De anatomie van literaire kritiek (Northrop Frye)

Mijn interesse in het werk van Northrop Frye gaat vooral om zijn onderzoek naar archetypes als communicatieve symbolen en omdat deze in de (vooral populaire literatuur en folklore begint) gaat het om universelen symbolen en verklaringen (uit verhalen). Hij gaat verder dan Carl Jung, maar deelt niet zijn ideeen van sociaal onderbewuste, want "dat valt niet te onderzoeken."

 ... Mensen die zich met kunst bezighouden, krijgen vaak vragen, niet altijd sympathieke, over het nut of de waarde van wat ze zijn zijn aan het doen. Het is waarschijnlijk onmogelijk om dergelijke vragen direct te beantwoorden, of in ieder geval de mensen die ze stellen te beantwoorden. Meest van de antwoorden, zoals Newman's "liberale kennis is zijn eigen einde," doet alleen maar een beroep op de ervaring van degenen die de juiste ervaring. Evenzo zijn de meeste 'verdedigingen van de poëzie' alleen begrijpelijk voor degenen die zich ver binnen de verdediging bevinden. De basis van kritisch apologetiek moet daarom de feitelijke ervaring van kunst zijn, en voor degenen die zich met literatuur bezighouden, de eerste vraag die moet worden beantwoord is niet "Wat voor nut heeft het bestuderen van literatuur?" maar: "Wat volgt van het feit dat het mogelijk is?" (lett. vertaald Google) 

...
We should be careful to realize what the possibility of such an intermediate criticism implies. It implies that at no point is there any direct learning of literature itself. Physics is an organized body 
of knowledge about nature, and a student of it says that he is learning physics, not nature. Art, like nature, has to be distinguished from the systematic study of it, which is criticism.
...
Een selectieve benadering van traditie heeft dus altijd wat
ultra kritische grappenmaker erin verscholen Er is geen sprake van de hele literatuur als studiebasis te accepteren, maar een traditie
(of, natuurlijk, "de" traditie) wordt ervan geabstraheerd en eraan vastgemaakt aan hedendaagse sociale waarden, die vervolgens worden gebruikt om die waarden te documenteren. De aarzelende lezer wordt uitgenodigd om de volgende oefening te proberen.
Kies willekeurig drie grote namen, bedenk de acht mogelijke combinaties van promotie en degradatie (vereenvoudigd of twee klassen) en verdedig ze om de beurt. Dus als de drie namen uitgekozen waren Shakespeare, Milton en Shelley, dan zou:
1. Shelley degraderen, omdat hij onvolwassen is qua techniek en diepgang in vergelijking met de anderen.
2. Milton degraderen, op grond van het feit dat zijn religieus obscurantisme en zware leerstellige inhoud de spontaniteit van zijn uiting.
3. Shakespeare degraderen, op grond van zijn onthechting van ideeën maakt zijn drama's een weerspiegeling van het leven in plaats van een creatieve poging om het te verbeteren.
4. Shakespeare promoten, op grond van het feit dat hij een integriteit van poëtische visie die in de anderen wordt vertroebeld door didactiek.
5. Milton promoten, omdat zijn penetratie van de hoogste mysteries van het geloof verheffen hem boven Shakespeares onveranderlijke wereldsgezindheid en Shelleys onverschilligheid.
6. Shelley promoten, op grond van zijn liefde voor vrijheid spreekt directer tot het hart van de moderne mens dan dichters die achterhaalde sociale of religieuze waarden accepteerden.
7. Promotie van alle drie (hiervoor een speciale stijl, die we mogen noem de peroratiestijl, moet worden gebruikt).
8. Alle drie degraderen, op grond van de slordigheid van het Engelse genie bij onderzoek door Frans of klassiek of Chinese normen

... "Thackeray thus feels obliged to call Vanity Fair a novel without a hero. "
...
Het gaat dus om het sociale aspect van poëzie,
met poëzie als de focus van een gemeenschap. Het symbool in deze fase
is de communiceerbare eenheid, waaraan ik de naam archetype geef:
dat wil zeggen, een typisch of terugkerend beeld. Ik bedoel met een archetype a
symbool dat het ene gedicht met het andere verbindt en daarbij helpt
om onze literaire ervaring te verenigen en te integreren. En als archetype
is het communiceerbare symbool, gaat archetypische kritiek in de eerste plaats over literatuur als sociaal feit en als communicatiemiddel. Door de studie van conventies en genres probeert het te passen
gedichten in de poëzie als geheel.

...
Als we het archetypische of conventionele element in de beeldtaal die het ene gedicht met het andere verbindt, is onmogelijk haal enige systematische mentale training uit het lezen van literatuur
alleen. Maar als we aan ons verlangen om literatuur te kennen een verlangen toevoegen weten hoe we het weten, zullen we ontdekken dat het uitbreiden van afbeeldingen naar conventionele archetypen van literatuur is een proces dat plaatsvindt onbewust in al ons lezen. Een symbool zoals de zee of de
heide kan niet binnen Conrad of Hardy blijven: het zal zich ongetwijfeld over vele werken uitbreiden tot een archetypisch symbool van literatuur als een hele. Moby Dick kan niet in de roman van Melville blijven: hij gaat op in onze fantasierijke ervaring van leviathans en draken van de diepte vanaf het Oude Testament. En wat is waar want de lezer geldt a fortiori voor de dichter, die heel snel leert dat er geen zangschool voor zijn ziel is behalve de studie van de monumenten van zijn eigen pracht

...
De conceptie van copyright en de revolutionaire aard van het lage mimetische kijk op de schepping strekt zich ook uit tot een algemene onwil van de kant van auteurs van de auteursrechtleeftijd om hun afbeeldingen te hebben conventioneel bestudeerd, en in het omgaan met deze periode, moeten de meeste archetypen alleen door kritische inspectie worden vastgesteld.
Om een willekeurig voorbeeld te geven, een veel voorkomende conventie van de negentiende-eeuwse roman is het gebruik van twee heldinnen, een donkere en één licht. De donkere is in de regel hartstochtelijk, hooghartig, eenvoudig, buitenlands of joods, en op de een of andere manier geassocieerd met het ongewenste of met een soort verboden vrucht zoals incest. Wanneer de twee
betrokken zijn bij dezelfde held, moet het complot meestal uit de weg worden geruimd van de duistere of maak van haar een zus als het verhaal moet eindigen gelukkig. Voorbeelden zijn Ivanhoe, The Last of the Mohicans, The Woman in White, Ligeia, Pierre (een tragedie omdat de held het donkere meisje kiest, dat ook zijn zus is), The Marble Faun, en talloze incidentele behandelingen.

... "de veel gehoorde klacht dat het hedendaagse onderwijs niveau te kort schiet en dat allusies in poëzie aan de bijbel of klassieke mythologie niet genoeg gewicht krijgen, heeft ook te maken met de verminderde aandacht voor expliciet gebruik van archetypes" (vrij vertaald)

...

We hebben archetypen en mythen in het bijzonder in verband gebracht met primitieve en populaire literatuur. In feite zouden we bijna kunnen definiëren populaire literatuur, weliswaar op een nogal circulaire manier, als literatuur die een onbelemmerd zicht op archetypen biedt.

... [als voorbeeld van een archetype]

Van Wagner's Ring tot sciencefiction, we kunnen een toenemende populariteit van het overstromingsarchetype opmerken. Dit neemt meestal de vorm aan van een of andere kosmische ramp die de hele fictieve samenleving vernietigt, behalve een kleine groep, die op een beschutte plek een nieuw leven begint.

... [De laatste en meest bekende vorm zijn de cyclische symbolen:]
Deze cyclische symbolen zijn meestal onderverdeeld in vier hoofdfasen, de vier seizoenen van het jaar zijn het type voor vier periodes van de dag (ochtend, middag, avond, nacht), vier aspecten van de waterkringloop (regen, fonteinen, rivieren, zee of sneeuw), vier levensperioden (jeugd, volwassenheid, leeftijd, overlijden), en dergelijke. We vinden er een groot aantal symbolen uit fase één en twee in Keats's Endymion, en van symbolen uit fase drie en vier in The Waste Land (waar we moeten vier stadia van de westerse cultuur toevoegen: middeleeuws, renaissance, achttiende eeuw en hedendaags). Dat mogen we opmerken er is geen luchtkringloop: de wind waait waar hij wil, en afbeeldingen die te maken hebben met de beweging van 'geest' worden waarschijnlijk in verband gebracht met het thema onvoorspelbaarheid of plotselinge crisis.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?