Nieuwe zoetstof - Stevia

Sinds kort wordt een plantje dat in Paraguay leeft geaccepteerd in de EU als zoetstof ter vervanging van Suiker. In een uitzending van Panorama over dit nieuwe zoetmiddel, stellen de makers dat Stevia een onkruid is dat in de jungle groeit en dat de lobby in de Europese Unie verantwoordelijk is voor het lange tijd tegenhouden van dit product. En dit terwijl het overmatig gebruik van suiker een wereldwijd probleem oplevert met o.a. (de verschijning) van obesitas en suikerziekte.

Waar Europa klein in kan zijn. Het is wel weer een voorbeeld van een Europa dat niet geheel goed werkt. Aan de andere kant is het product er dus nu wel. Producenten weten allang wat de gewone mens niet weet; dat een product als suiker maar ook zout EN verslavend en Slecht voor de gezondheid is.

De machtsverschuiving gaat van de suiker(biet)producenten naar de eigenaar van de "nieuwe" stevia plantages: Cargill. Geen kleine speler in de voedingsmarkt. 


--
Inmiddels in januari 2014.
PERSBERICHT Dinsdag 15 januari 2013 DELHAIZE INNOVEERT MET HAAR ONTBIJTGRANEN MET STEVIA 70% minder suiker ! 40% minder vet ! 5x meer vezels !

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?