Femke Halsema speelt gevaarlijk spel

Nu.nl adverteert met een interview met Femke Halsema; onder andere lees ik over:

'Joie de vivre'
Halsema laat verder weten dat de traditioneel goede persoonlijke verhoudingen tussen haar partij, D66 en de VVD een coalitievorming makkelijker zou kunnen maken.
"We delen een zeker joie de vivre", stelt ze, maar ze tekent er wel bij aan dat de programmatische verschillen nog altijd groot zijn.


Ja dat Joie de vivre heeft de VVD en was enige tijd geleden nog actueel. Hoe anders is dat bij de SP, waar Agnes zoveel moeite mee heeft gehad met dat "joie de vivre".


Ik vraag me af of Groen Links nog wel een toekomst heeft. Zou GL zonder Femke nog bestaansrecht hebben? Behalve een klein zwart olievlekje voor de kust van Louisana is er toch nauwelijks nog een probleem met groen? Alles is tegenwoordig wel duurzaam. Duurzaamheid is geen big business meer, maar maakt deel uit van het dagelijkse. Waar vroeger Greenpeace nog serieus werd genomen is ondanks de financiƫle crisis, het kapitalisme sterker dan ooit.


Het kapitalisme heeft ons in moeilijkheden gebracht, maar aan hetzelfde kapitalisme klampen we ons nu vast om ons uit de ellende te halen.


En dus is de VVD de grootste partij aan het worden.


En een slimme politica als Femke zoekt een manier om hier gebruik van te maken. Het probleem van Femke Halsema is dat ze tot nu toe de meest geloofwaardige politicus was. Eerlijkheid is geen waarde onder politici, maar bij Femke geloof ik direct alles wat ze zegt, zo veel vertrouwen straalt ze uit ... en zoveel echtheid.

Het nadeel is dus dat ze deze geloofwaardigheid kan verliezen. En gezien dat "joie de vivre" van de VVD waarmee ze Pronkt loopt ze die kans.


In tegenstelling tot de SP is GL een partij van afstand. Maandelijks de nodige donaties doen aan goedwillende bewegingen en zondag de volkskrant lezen, maar verder gewoon naar het werk. Bij de SP is de leiding echt bezorgd om het lot van de bijstandsmens omdat de SP-er daar dagelijks mee te maken heeft en er in de "buurt" woont. De GroenLinks-intellectueel niet, die haalt de problematiek op gepaste afstand via het Internet naar binnen.


En dan houd je ruimte over voor "joie de vivre." Femke zal dan ook nooit tot een emotionele uitbarsting komen zoals Agnes.


Maar de vraag blijft of er nog ruimte is voor GroenLinks. Zolang Femke er is, is er nog geen zorg, maar ook politieke partijen zijn als bedrijven afhankelijk van business continuiteit en moeten dus een opvolger klaarstomen. Gelukkig is er ook nog de les van Bos, die dacht Cohen naar voren te schuiven. Inmiddels weten we wel beter.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?