Zon en de kans op huidkanker

Zonkracht sterk de komende dagen:
AMSTERDAM - Deze week is het gevaarlijk om zonder zonbescherming in de zon te zitten. KWF Kankerbestrijding waarschuwt voor de extra zonkracht.

Op vakantie naar de zon. Cultuur wordt geapprecieerd, maar een vakantie zonder zon is toch maar moeilijk te verkopen. De oproep van de ministers onlangs om maar thuis in Nederland op vakantie te gaan, mag geen groot onthaal verwachten. Mensen willen zon.

Dat is te begrijpen als je in een land woont waar het grijze wolkendek buiten overheerst.
Maar dan zonnen. Dat is toch wel een vreemde cultuurexponent. Waarom gaan mensen zonnen? Hele dagen in de zon liggen. Het gebeurt en het blijft voorkomen. Ondanks de waarschuwingen. In Zuid Spanje, zijn 25% van de gevallen van huidkanker te vinden bij buitenlanders. Terwijl die nog geen 10% van de bevolking uitmaken.
Spanjaarden zonnen ook, maar gaan bijvoorbeeld tussen de middag uit de zon – meestal om te eten. De noordelingen blijven de hele dag op het strand.

Het is net als roken. We weten dat het slecht is, maar we doen het toen. De natuur – van de verslaving – is sterker dan de cultuur die langs de kant roepts dat het niet gezond is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?