WK Voetbal en Cultuur - Typisch ... ?

Het is niet moeilijk om de specifieke cultuurelementen te vinden tijdens het WK.

"Zwitserland verbetert record," schrijft de NOS. "Na de 1-0 nederlaag tegen de Chilenen restte Zwitserland een schrale troost: omdat keeper Benaglio pas na 74 minuten werd gepasseerd, kregen de Zwitsers een plaats in de recordboeken van de FIFA. Tot het moment dat González de stand op 1-0 bracht, had Zwitserland 558 minuten lang geen tegentreffer geïncasseerd op een WK. Daarmee werd het oude record van Italië (550 minuten) verbeterd."

Dat was natuurlijk aardig. Maar dezelfde Zwitsers hadden moeite om na die achterstand gelijk te komen. Het probleem zat in wat je de defensie of verdedigingsmentaliteit van de Zwitsers kan noemen; ze kunnen heel goed verdedigen, het zit de Zwitsers misschien wel in het bloed, daar opgesloten in het midden van Europa.

Maar de stap van verdedigen naar aanvallen is groot. Toch werd tegen het eind van de wedstrijd deze intentie zichtbaar. Enkel te laat voor een ploeg die er niet goed op voorbereid is.

--
Er is ook een gevaar bij het inzetten van cultuurtyperingen, naast vooroordelen liggen er andere gevaren op de loer; elke reactie over cultuur loopt de kans om als te generaliserend over te komen... Zoals bij typeringen als "De Franse slag," of de typisch Franse mentaliteit om te protesteren tegen de coach en te dreigen met een staking...

Wat ook essentieel is, is dat cultuur nooit een voorspellende waarde heeft. Achteraf kunnen we zeggen: "dat is precies de typisch Duitse Degelijkheid geweest, die winnen als het erop aan komt," maar door de Duitse cultuur of een andere cultuur wordt vooraf nooit een wedstrijd gewonnen of verloren. Bij elke wedstrijd gaat het om de situatie, het team, de individuele talenten, etc.

Bedrijven zouden hier ook meer oog voor moeten hebben; achteraf krijgt de cultuur te schuld, maar vooraf is het business management meestal niet duidelijk genoeg geweest of is de organisatie verkeerd opgezet. Omdat het cultuurbegrip vaag en breed is kan het eenvoudig dienst doen als zondebok.