Efficiënter brein & IQ (en organisaties)

Het menselijk brein blijft een mysterieus iets. De complexiteit en vernuftigheid waarmee het ons lichaam en onze emoties aanstuurt is fascinerend. Leg daarnaast de vraag hoe het komt dat sommige mensen slimmer zijn dan anderen en je hebt een pracht van een studieonderwerp. Martijn van den Heuvel van het UMC Utrecht deed dit en publiceert hierover in het tijdschrift Journal of Neuroscience van 10 juni.

Van den Heuvel ontdekte dat mensen met efficiënter georganiseerde informatie-uitwisseling in de hersenen een hoger IQ hebben. De hersenen zijn een netwerk van verschillende gebieden. Deze wisselen voortdurend informatie met elkaar uit. Hoe korter de informatieweg is, hoe beter. Bij mensen met een hoger IQ hebben de hersenen minder tussenstappen nodig om informatie van het ene gebied naar het andere te transporteren.
Efficiëntere hersenen hebben niet per definitief meer verbindingen. Vooral de communicatie tussen de hersengebieden blijkt efficiënter. "Dat kan betekenen dat intelligentie te maken heeft met hoe makkelijk de verschillende hersengebieden hun informatie kunnen integreren," verklaart Van den Heuvel. De sterkste verbanden tussen intelligentie en het IQ zijn gevonden in gebieden voorin het brein. Deze zijn ook bekend om hun betrokkenheid bij complexer gedrag. Van den Heuvel’s onderzoek is het eerste dat de mate van efficiëntie koppelt aan menselijk gedrag.
http://www.ziekenhuis.nl/index.php?cat=nieuws&nieuws=item&id=6381

Aardig om dit beeld op het ziekenhuis zelf toe te passen. Het ziekenhuis is overbevolkt met zeer intelligente medewerkers, echter de informatie-uitwisseling is bij lange na niet efficiënt. Intelligente medewerkers, dom ziekenhuis? De rol van emotie mis ik in het verhaal. De linker en rechterhersenhelft en hoe deze efficiënt met elkaar communiceert. In het ziekenhuis is het vaak ook de ratio en de emotie waar de efficiënte koppeling en samenhang vaak ontbreekt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?