Balen van Google

Mijn generatiegenoten zijn opgegroeid met Microsoft. Een enkeling daarvan koos het pad van Apple. En met een overvloed aan Microsoft-Software in huis kwamen de problemen, waar ik en velen met mij van begonnen te balen. Zelfs nu nog durf ik te stellen dat wanneer onder Windows er iets gebeurt met de CD-unit de hele computer vastloopt. Ook "loop" ik af en toe nog eens tegen een blauw scherm "aan" en kan ik vele andere problemen opsommen als het gaat over de Microsoftproducten; operating systeem, Webbrowser of Office-Software. Ook de integratie van Webbrowser (IE) en Windows is een punt dat nauwelijks opgelost is.
Maar we leerden er mee leven. Wanneer iets je leven domineert wordt het gewoon en wanneer zelfs infrastructuur niet foutloos is, wat mag je dan verwachten van een softwareproducent.

Langzamerhand komt Google software ons bestaan domineren. De reikwijdte van Google's Software gaat veel verder dan de zoekmachine waar het algoritme nog regelmatig verandert en waar de zoekresultaten niet altijd rechtvaardig lijken: sommige partijen komen met slimme trucs, zonder dat ze echt de inhoud bieden. Ook Google is andere software producten gaan bieden die altijd web-based zijn zoals Office-producten, Webmail, En natuurlijk de gratis Blogger-software, onlangs nog met vernieuwing van de dynamische webpaginas. Nu is Blogger niet de standaard en vindt "men" op het internet in het algemeen Wordpress beter, het gemak dient de mens. Google is dan als producent niet anders dan Microsoft en gebruikt soortgelijke methoden van integratie alleen in andere vormen: zo is de integratie van Youtube met Blogger simpel, maar het uploaden van non-youtube-videos is duidelijk complexer. Google = Microsoft = Marktmacht.

Ondanks dat Google de beste ingenieurs in dienst kan nemen, kan het niet vermijden dat de software foutloos aanbiedt. Waar dan vaak precies dé fout zit is niet altijd duidelijk: zo kan ik gebruikmakend van Google-Chrome niet de drag-and-drop-functie gebruiken bij mijn webmail. Onder IE8 kan dat wel. Het kan liggen aan de combinatie. Ook werkt het uploaden van pictures niet bij blogger onder dezelfde combinatie (Chrome, windows 7).

Of wat hiervan te denken. Sinds blogger in oktober vernieuwd is werken de statistieken niet meer naar behoren. Ik krijg een soort best-effort-resultaat, maar op dag of uurbasis zijn de statistieken altijd leeg en het geheel komt nooit overeen met de totaal-statistieken. Eén van de beide klopt niet. Ook Google-Analytics levert "zero visits" sinds oktober. Dan ga je je ook afvragen of de advert-statistieken wel kloppen. Diegene die een advertentie-campagne afneemt van Google zal kunnen controleren of het Traffic naar zijn site overeenkomt met wat Google doorrekent; maar kloppen alle details ook?

Het zijn andersoortige problemen dan die van Microsoft destijds. De tijd en de software-eisen zijn dan natuurlijk ook veranderd. Facebook-gebruikers klagen over privacy, maar de impact van deze software in ons leven staat pas aan het begin en de problemen zijn of worden veel groter dan die we destijds hadden met Microsoft, dat moet haast wel, want de drie applicaties van Google waar ik het hier over heb, zijn slechts een klein deel van het gehele arsenaal aan software die ze vaak gratis aanbieden en waar men de gretig gebruik van maakt.

Wat niet verandert is dat er slechts enkele partijen domineren (toen MS nu Google) en dat software niet foutloos werkt, ondanks de vele slimme specialisten, net zoals een Ziekenhuis dus.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?