Storing Euronext... paniek Wall Street

Eerst was er het incident op Euronext.

De indextickers op het Damrak staan sinds 12.35 uur stil. Maar de handel in aandelen gaat gewoon door, met uitzender Randstad als grootste stijger.
Door een storing bij Euronext in Frankrijk staan de indextickers op verschillende Europese beurzen stil. Ook op het Damrak worden sinds 12.35 uur geen nieuwe standen meer gepubliceerd. De koersen van individuele aandelen lopen wel gewoon door...


Beurstickers Euronext haperen (Bron: FD, donderdag 6 mei)

Weer een storing... toch valt de frequentie eigenlijk wel mee, de laatste die ik noteerde was van vorig jaar. Maar wat zijn hiervoor precies de maatstaven in service level termen?

Qua bedrijfsarchitectuur is Euronext vooral te zien als handelsplatform, die de mogelijkheid biedt voor andere partijen om te handelen. En daarin mag in feite niets misgaan. In tegenstelling tot veel andere bedrijven die een functie aanbieden, zit het belangrijkste element van de functionaliteit in het zogenaamde "niet-functionele" aspect, namelijk: beschikbaarheid. En dat lijkt simpel.

-- 

Toen Wall Street.

Op Wall Street was gisteren de grootste paniek ooit, en niemand weet precies wat er gebeurd is. De geruchten gaan dat het een handelaar was die in plaats van x miljoen aandelen Procter & Gamble x miljard aandelen aanbood aan de beurs op een moment dat er weinig aanbod was. De Dow Jones "dook" 10% in korte tijd, maar herstelde direct en aan het einde van de sessie was het verlies slechts 3%.

E.e.a. geeft wel aan hoe gevoelig de beurzen zijn voor onzekerheid en risico en dat het herstel nog erg broos is. Ik zou niet te veel vertrouwen op goeroes die de beurs omhoog praten, zonder dat er risico's zouden zijn omdat er "nog zoveel geld langs de zijlijn staat." Houdt vast aan wat u zelf vind en gelooft.

Het thema Griekenland en de euro houdt de gemoederen bezig. Dat hoort bij een systeem in ontwikkeling denk ik dan, maar doemdenkers zien het helemaal fout gaan. Het is allemaal mogelijk.

21 januari 2011 is er weer eens een storing...:
Door een technische storing bij Euronext Liffe is er op dit moment geen handel mogelijkheid in opties en AEX Index futures (FTI). Het is momenteel niet bekend wanneer de handel wordt hervat.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?