Reset als cultuurfenomeen (2)

Meer voorbeelden van het fenomeen "reset," of denken daarover:

0. Reset is een Engels begrip en daarmee automatisch modern. [eerst gebruikt?] sterk verbonden met de informatietechnologie, en de computer: reset. Factory reset: het product is gemaakt en komt direct en schoon uit de fabriek. Andere begrippen: restart, reboot, reset... Je blijft dit idee tegenkomen, in het nieuws lees ik vandaag: "Bankdirecteur Maarten Edixhoven, doet het anders: 'Als je tot je 70e werkt, heb je soms een reset nodig ... '  Als een magische formule waarin je daarna weer fris verder kunt.

1. Ready, Set, Reset... The notion of psychedelic treatment as a “reset” for the brain has become exceedingly popular, but the expectations instilled by this type of language can be harmful to patients.

" In een editie van 31 oktober van de populaire nieuwsbrief van de psychedelische industrie, The Microdose, verspreidde Amber Capone – medeoprichter van de liefdadigheidsinstelling voor psychedelische veteranen, VETS – onverantwoordelijke taal over hoe psychedelische behandelingen werken. Ze beschreef het psychedelische gebruik van haar echtgenoot, SEAL Team 6-veteraan en medeoprichter van VETS, Marcus Capone, en legde uit: “Marcus slikte ooit elke dag tien recepten; nu gaat hij één keer per jaar voor een psychedelische reset.” 

Taal over psychedelica als een “reset” voor de hersenen is op grote schaal verspreid via krantenkoppen als “Psychedelische therapie kan depressieve hersenen “resetten”” op de BBC en “I Want to Reset My Brain”: vrouwelijke veteranen wenden zich tot psychedelische geneesmiddelen. Therapie” in de New York Times. Psychedelisch onderzoeker Dr. Robin Carhartt-Harris heeft aan dit idee bijgedragen door in 2017 te stellen dat veel patiënten beschrijven dat ze zich emotioneel gereset voelen na een psychedelische behandeling en dat fMRI “beeldvormingsresultaten voorlopig een ‘reset’-analogie ondersteunen.” Nu gebruiken psychedelische farmaceutische bedrijven deze taal in promotiemateriaal, zoals het ‘Return, Reset, Relaunch’-programma van Field Trip Health 2020 voor veteranen.

Veel psychedelische onderzoekers hebben dit idee weerlegd, waaronder de Johns Hopkins-wetenschapper Dr. Manoj Doss, die ook psychedelische fMRI-gegevens bestudeert. In 2020 schreef Doss dat hij “nooit begreep wat ‘reset’ betekende in deze [psychedelische] context.” Datzelfde jaar meldde Motherboard dat Dr. Rosalind Watts – voormalig klinisch leider van het Imperial College en nu leiding geeft aan een psychedelisch integratiebedrijf genaamd ACER – de explosie van deze taal terugvoert op interviews die ze hield met deelnemers aan de psilocybine-proef bij Imperial. Ze gelooft dat deze ‘reset’-metafoor schadelijk kan zijn voor patiënten." (bron: Russell hausfeld, https://www.truthdig.com/articles/ready-set-reset/)

2. Dan de crypto's.
Dan zou je de crypto's ook als een reset fenomeen kunnen zien. Ergens in 2009 komt een slimme techneut op het idee voor zo'n digitale munt als reactie op het failliete financiele systeem. Dat werkt, maar waar we nu uitgekomen zijn, is een zelfde soort speculatie als met het oude systeem. Hier gaat het dus niet om het idee reset, maar om de vraag, of je als je opnieuw kan beginnen met een schone lei, je echt de ruimte krijgt om het beter en anders te doen.

3. Komen resets in de natuur voor? Ik dacht het niet. Het is puur een uitvinding in onze cultuur. (Ook) het korten en snoeien van bomen en struiken, zodat deze daarna weer goed kunnen groeien is een menselijk idee.

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?