op een betere toekomst. Die hoop uiten ze als ze kunnen stemmen.”

Of het gebrek aan belangstelling voor de Europese verkiezingen iets met de Europese welvaart te maken heeft? “Geen idee, ik hoopte dat jij als Europeaan mij dat kon vertellen.”
http://weblogs3.nrc.nl/europablog/2009/06/07/afrikaanse-verkiezingswaarnemer-waarschuwt-europa/

Hoe wel varen(d zijn) we?Gebrek aan belangstelling en de mogelijke relatie met welvaart? Welvaart is een relatief begrip. Mensen die nu PVV stemmen voelen zich niet zo welvarend dunkt me.

Is het niet vooral de crisis die nu de schuld krijgt van het project Europa dat maar niet wil lukken? Toen het nog goed ging hoorde je minder kritiek.
Onlangs las ik op het internet: “Economisch is het heel onverstandig om verzorgingsstaten en ontwikkelingslanden in één unie te stoppen, met vrij verkeer van arbeid, kapitaal, goederen en diensten. Je kunt de problemen zien aankomen”
Maar is het toch niet zo gegaan in het verleden; De arme broeder Spanje kwam bij het rijke noorden… Maar hoe ziet dat er nu uit? Is Spanje nog steeds arm, is Europa er als geheel armer van geworden of heeft de toetreding van een land als Spanje de economische situatie in Europa verbeterd?

Overigens is in het “arme” Spanje de zorg gratis voor iedere inwoner. Dat is inderdaad een verschil waardoor het land meer economische migranten ontvangt.

Zelf zou ik nooit in Spanje zijn gaan wonen als er geen Europa (Europese Unie) was en als er geen euro zou zijn. En toch, inderdaad zijn de verschillen groot. Maar ze worden kleiner. Bolognia is ook zo’n project waar de uitwisseling en studieaanpak geharmoniseerd wordt over de landen heen. Prima denk ik dan. Geen grote aula's meer, maar een meer individuele aanpak. En studeren in Amsterdam (bijvoorbeeld arts) levert eenzelfde soort opleiding op als in Madrid. Als dat nu samen kan met cultuurverschillen die blijven bestaan, omdat ze logisch zijn (Spanje is nu eenmaal anders dan Nederland) dan moet Europa daar als geheel toch sterker uit kunnen komen. Maar naast de cultuurverschillen zijn er ook overeenkomsten. Een dun laagje Europese cultuur boven de individuele culturen van de lidstaten. (en daarnaast internationale bedrijfsculturen, etc).
Maar nu is het even niet de tijd om over Europa te denken. We hebben wel wat anders aan ons hoofd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?