Laat Zorginstellingen maar failliet gaan

In de tijd dat sommige banken met alle macht overeind gehouden worden, moeten zorginstellingen maar omvallen. Meten met twee maten?

Advies: laat zorginstellingen failliet gaan.
(Novum) - De overheidssteun aan zorginstellingen moet drastisch worden beperkt. Alleen instellingen met essentiële functies als spoedeisende zorg of zorginstellingen met een groot marktaandeel mogen bij problemen kunnen rekenen op overheidssteun, stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) woensdag in het advies 'Steunverlening zorginstellingen'.

De RVZ vindt dat zorginstellingen failliet moeten kunnen gaan. "Als een instelling failliet gaat, neemt een andere onderneming de opengevallen plaats in." De overheid moet terughoudend zijn met het bieden van financiële hulp. "Als de overheid klaar staat om instellingen overeind te houden, benadeelt zij instellingen die hun financiën wel op orde hebben en verstoort zij de concurrentie op de zorgmarkt."

Begin dit jaar werden de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord nog van de ondergang gered, onder meer omdat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) achttien miljoen euro in het noodlijdende ziekenhuis pompte. Ook het Limburgse Orbis Medisch Centrum -ontstaan na een fusie- was dit voorjaar veelvuldig in het nieuws vanwege de financiële problemen. De instelling praat nu met de gemeente Sittart-Geleen en de provinvie over financiële steun.

De RVZ schrijft dat grote financiële problemen of dreigende faillissementen vaak een gevolg zijn van fusies of overnames. De raad vindt dat de NZa, die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) adviseert over de voorgenomen fusie, moet beoordelen of de nieuwe zorginstelling wel financieel levensvatbaar is en of de grootte van de nieuwe onderneming niet tot te grote risico's leidt.

Voor instellingen met essentiële zorgfuncties of een marktaandeel van meer dan 35 procent zou de NZa een 'early warning-systeem' moeten inrichten, vindt de RVZ. Door deze instellingen te verplichten om financiële problemen tijdig te melden, wordt voorkomen dat zij in de problemen raken. Ook zouden deze instellingen een faillissementsverzekering moeten afsluiten.

Het verschil tussen een ZI en een bank is natuurlijk dat banken private ondernemingen zijn en ZI's niet of nauwelijks. Nog. Het klinkt in ieder geval stoer: "laat ze maar failliet gaan."
Een ander verschil met de banken is het kenmerk too-big-to-fail, wat voor sommige banken geldt. Hoe zit dat bij de zorg?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?