Is Da Vinci wel klantvriendelijk?

Een robot op zich zorgt niet voor een klantvriendelijke organisatie. Daar komt wel wat meer bij kijken.

CVZ is geen groot voorstander van de chirurgische robot bij prostaatoperaties. De behoefte aan RARP [Robot Assisted Radical Prostatectomy] komt tot stand in interacties tussen  betrokken stakeholders, te weten de fabrikant, zorgaanbieders (inclusief medische/technische wetenschappers), patiënten en zorgverzekeraars. De kern van deze gevoelde behoefte ligt besloten in de veronderstelde  voordelen van de Da Vincirobot, bijvoorbeeld: vooruitgang, technologische precisie, de mogelijkheden om via onderzoek bij te dragen aan de wetenschap (onderzoekscarrière), concurrentievoordeel (verhoogd prestige en mogelijk een hogere winst), een stap richting minimaal invasieve chirurgie, en de ergonomische voordelen van het gebruik van het Da Vinci-systeem. (Bron: CVZ:  Robotprostaatchirurgie: Vanzelfsprekend?)

De Da Vinci Robot is ontwikkeld door Intuitive Surgical Inc.

E.e.a in het licht van de ontwikkeling tussen zorgverzekeraar en Ziekenhuis: Achmea stopt extra vergoeding robot Zorgverzekeraar Achmea stopt met het extra betalen voor ingrepen met dure operatierobots. De standaardvergoedingen voor kijkoperaties wordt door de zorgverzekeraar wel vergoed. De Da Vinci Robot wordt vooral ingezet bij prostaatingrepen en vervangt reguliere kijkoperaties. Volgens Achmea is niet aangetoond dat robotoperaties minder belastend zijn voor patiënten. Dit jaar is het aantal operatierobots in Nederlandse ziekenhuizen gestegen tot zestien. Dat is vier keer het aantal dat nodig is, zegt het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Volgens deze organisatie is er sprake van een 'onwenselijke overcapaciteit'. Jaarlijks komen naar schatting ruim 1200 mannen in aanmerking voor een prostaatoperatie met een robot.

Een lastige case. Want innovatie klinkt positief, maar de grote onbekende is hoeveel het gebruik van deze robot andere innovaties - die minder prestige uitstralen - tegenhouden. Een ziekenhuis kan maar een keer haar geld uitgeven. Dus, schaft het ziekenhuis de robot aan voor de klant of omdat de medisch specialisten een nieuw speeltje krijgen, inclusief het snoepreisje dat Intuitive Surgical hen aanbiedt?
Een andere uitdaging is dat het niet bij prostaatingrepen blijft. De robot kan in de toekomst voor vele andere operaties gebruikt worden. En voor een hogere productiviteit "zorgen."

PS.
Op twitter is te lezen dat de Robot zelf ingezet kan worden om Satelieten te repareren...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?