Beeld van een verandering - het einde van Morres

HULST - Meubelgigant Morres Wonen in Hulst is failliet. Het winkelcomplex is gisteren gesloten. Met het faillissement van Morres staan 120 mensen op straat. Hiermee is een einde gekomen aan een begrip in Nederland en België: ‘een dagje morressen.’ Het ging al jaren slecht met Morres in Hulst. In 2001 telde het bedrijf nog 625 banen. Na verscheidene reorganisaties werd dat aantal in de afgelopen jaren teruggebracht naar 120. De meubelgigant in het Zeeuws-Vlaamse vestingstadje had te veel concurrentie van woningboulevards. De kredietcrisis gaf het bedrijf de nekslag. Morres Wonen, dat dit jaar precies honderd jaar bestond, was naast bijvoorbeeld het werkeiland Neeltje Jans een van de 

toeristische trekpleisters
 

in de provincie Zeeland. Per jaar bezochten ongeveer 700.000 mensen de showroom. Fré Morres begon in 1909 met zijn meubelmakerij. Na de Tweede Wereldoorlog werd die omgebouwd tot winkel. Dat was zo’n succes, dat onder leiding van de twee zoons van Morres een postordercatalogus werd geïntroduceerd. De winkel ging ook op zondag open. De stijgende welvaart deed zijn werk en Morres Meubel groeide als kool. In 1968 verhuisde Morres naar een grote vestiging op industrieterrein Tol-Morres. Vlak voor de eeuwwisseling veranderde Morres Meubel zijn naam in Morres Wonen. Het groeide uit tot een bedrijf waar ruim zeshonderd mensen werkten. Het opende nieuwe vestigingen in Zaanstad en Deventer. Maar na 2000 zakte de omzet terug en vielen de bedrijfsresultaten tegen. De vestiging in Deventer werd gesloten en die in Zaanstad afgestoten. Diverse reorganisaties kostten honderden banen.
 
 De verandering die we nu zien is niet van de ene op de andere dag voltrokken. De omzet liep in 2000 terug. Toen is de dalende trend waarschijnlijk begonnen. In een tijd waar het vooral gaat om de beste te zijn. Nummer is, is dan de concurrent IKEA neem ik aan.

-- december 2023 Overname nog in hetzelfde jaar:
Meubelwinkel Morres Wonen weer open na overname, 30 JUNI 2009. De Mandemakers Groep gaat een groot deel van de activiteiten van Morres Wonen overkopen. De deuren van de meubelwinkel zijn sinds zaterdag 27 juni weer geopend. Morres Wonen is één van de grootste meubelretailbedrijven van de Benelux. De kredietcrisis en de daaropvolgende recessie hebben het voor het bedrijf onmogelijk gemaakt om onder andere de hoge financieringskosten verder te dragen, waardoor een faillissement onvermijdelijk was.
https://www.bouwenwonen.net/artikel/Meubelwinkel-Morres-Wonen-weer-open-na-overname/22350

--  In feite is Morres dus nooit weggeweest.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?