Natuurlijk Naakt

Voor wie wil weten wat cultuur precies is, kan het beste de tegenstelling Natuur - Cultuur gebruikt worden. Wat de natuur of Natuur is weten we allemaal. Cultuur voegt aan die natuur iets toe. Het naakte lichaam is natuur(lijk) het bedekte lichaam is (een uiting of voorbeeld van) cultuur.
Voorbeelden van Natuur zijn eenvoudig te vinden. Het bos, het oerwoud, maar ook de geboorte.
Bij het bos blijkt dan al snel dat het geen natuurlijk bos meer is, maar geplant door mensen: cultuur dus.
Wanneer men het heeft over authenticiteit dan bedoelt men ook Natuur. Men refereert aan de natuurlijke vormen die bij het gebruik in onze cultuur verdwenen zijn en men terug wil; naar de natuur, naar de oorsprong.
Ook bedrijven gaan schrappen en zijn door de invloed van "de dwaling van de cultuur" hun identiteit verloren.
Internet is een prachtige bron om het verschil tussen natuur en cultuur te laten zien. Wanneer je zoekt op NAAKT, bijvoorbeeld. Bij Bing moet je dan een filter afzetten door het "erotische" aanbod. Binnenkort komt er bovendien een speciale extentie .XXX om erotiek en sex te specificeren. De resultaten van de foto zijn de eerste zoekresultaten van Bing. Ik schat dat Google geen ander beeld oplevert. Wat ziet men: veertig fotos van Naakte vrouwen.

Dat is cultuur. Op het Internet (een afspiegeling van onze cultuur) ziet men Naakt niet zonder Vrouw. De surfer op het Internet - op zoek naar "Naakt" is (in meerderheid) Man en het aanbod van Naakt en Naaktfotos is (in overwegend) Vrouw.

Dat is cultuur.
Kerst
--
Nog even een toevoeging speciaal voor kerst. Deze levert "toevallig" wel een het beeld van een man als eerste resultaat op. Maar ook hier overwegend vrouwen.

Dus, terwijl we in de natuur met een gelijke verhouding tussen mannen en vrouwen tegenkomen (50%) gaat die verhouding in cultuurdomeinen verloren.
In het bedrijfsleven is het niet anders: Misschien is de ratio man-vrouw bij gewone werknemers gelijk, binnen management overheerst dan man.

Een andere zoekterm in het kader naakt is Kinderen. Ook daar is het heel normaal - natuurlijk - dat kinderen naakt rondlopen, bijvoorbeeld op het strand op vakantie, maar de cultuur heeft er voor gezorgd dat we ouders dat tegenhouden. Dit komt o.a. door de pedofiel die de cultuur heeft voortgebracht. In de natuur heerst nog onschuld, in cultuur niet altijd.

De beweging om terug naar de natuur te keren is die van de naturisten. "Sommige mensen worden er blij van, anderen moeten er niets van hebben: naakt recreëren. Volgens naturisten ligt er nog steeds een taboe op het naakt lopen..."  Ook hier kan je je afvragen wat er nog natuurlijk is om naakt over straat te lopen in een besloten gemeenschap, terwijl de rest van de wereld kleren draagt. Op een vakantielocatie misschien, maar naakt op een fiets is dat nog natuurlijk? Het lijkt er eerder op dat de natuur als motief gebruikt wordt binnen een gemeenschap die iets anders wil, maar waar binnen de grensen van de huidige cultuur geen plaats voor is (taboes). Ook hier zijn er authentieke volgers (natuur) en diegenen die de schijn ophouden.

Wat de bovenstaande tegenstelling natuur en cultuur ook leert is dat cultuur niet zonder natuur gaat. Naakt of bloot betekent aan de ene kant onschuldig, maar vaak ook beestachtig. De natuur is niet altijd zo vriendelijk en we hebben een cultuur (van regels, normen en waarden) nodig om ons tegen onze natuur - natuurlijke instincten - te beschermen.

Terug naar naakt en de foto. Vrouwen overheersen in dat beeld en de parallel met de huidige cultuurbeeld is dat diezelfde vrouwen niet tevreden zijn met hun lichaam. Dat komt natuurlijk door de man die nogsteeds overheerst. De norm van wat normaal is wordt door de man bepaald en de vrouw - sommige vrouwen - lijden daaronder.

Cultuur maakt mogelijk wat in de natuur niet kan. Technologische ontwikkelingen zorgen hiervoor.
Zo kwam er de plastische chirurgie met oplossingen als de borstprotheses en borstvergrotingen. Niet zelden gaan die operaties fout omdat niet de gecertificeerde bedrijven opereren. De terugmelding of feedback komt bij cultuurprocessen echter laat. Cultuurprocessen komen op gang door een individueel geval. "Dan volgen er meer," totdat het gewoon is.
In maart 2010 ontdekte een Zuid-Franse inspectiedienst dat de 'Poly Implant Prosthesis' vervaardigd waren met een niet goedgekeurde siliconegel, die normaal gebruikt wordt om matrassen te vullen. Bovendien hadden veel van die implantaten geen beschermlaag, waardoor ze scheurden en de gel in het lichaam brachten (Bron: HLN.be).

Maar het blijft on-natuurlijk. Dat is ook cultuur. De kracht van de mannelijke blik blijft echter domineren, en daarmee zal met de stand van de techniek de borstvergrotingsoperatie blijven. De natuur heeft zijn fouten, maar de cultuur ook. En dat blijft.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?