The Fourth turning (is er al)

 Een van de veranderingen of toevoegingen van Neil Howe's book The Fourth Turning is here, is dat hij nieuwe bijdrage van historici heeft toegevoegd die soortgelijke cyclische modellen hebben ontwikkeld, om daarmee te laten zien dat hij niet alleen staat, een voorbeeld is Modelski:

"Voors en tegens van het model van Modelski: ... dit model stelt ons in staat om hedendaagse geopolitiek binnen een raamwerk te plaatsen dat het begrijpt als een voortzetting van historische processen en trends in plaats van geïsoleerde of niet-gerelateerde gebeurtenissen. Het Modelski-model biedt meer inzicht in een gebeurtenis, de betekenis en implicaties ervan in relatie tot de wereldpolitiek/wereldwijde geopolitiek. Het is een model waarbij actuele gebeurtenissen kunnen worden gebruikt als gegevenspunten die in het model kunnen worden aangesloten om te onderzoeken of ze de trends die we van het Modelski-model verwachten, tegengaan of ondersteunen.

Natuurlijk zullen er afwijkingen zijn, maar desalniettemin is het een goed leermiddel en zeker nuttig om de mondiale geopolitiek over een langere periode te bekijken. 

Desalniettemin moeten we ons bewust zijn van de kritieken op het model, waarvan er vele gelijkaardige kritieken zijn op Wallersteins wereld-systeemanalyse. De eerste kritiek is die van het historisch determinisme. Door conjuncturele patronen in het verleden te observeren, kunnen we niet voorspellen dat de teloorgang van de wereldleidersrol van de VS onvermijdelijk of vastbesloten is. Dit hangt samen met de kritiek op structureel determinisme: de VS is een geopolitieke agent en heeft dus een zekere mate van vrijheid om acties te kiezen die al dan niet kunnen leiden tot een "drift naar een wereldoorlog". Natuurlijk wordt de VS beperkt door verschillende andere mondiale structuren en staatsagenten. Desalniettemin is ons pad niet vooraf bepaald op een spoor naar een wereldwijde oorlog.

Een andere reeks punten van kritiek heeft betrekking op enkele punten die ik hierboven heb genoemd. 1) De staat is de analyse-eenheid – geopolitieke actoren zijn allemaal statelijke actoren; 2) de focus ligt op rijke, machtige landen en niet op armere landen in het "globale zuiden". Bovendien was de mate van macht van Modelski gebaseerd op het historische belang van zeemacht. Met de komst van wapens en bewakingssystemen op afstand (d.w.z. onbemande drones), kunnen we heroverwegen hoe we de vermogensindex van Modelski evalueren." (https://www.e-education.psu.edu/geog128/node/649)

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?