De topvrouwen van ING

'Veel topvrouwen verlaten ING om cultuur'  (AFN) - Veel topvrouwen bij de bankverzekeraar ING houden het na verloop van tijd voor gezien. Dit komt onder meer door onvrede over ’de kille cultuur’ en de ’gebrekkige steun van de leiding’. Dat meldde de Volkskrant donderdag op basis van een intern onderzoek bij ING.
Tussen 2004 en 2006 vertrokken bijna honderd van de 550 topvrouwen. Ze ervaren gebrek aan draagvlak en voelen zich in de steek gelaten. Vrouwen met een hogere functie verlaten ING daardoor vaker dan mannen in vergelijkbare topfuncties.


Doet me denken aan de affaire Bos-Vogelaar; gebrekkige steun van de leiding. Kan.

--
Twee jaar later:

Weinig topvrouwen in Nederland. Het eigen streefcijfer van de overheid voor het aantal vrouwen in de top was twintig procent. Volgens onderzoek lag het percentage in het bedrijfsleven in 2009 echter op negen procent.
Dat maakten het SCP en het CBS gisteren bekend bij de presentatie van de Emancipatiemonitor. Met deze monitor kijken de onderzoekers naar het effect van het emancipatiebeleid van de overheid.
Dat effect blijkt dus niet zo groot. Want hoewel de overheid door het verstrekken van subsidies aan bedrijven vrouwen in de top probeert te krijgen, is het aantal topvrouwen in het bedrijfsleven slechts negen procent.
Binnen de eigen organisatie lukt het de overheid wel om vrouwen aan de top te krijgen, zo blijkt uit de monitor. Het aantal vrouwelijke ambtenaren en politievrouwen is de afgelopen jaren namelijk gestegen. De rijksoverheid had zichzelf voor 2011 het streefcijfer van 25 procent vrouwen in de top opgelegd. Dit percentage haalde het echter al in 2009.
Maar alleen topvrouwen in de eigen organisatie is niet genoeg, zo vindt de overheid. Ze wil dat in elke maatschappelijke laag en in elke beroepstak mannen plaatsmaken voor vrouwen. Hoewel vrouwen nog wel vaak deeltijd werken – een gemiddelde werkweek van de Nederlandse vrouw telde in 2009 25,3 uur –, maken ze al meer uren dan twee jaar geleden.
Hoe het emancipatiebeleid er de komende twee jaar uit gaat zien is nog even afwachten. Waarschijnlijk presenteert het kabinet dat komend voorjaar.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?