Atos: verandering die leidt tot vernietiging?

 Dit stukje ligt er al weer enige tijd. Een maand geleden zag het er nog redelijk uit (EEN). Atos wil(de) zich gaan opsplitsen in twee bedrijven. Het management-team, is hieral op voorbereid, doordat er twee co-CEO's zijn. Wat schrijft men zoal over dit bedrijf in crisis?

EEN. (juni 2023) 

"Het bedrijf voor digitale diensten Atos heeft woensdag het heroriëntatieplan en de ambities op middellange termijn van zijn Tech Foundations-tak, die zijn historische activiteiten op het gebied van outsourcingdiensten samenbrengt, gedetailleerd beschreven, voorafgaand aan een dag gewijd aan financiële analisten.

“Tech Foundations heeft zijn portfolio van kernactiviteiten geherdefinieerd om beter te voldoen aan de prioriteiten van zijn klanten en om zichzelf strategisch te positioneren om te profiteren van markttrends zoals de nieuwe organisatie van post-covid digitale werkplekken, de snelle overgang naar multi-cloud en hybride configuraties, evenals het toegenomen belang van soevereine cloud en kunstmatige intelligentie', aldus Atos in een verklaring.

De divisie positioneert zich daarmee in een "grotere adresseerbare markt, die wereldwijd ongeveer 705 miljard euro vertegenwoordigt, een stijging van 40% ten opzichte van de markt in kwestie" ter gelegenheid van de Atos Investor Day in juni 2022, legde het bedrijf uit.

Het Tech Foundations-portfolio "is nu gestructureerd rond vier kernactiviteiten, met een totale omzet van 4,5 miljard euro voor het boekjaar 2022", aldus Atos.

Met deze heroriëntatie zou de omzet van Tech Foundations "in 2024 een bodem moeten bereiken van ongeveer 5 miljard euro, een combinatie van een organische groei van 0% tot 2% per jaar in de omzet van de kernactiviteiten en de voortzetting van een gecontroleerde afbouw van niet-kernactiviteiten. " zei Atos.

In het vorige in juni 2022 gepresenteerde plan streefde Atos naar een dieptepunt van rond de 4,1 miljard euro in 2024 voor de omzet van haar historische activiteiten. Atos verwacht ook nog steeds een terugkeer naar groei in 2026.

De operationele marge zal naar verwachting tussen de 6% en 8% liggen in 2026, tegenover een eerdere doelstelling van meer dan 5%, terwijl de vrije kasstroom vóór rente en belastingen in 2025 "naar positief terrein zou moeten gaan" en in 2025 meer dan € 250 miljoen zou moeten bedragen. 2026. Atos verwachtte eerder €150 miljoen in 2026.

Tijdens een conference call met journalisten benadrukten ook de CEO van Atos en mededirecteur van Tech Foundations, Nourdine Bihmane, dat de raad van bestuur en de president van Atos "alle [de] steun" hadden van het managementteam en dat ze een "vitale rol" in de transformatie van de groep.

Vorige week eiste vermogensbeheerder Sycomore Asset Management het vertrek van de voorzitter van de raad van bestuur van Atos, Bertrand Meunier, in de overtuiging dat laatstgenoemde, die al meer dan 15 jaar lid is van de raad van bestuur, "een aanzienlijk deel van de verantwoordelijkheid heeft in de bestuurscrisis" van de groep." (bron: Atos relève ses ambitions à moyen terme pour Tech Foundations 07/06/2023, Agefi-Dow Jones)

TWEE. (een willekeurig bericht midden in de ontwikkelingen vis ik eruit, Jan 2024:)
"Opnieuw ruimt een ceo bij Atos het veld. Amper drie maanden heeft Yves Bernaert het als topman van de Franse it-dienstverlener kunnen uithouden. Zijn vertrek betekent dat het ernstig verzwakte Atos in slechts twee jaar vier ceo’s heeft gekend. Zijn opvolger is Paul Saleh.
...
Zijn opvolger Saleh staat bekend als een turn-around-specialist die techbedrijven kan herstructureren. Hij deed dit eerder bij CSC/DXC en Sprint Nextel. Verder trok Atos een nieuwe cfo en twee onafhankelijke bestuurders aan. Andere benoemingen komen eraan om het uitgedunde management weer op peil te brengen."  (https://www.computable.nl/2024/01/16/atos-verslijt-vierde-ceo-in-twee-jaar/)

DRIE (Nu). Veranderen versus vernietiging. Bedrijven veranderen continue. Maar in het geval van Atos gaat het sterk de kant op van pure vernietiging. "Partijen in het bestuur kunnen het niet eens worden over de strategie." Wanneer je dat leest bij deze ontwikkelingen en penibele situatie, dan lijkt het einde in zicht. MIsschien dat een financieel leider nog uitkomst kan bieden, iemand die bewust is van de situatie en dat er geen tijd is voor strategie, maar enkel voor overleven...
Wat hier volgens mij een rol speelt is dat stakeholders en de bredere markt zich anders opstellen wanneer successen uitblijven. Dat hebben we gezien bij Imtech, dat de concurrentie er baat bij heeft dat het bedrijf kapot gaat. Ik denk dat wat je hier ziet, de markt is die op zijn natuurlijke manier werkt: alleen de sterkste overleven, en Atos is aangeschoten wild...

Ik kan me niet voorstellen dat dit nog goed komt. Maar wie weet hoe het nieuws over een maand weer is... De koers - ook niet onbelangrijk, staat op een All Time Low van 3,5 euro. Mijn voorspelling: die gaat naar 0.01. 

--

-- 25 januari
"Deze week is cruciaal voor het voortbestaan van Atos. Als de onderhandelingen over de verkoop van de outsourcing-poot aan de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky geen resultaat oplevert, dan wacht de uiterst lastige opgave om de schuldeisers van de it-groep gerust te stellen. Bovendien loopt de kas leeg."  (https://www.computable.nl/2024/01/23/situatie-bij-atos-zeer-precair/)



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?