Kosten en Baten van de medisch specialist

Nadat Minister Klink zijn plannen had gepresenteerd kwam er een eerste reactie ("we zijn tegen") nu gaan de specialisten een stap verder:

Medisch specialisten boos over salarisingreepDe medische specialisten gaan morgen actievoeren. Zij houden dan een protestvergadering omdat ze het niet eens zijn met voorgenomen maatregelen van minister Klink van Volksgezondheid.
Klink vindt dat de specialisten te veel verdienen en dat ze te weinig verantwoording afleggen over hun prestaties. De minister wil dat ziekenhuisdirecteuren met specialisten gaan onderhandelen over hun salaris. Dat moet meer in verhouding staan met de zorg die ze leveren.
De specialisten vinden dat door die maatregel hun autonomie wordt aangetast, en bovendien zijn ze het zat om te worden neergezet als 'graaiers en grootverdieners'.


Aardig is het om te zien wat voor een reacties op het bovenstaande bericht komen, hierbij een bloemlezing:

---- begin ------
Waarom kan de zorg hier niet net zo georganiseerd worden als bijvoorbeeld in Denemarken. Zorg is daar gratis voor iedereen

ik zou iedereen graag willen uitnodigen een dagje in de schoenen van een medisch specialist te gaan staan. De verantwoordelijkheid is gigantisch... Als geneeskundestudent kan ik mij hier ontzettend boos over maken.
U krijgt vanzelf de zorg die u verdient: feiten: Nederland staat al jaren op de eerste plaats van de Eurohealthcare-index. De Nederlander betaalt de de een na laagste premie voor die zorg in Europa. De Nederlander geeft ook via de staat het minste uit aan de zorg van alle europese landen. Elke euro in de zorg levert 1,3 Euro op! De specialist kost slechts 5% van het gehele budget.

Mag ik alstublieft even duidelijk maken dat de gemiddelde specialist absoluut niet zoveel verdiend als hier gezegd wordt? Bijna de helft van de omzet die gemaakt wordt moet afgegeven worden aan verzekeringen wegens alle risico's die verbonden zijn aan het vak.


... Er zal vast wel een graaier tussen de specialisten zitten net zo goed dat er ook verkeerde uitkeringstrekkers zijn. Mijn vrouw is specialist en werkt ongeveer 60 uur per week, tijd om te reageren op deze jalourse en foutieve beschuldigingen heeft ze niet. Meneer Klink heeft een paar jaar geleden een nieuwe rekenmethode door de stroten van de artsen gedrukt en nu die zoals de meeste ambtelijke dwalingen niet funcioneerd is het allemaal de schuld van die graaiers. Wist u ook dat de afgelopen jaren de meeste wachtlijsten zijn weggewerkt omdat veel specialisten zaterdagen doorgewerkt hebben. En daar kregen ze uiteraard voor betaald en dat ze dan 20% meer gingen verdienen maakte ze gelijk weer graaiers. PS Een gemiddeld specialist studeerd ongeveer 15 jaar voor een salaris van 2000 euro netto voor een 70 uurige werkweek.

... In de academische centra werken specialisten al sinds mensenheugenis in loondienst en zij presteren beter dan hun collega's die als zelfstandige in een maatschap werken. Er is dus alle reden om ze in loondienst te laten werken. Bovendien zijn het feitelijk geen zelfstandige ondernemers. Ga maar na: welk risico lopen ze qua geïnvesteerd vermogen? Investeren doet het ziekenhuis, niet de specialist.


...Wij worden door een onbetrouwbare overheid op een geweldige manier tegen elkaar uitgespeeld. Hulde door deze tactiek. Echter het doel wordt van de overheid is niet op de financien van de zorg te verbeteren door de specialisten te korten, maar de macht binnen de gezondheidszorg bij de zorgverzekeraars te leggen. De patiënt is hiervan de dupe. U kunt straks niet meer kiezen, U heeft maar de slikken wat de zorgverzekeraar goedkeurd. Met name dit laatste zal budget gestuurd worden en niet in het belang van U, de patiënt zijn. De bureaucatie is het grote probleem, dit sleurpt 40% van het budget van de zorg op. Bezuinig hierop en Uw zorgpremie zal in grote mate teruglopen... Een boze specialist

Zelfs vanuit het perspectief van een advocaat lijkt dit geweldig onrechtvaardig. Medisch specialisten verdienen in vergelijking vele malen minder en werken vele malen harder. Waarschijnlijk juist vanwege hun initieel altuïstische insteek. Hen uitmaken voor graaiers lijkt zelfs hun al zo masochistische grenzen te overschrijden.

Iedereen is in loondienst en waarom zij niet, of mogen deze zgn specalisten maar aangraaien, Een grote dievenbende en je wordt nog heel slecht behandeld. arrogante kwasten zijn het.


Specialisten moeten keihard werken. 12 jaar studeren, investeren in tijd geld moeite zweet en tranen. Je als assistent het pleuris werken om dan ooit goed te gaan verdienen en dan opeens gekort worden door de publieke opinei tegen de mensen te keren? zo uitgekookt van klink en consorten zorgverzekeraars. Wiegel roept dat als we neit korten de premie per nederlander 40 euro stijgt...het is een smerig spelletje en Klink speelt het zoals het hoort: vies. De zorgverzekeraars zullen zich tegen de artsen keren,en tegen de patienten want ook die kosten alleen maar in hun ogen. Klink lacht in zijn vuistje door partijen tegen elkaar uit te spelen. De specialisten moeten zich verenigen. Alleen als groep zijn ze sterk, als ze onderling verdeeld zijn dat de een meer verdient is er geen houden aan en heeft klink alle kans zijn plannen uit te voeren. Wees solidair....
Het lijkt mij een veel betere bezuinigingsmaatregel als alle zorgverzekeraars worden afgeschaft want die doen geen mieter voor de zorg anders dan geld van links naar rechts schuiven. Integreer 1e lijnszorg met 2e lijns en laat mensen zich aansluiten bij ziekenhuizen en daar hun premie aan laten betalen. Zou zomaar de helft van de zorgkosten kunnen schelen, mogelijk zelfs meer.
Nederland heeft van europa de duurste medisch specialisten. Ze kunnen ook wel met wat minder geld doen.

soms wel 18 tot 20 jaar opgeleid,,, de tering de helf van de tijd in de kroeg ja... sorry ik woon zo beetje naast het umcg ... en zie die lui dagelijks bij mijn nieuwe baan,, als barkeeper.. in de kroeg. van god los zuipen... en dat noemt men studeren hou nu toch gauw eens op.. op universiteit bepaal je zelf welke lessen je volgt en er is geen verplichting dus die opleiding hadden ze ook in 9 jaar kunne halen maar ja laat ze maar werken voor 2000 eu in de maand... en op provisie basis ... maar verder arts of niet je bent nog steeds mens en burger walk talk eat and shit like anybody else.. dus niet zo janken over je centen bah bah bah maar eitje koken kunnen ze niet geestelijke gehandicapten!! meer zijn ze niet,hekel aan studenten en artsen!! denken dat ze meer zijn en beter zijn...

de zorg hoort geen winst gevende sector te wezen, je helpt patiënten uit liefde niet om geld;) maar blijk baar gaat het om in een porsche rijden of dikke vette mercedes.. wij de burger betalen ons blauw om geholpen te worden..met de verplichte klote zorgstelsel...men vergeet dat de zorg 8 jaar geleden geen winst gevende sector was en nu is dat om gedraait. waarom omdat artsen ook naar die belachelijke soapseries kijken over ziekenhuizen waar artsen en doktoren in dikke mercedessen rond rijden... maar sorry een arts ken nog niet eens normaal schijten... en ik heb gewerkt in umcg als schoonmaker dus ik weet waar ik over praat, hoe hoger opgeleid hoe smeriger ze zijn!!! vele wassen hun handen niet eens;)
umcg schoonmaker

Als verpleegkundige snap ik heel goed dat de specialisten actie gaan voeren. Er is geen groep die zo lang heeft moeten studeren, soms wel 18 tot 20 jaar! Ze werken kei en keihard, je kunt altijd op ze rekenen, in tegenstelling tot de politiek en ze behoren tot de top van de wereld. Zeer begrijpelijk dat ze protesteren als ze opeens 20-30% moeten inleveren.

Aan de specialisten: Komt U echt in financiële problemen door deze maatregel?
---- einde bloemlezing ------

Maar niemand heeft het (een dag na het uitbreken van de discussie) over dat de specialisten te weinig verantwoording afdragen noch wordt er een woord gerept over "dat hun autonomie wordt aangetast."

Dat is misschien wel een groter probleem. Allereerst verantwoording afleggen, waarin af te lezen is in hoeverre de specialist nu echt zoveel waard is; als men ziet hoeveel fouten de specialist maakt en wat de verzekeringspremies en uitkeringen (*) zijn die parallel gaan aan het salaris, kijkt men misschien anders tegen deze situatie aan.
Nog belangrijker is de factor autonomie. In feite zegt Klink: ik wil dat er meer grip komt op de specialist, want die heeft een bepaalde macht waar ik niets tegen kan doen.

Cultuurtechnisch is dit laatste punt interessant. Anno 2010 zijn er technologische ontwikkelingen zoals de RFID waar de patient op afstand gecontroleerd kan worden, maar de specialist is nog even onaantastbaar als altijd. Verantwoordelijkheid lijkt me dan ook vooral een begrip wat in deze discussie ontbreekt.

En verder is er de markt. De zorgmarkt wordt inderdaad in toenemende mate beheerst door zorgverzekeraars als sturende instantie en die weten ook goed hoe e.e.a. werkt en waar de kosten zitten. Misschien verdient de specialist niet te veel, maar is de machtspositie een groter probleem. Een een manier om macht in te perken is door het salaris te verlagen.

Wat we aan de voetbalcultuur gezien hebben (het WK) is dat goed betaalde spelers niet per se de beste zijn. Een team uit Slovenië kan winnen van de profs van Italië. Ook hier krijgen de spelers een riant salaris en is de verantwoordelijkheid zoek; of ze nu winnen of niet, het salaris komt even goed binnen.

KORTOM.

Wat zijn nu precies de kosten en de baten van de specialist? Diegenen die mijn boek hebben gelezen over dit onderwerp "de bedrijfsarchitectuur van het ziekenhuis," weten dat ik geen voorstander ben van deze kosten-baten methode. Maar dat zou in dit geval tenminste een duidelijke discussie opleveren.

--
(*) - ‘OK-Vangnetten’ dringen risico’s op operatieafdelingen terug’
Medisch aansprakelijkheidsverzekeraar MediRisk heeft de eerste balans opgemaakt van haar OK-project ‘Op elke plek een check’. Onder dit motto hebben MediRisk en de 63 aangesloten ziekenhuizen in de periode tussen 2007 en 2010 concrete maatregelen getroffen met als doel de bewustwording en risicobeheersing op operatieafdelingen te verbeteren en de schadelast te verminderen. Met de invoering van de zogenaamde ‘OK-vangnetten’ op vijf risicogebieden waaronder ‘medicatie’ en ‘verwisselingen’, is een belangrijke bijdrage geleverd aan de kwaliteit en veiligheid van operatieafdelingen van het merendeel van de Nederlandse ziekenhuizen.
Per schadecategorie – medicatie, positionering, verwisselingen, achtergebleven materialen en apparatuur en materiaal – is een set van beschermende maatregelen, ofwel ‘OK-vangnetten’, geformuleerd. Van 2007 tot 2010 zijn 63 ziekenhuizen onder begeleiding van MediRisk hiermee aan de slag gegaan. Aan het einde van het project in 2010 zijn de vangnetten overal ingevoerd en staan ze op het netvlies van de medewerkers. 87% van de OK-medewerkers is zich bewuster van de risico’s op hun afdeling. Doordat claims vaak jaren na een incident worden gemeld, verwacht MediRisk in 2012 een reëel beeld te kunnen geven van de impact van het OK-project op de schadelast. De aangesloten ziekenhuizen zijn met MediRisk overeengekomen om de OK-vangnetten verplicht te stellen. In de toekomst blijft MediRisk de vangnetten monitoren en de ziekenhuizen motiveren om de gemaakte afspraken na te leven.
Ed Schoemaker, senior inspecteur en projectleider Toezicht Operatief Proces (TOP) bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg over het OK-project: ”De risico-gebieden van MediRisk lopen parallel aan de onderwerpen in ons TOP-project. De aanpak met verplichte vangnetten betekent directe winst voor de patiënt. Ook de IGZ merkt dat ziekenhuizen hard werken aan verbeteringen maar dat in sommige gevallen de voortgang een flinke stimulans nodig heeft. Inhoudelijke afstemming van onze onderzoeken met bijvoorbeeld MediRisk kan zeker zinvol zijn. Het voorkomt overlap, versterkt het resultaat en belast de ziekenhuizen minder.”
Vangnetten opgenomen in verschillende richtlijnen
Op initiatief van MediRisk zijn de OK-vangnetten eveneens opgenomen in de Kwaliteitsnorm Zorginstellingen van het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ). Ook heeft MediRisk een bijdrage geleverd aan de VMS praktijkgids Verwisselingen en de richtlijn van de Landelijke Vereniging van Operatieassistenten (LVO) om onbewust achterblijven van materialen te voorkomen.
MediRisk helpt de ziekenhuizen ook bij het analyseren van claims. Daarbij kunnen zij gebruikmaken van een databank met analyses van de schadeclaims die de afgelopen 17 jaar zijn ingediend. Deze informatie levert ziekenhuizen meer inzicht in risicogebieden en maakt het gemakkelijker om prioriteiten te stellen en maatregelen te nemen op het gebied van kwaliteit en veiligheid.
MediRisk is de medisch aansprakelijkheidsverzekeraar van het merendeel van de Nederlandse ziekenhuizen. Naast het afhandelen van claims voert MediRisk onder het motto ‘Samen alert op veiligheid’ met de ziekenhuizen een gericht preventiebeleid om de risico’s verder terug te dringen en de patiëntveiligheid te vergroten. In dat kader heeft MediRisk, naast de vangnetten voor de operatieafdelingen, in 2006 vangnetten opgesteld voor de Spoedeisende Hulp, een andere ‘hoogrisico-afdeling’ in het ziekenhuis.


8 oktober 2010:
'De medisch specialisten protesteren terecht tegen de plannen van Klink'

Medisch specialisten houden vandaag een Landelijke actiedag waarmee ze protesteren tegen de plannen van demissionair minister Klink. Die wil dat de doktoren in de toekomst met hun eigen ziekenhuis gaan onderhandelen over hun honoraria. Volgens de doktoren is het niet goed dat ziekenhuisdirecties zo zeggenschap krijgen over de behandelingen. “Zo krijgen patiënten niet langer vanzelfsprekend de optimale medicatie, diagnose of behandeling”, stelt de Orde van Medisch Specialisten.
Nu nog declareren specialisten – vaak werkzaam bij een maatschap – direct aan de verzekeraars. Daarnaast leiden volgens de doktoren de plannen tot langere wachtlijsten. Doordat de medisch specialisten zich aan de – in de cao geldende - 36-urige werkweek moeten gaan houden, kunnen zij minder behandelingen uitvoeren.
Is het terecht dat ziekenhuizen meer zeggenschap krijgen over de medische behandelingen en de honoraria daarvoor? Of zijn de zorgen van de medisch specialisten terecht?

Janko de Jonge, neuroloog en voorzitter van het , Landelijk actiecomité van de Orde van Medisch Specialisten

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?