Opkomst Europese Verkiezingen valt tegen

Opkomst nieuw dieptepunt.
Opkomst voor Europese verkiezingen bereikt nieuw dieptepunt Slechts 43 procent van de Europese kiezers heeft de voorbije dagen deelgenomen aan de Europese verkiezingen. Dat blijkt zondagavond uit een peiling van onderzoeksinstituut TNS Opinion. Met een opkomst van 43 procent bereikt de participatie een nieuw dieptepunt. Vijf jaar geleden ging nog 45,5 procent van de kiezers een stem uitbrengen. Sinds de invoering van de rechtstreekse verkiezing van het Europees Parlement in 1979 is de opkomst onophoudelijk gedaald. Dertig jaar geleden bracht nog 62 procent een stem uit. Ongeveer 375 miljoen kiezers in 27 landen konden de voorbije dagen deelnemen aan de stembusgang. (TIP)
http://www.metrotime.be/nlnewsbelga.html?telexid=43819481

Op zich niet verwonderlijk dat als de Europese Unie uitdijt de mensen zich minder betrokken voelen. hoe groter het bedrijf moet meer afstand tot de CEO?

Europese Stemwijzer?
Recordbelangstelling voor stemwijzer RIJSWIJK - Bijna 1,2 miljoen Nederlanders hebben de afgelopen weken op internet de stemwijzer voor de Europese verkiezingen ingevuld. Dat bleek donderdag uit telling van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) dat de stemwijzer organiseerde. Op de dag van de verkiezingen hebben nog ongeveer 300.000 mensen de stemwijzer ingevuld. De teller bleek uiteindelijk steken op 1.175.000 adviezen. Bij de vorige verkiezingen voor het Europees Parlement in 2004 maakten 485.000 mensen gebruik van de stemwijzer van het IPP. Projectleider Jochum de Graaf van het IPP is blij dat het aantal meer dan verdubbeld is. „Dit is echt boven onze verwachting.” De top drie van de meest geadviseerde partijen wordt gevormd door achtereenvolgens GroenLinks, D66 en PVV. Het IPP tekent hierbij nadrukkelijk aan dat de stemwijzer „geen politieke barometer of opiniepeiling” is. Met de stemwijzer kan de gebruiker aan de hand van dertig stellingen, waarmee hij het eens is, oneens of geen mening over heeft, en evenzoveel thema's uitvinden welke partij bij hem past. Van de mensen die de stemwijzer invulden, blijkt 49 procent het oneens met de stelling 'Turkije mag nooit lid worden van de EU'. 34 procent is het eens met deze stelling en de rest heeft geen mening. De grotere belangstelling voor de stemwijzer bij deze editie van de Europese verkiezingen komt volgens de zegsman vooral doordat de stemwijzer de afgelopen jaren aan bekendheid heeft gewonnen. http://www.telegraaf.nl/binnenland/4085164/__Recordbelangstelling_voor_stemwijzer__.html

Zo'n stemwijzer is mooie toepassing die ook nog eens de betrokkenheid bij de politiek beinvloed.
... Ondertussen lijkt het CDA 5 zetels te hebben verkregen en de PVV 4. Nu nog de rest van Europa.

Uitslag.
Uitslag is nog "onder weg."

De volkskrant heeft echter al een samenvatting:

Sociaal-democraten grote verliezers.
BRUSSEL - De sociaal-democraten zijn de grote verliezers geworden van de Europese verkiezingen. In het kielzog van de PVV van Geert Wilders boekten ook in sommige andere EU-landen nationalistische partijen flinke winst. De opkomst was lager dan ooit bij de Europese verkiezingen: 43 procent, twee procent minder dan bij de vorige verkiezingen in 2004.
Vooral in Groot-Brittanniƫ kreeg Labour flinke klappen, maar ook in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Oostenrijk verloren de sociaal-democraten.Volgens de voorlopige resultaten bleef de Franse Socialistische Partij steken op 17 procent tegen 28 procent voor de conservatieve UMP van president Sarkozy. In Duitsland was het beeld vergelijkbaar. Onder leiding van minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier stevenden de sociaal-democraten daar af op een historische nederlaag tegenover de CDU/CSU van bondskanselier Merkel.
Europese VolkspartijVolgens voorlopige berekeningen van het Europees Parlement zullen de christen-democraten en de conservatieven die samenwerken in de Europese Volkspartij (EVP) uitkomen op 263 tot 273 van de 736 zetels in het europarlement. De socialisten dalen flink. Zij komen uit op 155 tot 165 zetels. De liberalen blijven de op twee na grootste partij met 78 tot 84 zetels. De Groenen gaan iets omhoog: van 43 naar 52 tot 56 zetels.
Ook al wordt de EVP sterker in vergelijking met de socialisten, in de praktijk zal er weinig veranderen. Beide partijen hebben elkaar nodig om aan een solide meerderheid te komen in het europarlement.
EuropsceptischDe vier pro-Europese partijen maken nog veruit de meerderheid uit van het europarlement, maar stilletjes rukken de eurosceptische en ultra-nationalistische krachten wel op in het parlement. Een eerste signaal was de winst van de PVV in Nederland.
In Hongarije, dat zwaar getroffen is door de financiĆ«le crisis, kwam de extreemrechtse Jobbik-partij vanuit het niets op 4 van de 22 zetels die Hongarije in het europarlement heeft. De partij moet weinig hebben van immigranten en van de EU. Finland kreeg een soortgelijke electorale schol te verwerken. Daar kwam de anti-immigratiepartij Ware Finnen uit op 10 procent van de stemmen. In Oostenrijk scoorde de FPƖ van de vorig jaar verongelukte extreem-rechtse leider Jƶrg Haider onverwacht sterk.
PiratenpartijIn Zweden wist de Piratenpartij die zich sterk maakt voor het gratis downloaden van films en muziek liefst 7,6 procent in de wacht te slepen, genoeg voor Ć©Ć©n zetel.
Opvallend was dat Declan Ganley, de man achter het Ierse nee tegen het Verdrag van Lissabon en oprichter van de Libertas-beweging, onvoldoende stemmen haalde om zelf een zetel te veroveren in het Europees Parlement. Ganley wilde van de verkiezingen een pan-Europees referendum maken over het verdrag, dat inmiddels door vrijwel alle EU-landen is geratificeerd. Maar dat plan lijkt mislukt.
http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1210620.ece/Sociaal-democraten_grote_verliezers

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?