Het beroep van de Nabije toekomst

We hebben de komende jaren geen bankiers meer nodig, maar boeren. Geen journalisten meer, maar vrachtwagenchauffeurs en verzorgers van ouderen en zieken. Ook theologen zullen makkelijker werk vinden dan voorheen.  Het lijkt een profetie voor terugkeer naar de oorsprong, uitgesproken door de occupy-beweging op de wereldwijde beurspleinen. Toch zijn het de conclusies uit serieus arbeidsmarktonderzoek van de Universiteit Maastricht. Tweejaarlijks brengt het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) de arbeidsmarkt in kaart, onder meer om te helpen bij de studiekeuze. (Bron: Vk)
...  In de zorg liggen de banen de komende jaren juist voor het oprapen (Vergrijzing). ... Ook voor agrariĆ«rs liggen er kansen. ... die schaalvergroting (bij de boerenbedrijven) [lijkt] nu een plafond te bereiken.
Theologen en vrachtwagenchauffeurs profiteren ook... in tegenstelling tot de informatici. En journalisten krijgen of hebben het al moeilijk. Net als (lageropgeleiden) starters.

Het onderzoek geeft een beeld van een verschuiving binnen de bestaande beroepen. Qua productiviteit zou men kunnen zeggen dat de bemiddelende sector (journalisten, bankiers -.transporteurs uitgezonderd) er slecht vanaf komt. Terug naar de oorsprong betekent in Nederland nog steeds wel veel Handel en Distributie (zoals transport).
Bij de journalistiek komt dat door het groeiende belang van Internet en de democratisering, bij de bankensector komt het door een logische resizing van deze sector na de uitbundige groei. Terug naar normale proporties.

Maar voor echt inzicht in productiviteitsveranderingen (en navolgend stijlaanpassingen die samen zorgen voor cultuurverandering) is wel meer informatie nodig...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?