Philippe Remarque reist terug naar kleine Volksland
Philippe Remarque (44) is voorgedragen als nieuwe hoofdredacteur van de Volkskrant, als opvolger van Pieter Broertjes. De sollicitatiecommissie heeft ‘unaniem en in grote overtuiging’ voor Remarque gekozen, zo is de redactie van de krant maandagmiddag meegedeeld.
De nieuwe hoofdredacteur is nu nog correspondent van de Volkskrant in Washington. Hij werkt sinds 1996 voor de krant. De redactieraad, de hoofdredactie en de stichting de Volkskrant steunen de voordracht. Ook de eigenaar van de krant, de Persgroep, is akkoord. Remarque zal zo snel mogelijk na het vertrek van Broertjes, per 1 juli, beginnen. Tot dat moment is adjunct-hoofdredacteur Arie Elshout waarnemend hoofdredacteur.
‘Gelukkig is de hoofdredacteur die in deze tijd aantreedt bij een krant waarvan de oplage stijgt. De compacte krant is mooi en straalt nieuwe energie uit, en we hebben 25 duizend nieuwe kennismakingsabonnees’, zegt Remarque. ‘Dat succes gaan we verder uitbouwen, door elke dag een verrassende krant te maken, van hoge kwaliteit, maar zonder kapsones en toegankelijk gepresenteerd.‘ Volgens de nieuwe hoofdredacteur moet ‘de Volkskrant een gids worden van een generatie open, vrijzinnige Nederlanders, de vertolker van een modern levensgevoel’.
De sollicitatiecommissie heeft alleen intern gezocht, omdat ze er alle vertrouwen in had dat een geschikte opvolger binnen de Volkskrant kon worden gevonden. Remarque was buitenlandredacteur, politiek redacteur in Den Haag en correspondent in Berlijn en Washington. Hij won De Tegel 2008 voor een serie over de Amerikaanse verkiezingen. Verder was hij eerder voorzitter van de redactieraad. Hij publiceerde ook enkele boeken.
De commissie heeft de keuze op Remarque laten vallen, omdat hij zich in de gesprekken een inspirerende en stimulerende aanvoerder van de redactie toonde, iemand die zelfbewust en vol zelfvertrouwen opereert en het maken van de kwaliteitskrant de Volkskrant als zijn belangrijkste taak beschouwt. ‘Van hem kan worden gezegd dat hij een dynamische persoonlijkheid is, die anderen weet te enthousiasmeren. Hij is een vakman met een excellente journalistieke staat van dienst, die als voedingsbodem fungeert voor zijn ideeën over de toekomst voor de krant. Daarnaast staat hij open voor ideeën die leven ter redactie en in de ‘ontvangende’ wereld van de lezer. De commissie meent dat hij in staat is daarmee op de redactie een groot draagvlak te verwerven’, aldus de verklaring.
´Elan en journalistiek gezag vormen in de ogen van de commissie de fundamenten van de leidinggevende capaciteiten van Remarque, ondanks het gemis aan ervaring op dit terrein, waarmee hij de krant de komende jaren door uitdagende tijden zal kunnen loodsen´, aldus de verklaring.
De nieuwe hoofdredacteur studeerde Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1991 werd hij correspondent in Moskou voor De Telegraaf, het weekblad De Groene Amsterdammer en Radio 1. Vijf jaar later stapte hij over naar de Volkskrant. Remarque is getrouwd met publiciste Sylvia Witteman. Zij zet haar werk voor de Volkskrant voort. (Bron VK)
"Elan en journalistiek gezag... hij zich in de gesprekken een inspirerende en stimulerende aanvoerder van de redactie toonde, ... zelfbewust en vol zelfvertrouwen opereert ... een dynamische persoonlijkheid is, ... anderen weet te enthousiasmeren... een vakman ... een excellente journalistieke staat van dienst, die als voedingsbodem fungeert voor zijn ideeën over de toekomst voor de krant. Daarnaast staat hij open voor ideeën die leven ter redactie en in de ‘ontvangende’ wereld van de lezer... in staat ... een groot draagvlak te verwerven"
Wat natuurlijk geweldig is dat ze een interne kandidaat hebben gevonden. Daarmee geeft de krant aan dat ze intern leiderschap kunnen ontwikkelen. Overigens is hiermee niet gezegd dat de nieuwe leider een tussenpaus kan worden.
Speculerend denk ik na over zijn periode in Amerika en zijn "Russische" achtergrond. Zou dat nog iets betekend hebben in deze selectie. Heeft de Amerikaanse stijl waar de persoon achter het nieuws belangrijk is, nog invloed gehad?
Wat duidelijk is dat niemand geselecteerd wordt op abstracte begrippen als: "dynamisch en inspirerende aanvoerder." Dat zijn mooie termen, maar daar gaat het niet om. Bij Akzo werd Tex Gunning ook niet geselecteerd om zijn mensbeeld, maar omdat hij een lange staat van dienst had bij Unilever. Wat heeft dus precies de doorslag gegeven? Het verhaal horen we als het journalistieke bericht van vandaag overgaat tot werkelijke geschiedenis.
--
Remarque (heeft ook gewerkt bij de Telegraaf, las ik) hoofdredacteur Volkskrant, schrijft de Telegraaf.
De sollicitatiecommissie heeft 'unaniem en in grote overeenstemming' gekozen voor Remarque, zo staat in de bekendmaking. De voordracht van Remarque wordt breed gesteund door de redactieraad, de hoofdredactie en de stichting de Volkskrant. Ook de eigenaar van de Volkskrant, De Persgroep, is akkoord met de keuze.
Remarque werkt sinds 1996 voor de krant. Hij was buitenlandredacteur, politiek redacteur in Den Haag en correspondent in Berlijn en Washington. In 2008 won hij de persprijs De Tegel voor een verhalenreeks over de Amerikaanse verkiezingen. Eerder was Remarque voorzitter van de redactieraad.
De nieuwe hoofdredacteur zal zo snel mogelijk na het vertrek van Broertjes, per 1 juli, aantreden. Tot die tijd is Arie Elshout waarnemend hoofdredacteur.
Reacties