(De) weg van de massa

Hij is er weer... Storing

Voor beleggers is er een nieuwe of moderne reden om de massa voor te zijn. In de mythische wereld van de belegger zijn er vier groepen te onderscheiden; de stieren (Bull), de beren (Bears), de varkens en de (makke) schapen ... deze laatste groep is de massa die meestal betaalt voor het niet kiezen van een afwijkende houding. De schapen worden geschoren. De varkens geslacht. (Wall Street Lingo voor meer info.)

Het thema van de massa is niet iets van vandaag, hoewel altijd actueel, blijkens de occupy-bewegingen. Seneca wist al dat de massa niet door rationaliteit handelt maar door volgers-gedrag, imitatie of na-doen. Nec ad rationem, sed ad similitudinem.

Beleggen levert een aardige context voor verhalen over leiderschap. Een leider moet de massa voor zijn.

Tegenwoordig kan men een nieuwe reden bedenken om de massa voor te zijn. Op het moment dat de massa massaal transacties gaat doen op de beurs (Euronext StoringPaniek Wall StreetWeer een storing) of bij een bank (Storing bij Binck, ABN iDeal, etc.) - volgers-gedrag - dan neemt de druk op de computersystemen toe. En na het toenemende aantal storingen, kunnen we ervan uit gaan dat je met extra problemen geconfronteerd wordt als je tot de massa behoort: namelijk de kans dat je met een storing op de beurs te maken hebt. Wees dus de massa voor.

... Daarnaast is natuurlijk de weg van de massa te herkennen aan de file. De file is misschien op te vatten als de infrastructuur storing op de (snel)weg. Zolang er een massa is, blijft de file bestaan.

--
Qua productiviteit is de storing goed te begrijpen: men richt zich binnen organisaties en management meer op performance, resultaat en op SNELHEID. Beschikbaarheid en stabiliteit is veel minder sexy. De storing zal blijven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?