Shell Topman: "Dat had ons ook kunnen gebeuren"

Onderstaand bericht roept natuurlijk geen vraagtekens op. Een titel zoals van deze blog-entry daarentegen zou zeer uitzonderlijk geweest zijn. De koers van BP is bijna gehalveerd en de kans dat een dergelijke ramp twee keer achter elkaar plaatsvindt is statistisch gezien te verwaarlozen. Dus is de reactie: "dat kon ons nooit gebeuren." Terwijl we allemaal wel beter weten.

Olieconcerns plegen broedermoord op BP.
Bestuursvoorzitters en andere hoge functionarissen van 's werelds grootste olieconcerns hebben BP dinsdag in de kou gezet. Tegenover een comité van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden verklaarden zij dat hun eigen boormethodes veilig zijn en dat de ramp met een platform van BP voorkomen had kunnen worden.
,,Als olieconcerns oliebronnen voor de kust naar behoren ontwerpen, zich richten op veiligheid en de apparatuur naar behoren inspecteren kan een ramp zoals we die vandaag de dag in de Golf van Mexico zien zich niet voordoen'', aldus topman Rex Tillerson van Exxon Mobil.
Met de verklaringen hopen de oliegiganten, waaronder ook Shell en Chevron, een stokje te steken voor strengere regelgeving voor het boren naar olie in Amerikaanse wateren. President Barack Obama houdt dinsdagavond, een toespraak over de olieramp in de Golf van Mexico en de nasleep daarvan. Topman Tony Hayward van BP moet donderdag in het Congres verschijnen om de ramp te bespreken. Beide heren hebben in de afgelopen weken veel kritiek gekregen op de manier waarop ze met het incident zijn omgegaan.


Het "incident" met BP leert ook dat de brandjes-blussen-politiek die ook bij / voor de financiële crisis speelde niet altijd werkt. "We lossen de problemen wel op als ze ontstaan," is een typisch Amerikaanse gedachte die hier in Europa ook overgenomen is. Preventie is niet sexy want je investeert zonder dat je weet wat je terugkrijgt. Met dit soort voorbeelden kan dat denken weer een draai gaan krijgen...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?