Onwetendheid in El Criticon

Hoe en waar is "Nescio" te vinden in El CRITICÓN?*

1. Ontnuchtering: «[ ... ] aantal voorkomens van onwetendheid / onzin» 

De onderzoeker maakt een benadering van El Criticón, van Baltasar Gracián, 

"als een werk dat enkele filosofische concepten in het spel brengt die, door de scherpte van humor, leiden tot een ethische moraal en een levenskunst. Het zou een epistemologie gebaseerd op de barokke ontgoocheling dat ze ernaar zou streven mensen voor de gek te houden, en daarom zou ze heel goed kunnen worden gekwalificeerd als «ontologie van waardigheid».

We zullen de elementen van dit pad van kennis analyseren, dat begint van dwaze aard en bereikt de wijze kunstgreep, een horizontaal pad dat geleidelijk naar transcendentie streeft. Dit pad is geboren in de natuurlijke omgeving, in het genie van de imitatio die leidde naar antropocentrisme. Vanuit dit oogpunt de universele mens uit de Renaissance zal hij emotioneel geëmancipeerd raken en tegen moeder natuur reageren, maar zal merken dat hij in de steek wordt gelaten wanneer hij zijn eigen realiteit verifieert, en zo tevoorschijn komt de barokke ellendige man. De barokbeweging zal van grote betekenis zijn in de ontwikkeling van de perceptie die de westerse mens heeft van de realiteit. Aangezien het het moment afbakent waarop hij zich begint te vervreemden van de natuurlijke omgeving om een ​​complexe kunstmatige realiteit op te bouwen, het resultaat van teleurstelling:

Geconfronteerd met humanistisch optimisme keerde de barok de bipolarisatie om waardigheid/ellende, met een schaal die neigt naar het laatste in bijna alle genres [...]. De teleurstelling hervatte de meest negatieve trekken van de mens, zoals ze verschenen in de middeleeuwse traditie [...]. twee ideeën die de Renaissance met elkaar verweven had: contemptus mundi en dignitas hominis kreeg vorm in de Graciaanse allegorie als twee jaarlijkse j-gezichten van het leven van de mens, die moest overwinnen met de waardigheid van de deugd, de waarde en brieven, de teleurstelling van de wereld.

El Criticón is in die zin de belichaming van de ellendige man in zijn dubbele - zowel natuurlijke (Andrenio) als kunstmatige (Critilo) realiteiten - en het ontologische project dat via levenskunst moet leiden naar de universele mens.

Het werk is dus barok, omdat het uit de schaduw is geboren, maar in zijn einde, in zijn uiteindelijke doel, is het gericht op het licht, en daarom markeert het een overwinning van barok zelfdestructief pessimisme. Hoewel het waar is dat er een constante sfeer van pessimisme heerst in El Criticón, reageert het niet op kritiek. Het werk is, zoals de naam al doet vermoeden, een wereldwijde kritiek op de menselijk aandoening , maar voor zover het een aanval is op dwaasheid en tegen ellendige man. Criticon is een manier van menselijke vervulling die immanent is in een transcendentale allegorie6, gericht op het zoeken naar de mechanismen van de levenskunst die de ontwikkeling van kennis en de persoon mogelijk maken, van succes met het vinden van geluk. Dus dit project van de universele mens, dit licht en optimisme waar uiteindelijk naar wordt verlangd, moet doorbreken oorspronkelijke ellendige man door het onbehagen en het dagelijkse pessimisme van de onthulde dwaasheid: teleurstelling. Er is ongetwijfeld een constant pessimisme  net zoals er een dagelijkse strijd is (door de eeuwen heen) tegen dwaasheid, en het is in de mate waarin de dwaze omgeving verschijnt wanneer zorgt voor pessimisme. Op deze manier is optimisme de wil van Gracián, maar de menselijke conditie en de omgeving van de ellendige man laten niet meer toe dan pessimisme:

Gracián verzamelt in zijn werk [El Criticón] de vormloosheid, het duistere, het gemarginaliseerde. Het weeft het weefsel van het menselijk leven tot een symbolisch web waarin de oerkrachten van het leven komen tevoorschijn, ontsluierd.

Het doel van het werk is totaliseren, Gracián wil de filosofische, esthetische en ethische uitersten waarden bereiken, dat wil zeggen: waarheid, schoonheid en goedheid. Maar deze patronen zullen geleidelijk worden gegenereerd door de bemiddeling van een barok wereldbeeld, het contrast met andere uitersten: teleurstelling, dwaasheid en de dwaasheid Gracián zal daarom enkele epistemologische richtlijnen ontwikkelen die daarin slagen ruimte voor het veld van kennis, het veld van kunstgrepen en het veld van praxis, van het genie van de natuurlijke werkelijkheid tot de ontwikkeling van de vindingrijkheid van de werkelijkheid kunstmatige, die het mogelijk maken om verstand te genereren, die het grote theater van de ontcijferen wereld en realiseer de mens persoonlijk, hem projecterend op de universele mens.

De ambitie van het Gracian-project is dus van grote omvang, het is didactisch maar transcendentaal, niet metafysisch, maar van totale ontwikkeling en realisatie van de persoon.

We hebben een expliciet doel in het werk, Felisinda, een verlangen waarnaar de personages hun pad volgen, een hoop en een illusie die hen aanmoedigt om door te gaan, dus alle andere kritiek, alle censuur en pessimisme, is niet vreemd, maar dat geeft de richting aan die niet correct is, de domeinen van dwaasheid. Het doel is belangrijk als impuls, maar vooral de middelen om dat doel te bereiken zijn belangrijk, en het middel is de kritische geest tegenover dwaasheid. Die kritische geest zal geboren worden van discours dat dialoog wordt, van ondubbelzinnige waarheid die wordt onthuld als bedrog, die de pelgrim van het leven ertoe brengt zijn dwaasheid te onthullen en niet bedrogen te worden.

Het is dus precies dit retorische discours dat het publiek temt, wat vermindert het vermogen om dialogisch te reageren, en wat uiteindelijk een single definieert waarheid geprezen door de menigte. Het is precies hier waar de teleurstelling van de dwaasheid moet worden geproduceerd, leidend tot vrijheid van oordeel: 

Nou ja, dag en nacht onwetend zijn, zowel wat betreft wat rechtvaardig is als wat is onrechtvaardig, wat betreft wat slecht en wat goed is, ontkomt er in waarheid niet aan laakbaar zijn, zelfs als alle mensen hem prezen.

Zodra teleurstelling / Ontgoocheling is gevonden als de bron van El Criticón, gaan we verder met de analyse van de elementen van een dwaze orde die op elkaar inwerken en het werk een meer pessimistisch aspect geven, waardoor de ellendige man wordt aangezet om zijn vindingrijkheid te gebruiken en om een persoon zijn, en hem door dergelijke zelfkritiek leiden naar de bevrijding van de onwetendheid.

2. Het filosofische concept van Nescius

Barokke ontgoocheling wordt in Baltasar Gracián heel erg complex verwoord. In grote lijnen is het onzin die naar het licht leidt, zichzelf bedrogen erkent en de waarheid zoekt. Het proces heeft echter enkele richtlijnen vastgesteld, enkele richtlijnen zoals een ladder waar het genie naar opklimt word humor, door de scherpte van het concept. Om deze te definiëren richtlijnen zouden we een esthetische lineariteit kunnen vaststellen die ons naar het filosofische concept leidt.

We zouden uitgaan van de algemene esthetische categorie die ons studieobject omvat: de lelijke. Opgemerkt moet worden dat Lelijk niet het puur negatieve concept van a is afwezigheid van schoonheid Het niet-mooie kan niet alleen het lelijke zijn, maar ook ook het middelmatige, het alledaagse, dat noch mooi noch lelijk is [...]. De toepassing van dit concept op kunst leidt tot een veel voorkomende verwarring: die van de lelijkheid van het werk met de lelijkheid van het afgebeelde object.

Wat in de esthetiek wordt bevestigd, is dat het Lelijke slechts een van de categorieën is dat zou kunnen worden ingesloten in het niet-mooie. De oppositie tegen de Schone zou dat niet zijn de lelijke, maar de zware vorm (duseides), of de verwarde vorm (amorf). Het zou daarom het onvermogen zijn om de vorm in een proportionele volgorde te integreren, en dat onvermogen zou worden onthuld als een afwezigheid van schoonheid. Zoals het citaat vermeldt, het gebruik van een lelijk object van de werkelijkheid maakt het werk niet noodzakelijkerwijs artistiek is lelijk, maar wat wordt onthuld is het contrast tussen de realiteit en kunstmatigheid, en van die ontoereikendheid, van die truc van fatsoen, teleurstelling ontstaat. Door middel van kunstgrepen wordt niet-kennis ontdekt, wat niet het geval is onwetendheid (stultitia), maar de afwezigheid van kennis (ne-scius). Het individu wie het lelijke kunstwerk aanschouwt, er dwaasheid in ontdekt, is gedesillusioneerd en streeft vervolgens naar de constructie van kennis, om de slapende vindingrijkheid uit te werken: 

... Wordt vervolgd

 (* bron -  door Isaac Donoso Jimenez, Alicante, https://www.academia.edu/9297651/Elementos_de_orden_necio_en_El_Critic%C3%B3n)


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?