De PVVVD wint - waar een klein land groot in kan zijn

De wereld buiten Nederland draait gewoon door, maar de verkiezingsuitslag is opmerkelijk. Ook interessant is de al langer gaande beweging van versplintering die je in een land als Spanje niet terug ziet; daar zijn er op nationaal niveau gewoon twee partijen, de PP en de PSOE en dat houdt het overzichtelijk.

Nu is de PVV met een eigen thema gekomen en heeft zich afgesplitst van de VVD. Mijn vrouw vertelde me dat Femke Halsema bij de PvdA vandaan kwam. Het moet toch ergens vandaan komen allemaal. Maar stel je voor als Femke bij de PvdA was gebleven, dan zou ze misschien de eerste vrouwelijke premier geworden zijn, wie weet. Al denk ik persoonlijk dat Bos daar een stokje voor gestoken zou hebben, dat zou hij nooit hebben kunnen verdragen. En je kan je afvragen of Femke zo zou gegroeid zijn binnen een andere partij. Je moet soms een thema hebben waarop je mee kan groeien. Dat thema wordt voor Groenlinks steeds moeilijker in deze tijd, lijkt me.

Maar de problematiek blijft. Nu zitten we met veel partijen met dezelfde problemen die nog steeds opgelost moeten worden. Geert Wilders kon binnen de VVD zijn ei niet kwijt, maar moet nu met dezelfde partij toch samenwerken.
We krijgen zo een betere kijk op wat er in de politieke keuken gebeurd en wat de programma's van de individuele partijen zijn, maar of er echt iets veranderd? Als er twee partijen geweest zouden zijn dan zou die rivaliteit voor bepaalde thema's binnen de partij onzichtbaar zijn geweest, maar eveneens blijven bestaan.

Binnen het bedrijfsleven is het niet anders. Welke organisatievorm je ook kiest, de business uitdagingen verdwijnen er niet mee.

Eigenaardig is ook het feit dat het bestaan van de vele partijen in Nederland samengaat met de consensus-cultuur. In Spanje wederom zijn er maar twee partijen, maar is de rivaliteit vele malen sterker.

-- december 2023 wint Wilders en zijn PVV opnieuw. PVV is nu de grootste partij. Wat is er in die meer dan dertien jaar veranderd in Nederland?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?