Ontzilting in Spanje

Hoe komt het dat een van de grootste problemen op deze aarde, het watertekort, bij een oneindige zee niet op te lossen lijkt? Oneindig is natuurlijk overdreven, maar het tekort aan water staat wel in contrast met de overvloed aan zeewater. 

InSpanje.nl informeert veel over dit thema van ontzilting, waaronder deze post:

"Een van de droogste gebieden van Spanje is de regio Murcia. Laat dit nou net het gebied zijn waarnaar wordt verwezen als de groentetuin van Europa [zelf dacht ik dat vooral Almeria dit kernmerk had verdiend]. Die combinatie motiveert een lokale zakenman [José Moreno] om 's werelds grootste ontziltingsinstallatie te bouwen. [Hij] wil een fotovoltaïsche installatie bouwen om de energie van de ontziltingsinstallatie te ondersteunen. Verder is het plan om het ontzilte water naar het Cenajo-reservoir te pompen. Moreno is ondernemer en professional in kunstmatige intelligentie. Hij is bovendien de stem van een groep mensen die leiding geven aan de bouw van het project in de Ecombreras-vallei. Daar zou 2,2 miljard euro voor nodig zijn."   (bron: https://inspanje.nl/grootste-ontziltingsinstallatie-ter-wereld-komt-in-murcia/)

Wie deze artikelen leest merkt al snel dat het een ondoorgrondelijk gebeuren is, die technologie, patenten, politiek en veranderingen. Voor wie de diepte in wil en tijd heeft kan graven en graven.

Wat mij vooral interesseert is het thema van verandering en cultuur. Om bij deze laatste te beginnen. Zoals de grafiek laat zien zijn het vooral landen waar droogte heerst die als primaire productielanden fungeren, waaronder dus Spanje. Dat betekent dat cultuur en type geografie samengaan. Dat Spanje in het verleden en dus vroeg geïnvesteerd heeft kan nu een legacy-probleem zijn omdat er betere technieken beschikbaar zijn gekomen. Maar ook bovenstaand genoemde combinatie van zonne-energie en ontzilting lijkt dit probleem te adresseren. 


Verandering heeft een sterke relatie met technologie, maar die moet wel commercieel toepasbaar zijn, dus op grote schaal. Het zout uit de ontziltingsinstallaties die terug "gegooid" wordt in de zee, past daar niet bij, want roept alleen maar weersstand op van de milieuorganisaties. En terecht, het is vervuiling en niet duurzaam.
Dat technologie tijd nodig heeft om door te breken is bekend. De elektrische auto waar de hele zakenwereld op ingezet heeft, is een goed voorbeeld, nu Toyota denkt dat waterstof een beter alternatief is. Bij ontzilting verwacht ik ook dat er nieuwe technieken komen, en al lezende blijken er patenten te zijn die nagenoeg gratis voor ontzilting zorgen, maar dat ze toch niet gebruikt worden, door politieke of economische motieven. De mens staat hier zichzelf in de weg, zou je zeggen.

Zelf wil ik deze case wat dieper gaan bestuderen juist in de context van cultuur en verandering. Ook qua cultuur is deze case veel breder te bezien, bijvoorbeeld door gebruik van zoutwater breder te verbieden bijvoorbeeld bij gebruik in zwembaden, ook een fenomeen dat je in Spanje en andere toeristische landen ziet.

* - De grafiek vond ik op een andere website, die ik niet opnieuw terugvond, behalve in deze blog:

https://biologiaaldecoa.blogspot.com/p/blog-page.html


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?