KBC over 2009

Zo maar wat over KBC...

Ontstaansgeschiedenis.
KBC verzekeringsholding is ontstaan uit de fusie van twee Belgische banken (Kredietbank en CERA Bank) en één Belgische verzekeringsmaatschappij (ABB) in 1998 (1). En start daarmee een “uniek bankverzekeringsmodel in België.”
In 1999 begint het bedrijf aan diverse overnames in Centraal- en Oost-Europa de “expansiepolitiek” te beginnen in Tsjechië en Slowakije.
Daar voert het geleidelijke ook het bankverzekeringsmodel in op die thuismarkten.
In 2005 ontstaat door een fusie van KBC Bankverzekeringsholding en haar moedermaatschappij, Almanij, de KBC Groep NV en voegt hiermee een netwerk van Europese vermogensbanken aan de groep toe.
In 2006 introduceert het een nieuwe managementstructuur, waarbij vijf divisies ontstaan.
In 2008 komen daar “Add-on” acquisities en “greenfields” in verschillende landen bij.
2009 is het jaar van de vernieuwing van de strategie, met focus op de thuismarkten in België en vijf landen in Centraal- en Oost-Europa.
(Bron: KBC website)

Werkgebied en strategie. De KBC-groep is een geïntegreerde bank-verzekeraar voor hoofdzakelijk retail-, kmo- en midcapcliënten (kmo heet in Nederland MKB). Ze is actief op de thuismarkt in België en in OostEuropa in: Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Polen en Bulgarije. Andere locaties worden afgebouwd.

Bestuur. In 2009 vindt er een grondige herziening plaats, de voorzitter (tevens CEO) van het directiecomité Jan Vanhevel volgt André Bergen op. Het verslag spreekt ook van een “verjonging van het Directiecomité,” maar dat geldt niet voor de CEO zelf, die dan de leeftijd van 62 heeft. De voorzitter van de Raad van Bestuur is Jan Huyghebaert.

Zo bestaat het directiecommité uit de volgende leden:
  • Jan Vanhevel, naast CEO ook de CEO van de divisie merchantbanking, voor wat betreft het onderdeel “bedrijfsbankieractiviteiten”
  • Luc Popelier(hij is de opvolger van Guido Segers), leidt de marktactiviteiten van de Divisie Merchantbanking
  • Johan Thijs (is de opvolger van Danny De Raymaeker), leidt de divisie België
  • Danny De Raymaeker(is nu Chief Operating Officer*),
  • Luc Philips (CFO en opvolger van Herman Agneessens die met pensioen gaat)
  • John Hollows (CEO Divisie Centraal- en Oost-Europa en Rusland)
  • Etienne Verwilghenis nu nog CEO van de divisie Europese Private Banking die afgestoten gaat worden.
  • Chris Defrancq (was voorheen COO en is nu Chief Risk Officer)
* - Deze Divisie fungeert als ondersteuning en “productfabriek” voor deandere divisies. De belangrijkste diensten zijn: Assetmanagement, Betalingsverkeer,Consumentenkredietverlening, Handelsfinanciering, ICT,Leasing en Organisatie.Het resultaat van deze groep wordt toegewezen aan andere divisies van de group.
Wat als Nederlander opvalt, is dat al deze bestuursleden een zeer lange ervaring hebben binnen het bedrijf; de "jongst bediende" (John Hollows) werkt vanaf 1996 bij KBC, al de andere al sinds 88, 89, etc... Hier zou je misschien van kunnen afleiden dat (ook gezien de leeftijd van de CEO) senioriteit als belangrijk sturend organisatieprincipe fungeert.
Ook niet onbelangrijk is het kennisniveau van dit gezamelijke bestuur, dat bestaat uit het indrukwekkende C.V: Doctor in de Rechten en Licentiaat Notariële Wetenschappen, Licentiaat Toegepaste Economische Wetenschappen, Toegepaste Wiskunde en Actuariële Wetenschappen, Handels- en bedrijfseconomisch ingenieur, Licentiaat Handels- en Financiële Wetenschappen, Licentiaat Rechten en Economie, burgerlijk ingenieur, MBA en wiskunde en Actuariële Wetenschappen. Hoe zou het kennisniveau geweest zijn van het vorige bestuur die aan het roer stond tijdens de financiële crisis?

Afbouw van niet-kernactiviteiten. Voor Centraal- en Oost-Europa betekent dit dat wordt onderzocht om de activiteiten in Servië (KBC Banka) en Rusland (Absolut Bank) op termijn te verkopen, wanneer de marktomstandigheden daarvoor optimaal zijn. Voor beide landen geldt immers dat momenteel niet wordt voldaan aan de basisvoorwaarden voor het ontwikkelen van een succesvolle bankverzekeringsaanwezigheid (bezit van zowel een bank als een verzekeringsmaatschappij, belangrijke marktpositie, stabiele omgeving binnen de EU). Het blijft bovendien de bedoeling, zoals vroeger al aangekondigd, om ook het minderheidsbelang in Nova Ljubljanska banka in Slovenië te verkopen.
Buiten de thuismarkten bezit de groep nog een aanwezigheid in diverse landen in West-Europa, Noord-Amerika en Zuidoost-Azië. Het betreft voornamelijk merchantbankactiviteiten van KBC Bank

Minder Investeren. Er is minder budget beschikbaar voor ambitieuze projecten. "Uiteraard werden de ICT-planning en het ICT-budget aangepast aan de gewijzigde economische omstandigheden. Zo werd al vroeger beslist om voorlopig het ESP (Enterprise Systems Program) – een groot investeringsprogramma bedoeld voor het bouwen van gemeenschappelijke toepassingen voor de groep – niet op te starten."

Personeel. In België werkt 33% (was 31%) van het personeel, in Centraal- en Oost-Europa en Rusland 58% (was 60%) en in de rest van de wereld 9% (gelijk gebleven).
Drie procent van het personeel maakt deel uit van de / een directie, het (midden) kader heeft een omvang van 33% (was 37%) en het uitvoerend personeel beslaat 60% (was 63%). 43% is man, 57% is vrouw, maar "ook" hier zie je deze verdeling niet terug in het bestuur. 85% werkt Voltijds, 15% is deeltijder.

Relatie met Nederlandse bedrijven.
  • KBC Clearing (de Clearingactiviteiten die overgenomen zijn van Labouchere in 2000)
  • Theodoor Gilissen werd overgenomen van Fortis toen zij Mees Pierson overnamen. Waarschijnlijk had Fortis met Obam voldoende. 2003.
  • Effectenbank Stroeve werd overgenomen in 2005 en beiden zijn gefuseerd binnen de KBC groep.
Fait-divers. KBC’s bedrijfswebsite, www.kbc.com, wordt door de Belgische Vereniging van Financiële Analisten uitgeroepen tot beste bedrijfswebsite van België (okt 2009)
“Goedkeuring van het strategische plan door de Europese Commissie. De vernieuwde strategie ... leidt op termijn tot een daling van de risicogewogen activa met ongeveer 25%. (nov 2009)”
KBC krijgt van het tijdschrift The New Economy de titel van Meest Duurzame Bank in België (nov 2009)
"Het jaar begon ... minder positief... met verdere afwaarderingen op onze CDO-portefeuille..." De jaren 2008 en 2009 werd overschaduwd met buitengewone verliezen van ca. 2,2 en 2,7 miljard euro. Net als bij veel Nederlandse financials moest ook hier (de Belgische) overheid inspringen.

(1) - Dit is historisch gezien een aardig detail. Wanneer en wie begon precies met die bank + verzekeraarsvorm? SNS in 1997, anderen in (dat gegeven houdt u van me te goed...)
Overigens is de vergelijking met SNS aardig als u let op het verschil in constructie van het management EN bij SNS bestaat het Asset Management niet uit een bedrijf maar is het opgesplitst in minimaal twee entiteiten waar ook de cash-flow vandaan komt.

-- 10 oktober 2011
Inmiddels is er een hoop veranderd. Uit de bovenstaande tabel - uit bedrijfsarchitectuur voor Beleggers in België - blijkt dat KBC het derde fonds is met de grootste negatieve rendement (naast Fortis/Ageas en Dexia). Ook komt KBC in het nieuws met de verkoop van haar Private banking activiteiten. Dat past natuurlijk in het tijdsbeeld van het opschonen van de balans en concentratie. Maar ... hoe zit het met de timing van deze verkoop? Komt dit soort berichten niet te laat?

-- 3 mei 2012
Inteeltpraktijken? (Grootaandeelhouders leningen aanbieden om eigen aandelen te kunnen kopen)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?