Het moet af (?)

 Wat is dat toch, dat iets af moet. Een project, iets als een activiteit die je bent gestart en dat nu blijkbaar de status "Open" heeft. Het is net als een deur die open staat en die dicht moet.

Je doet blijkbaar dingen, je begint iets en dan logischerwijs moet je het ook afmaken. Naarmate het project omvangrijker is, zal het ook meer tijd kosten om het af te ronden. het gevoel om iets te starten is altijd positief. Je begint niet iets te bouwen of te bedenken als je daarbij geen goed gevoel hebt.

Maar wat verandert er dan tijdens het project? Of is het dat je teveel hooi op je vork hebt genomen en dat je allemaal taken open hebt staan, en die wegen als een last, misschien ook omdat je weer / wederom /alweer (?) iets nieuws wilt beginnen? Of je wilt gewoon een keer niks doen. Uitrusten, maar dan is er die OPENSTAANDE taak.

Je hebt ook mensen die geen grote taken oppakken. Geen boeken schrijven maar artikelen. Flexibel blijven dus. dat iets open blijft staan heeft ook alles te maken met wat het werk omvat. Ik hoorde ooit iets van over iemand die aan het eind van de dag geen losse eindjes wilde hebben. Alles moest af zijn. geen verwachtingen voor morgen. Geen toezeggingen, elke dag met een schone lei beginnen. Is dat mogelijk?

In mijn geval gaat het erom dat ik - blijkbaar - dingen wil maken en dan dus ook geconfronteerd wordt met het afmaken. Starten, Finish, begin eind, ... 

En wat zou er gebeuren als ik het niet afmaak, maar erbij laat zitten? Gewoon denken dat je het wel begonnen bent met het idee en iets van een illusie dat het iets zou kunnen worden, maar dat je dat gaande weg steeds minder het geval vond. De emotie verdween. Moet je dan tegen heug en meug je bord leegeten? Kan je je eten laten staan, ook al heb je een portie opgeschept?

Economisch gezien is er geen probleem. Als je doorgaat met iets waar je geen waarde meer in ziet, dan is het meer kosten maken, zonder dat er opbrengsten komen. Maar dat is onzeker.

Psychologisch zou je kunnen zeggen dat je niet steeds iets kunt beginnen en dan dingen frequent laten liggen. Dus wel starten, maar nooit afmaken. Ergens klopt er dan iets niet.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?