Cajasur GZD toch niet met Unicaja verder

Het was meer dan een opmerkelijke fusie, en nu een maand of negen verder gaan de fusiegesprekken met de grotere Unicaja niet door. Cajasur staat vanaf nu onder curatele van de Spaanse Centrale Bank.

Hoe het zo ver heeft kunnen komen is te wijten aan de houding van de priesters die de bank leiden en zich niet konden vinden in de voorwaarden van Unicaja, die onder andere eiste dat 10% van de medewerkers zouden worden ontslagen en vele bankkantoren zouden worden gesloten.
Er gaat een uniek stukje bedrijfsarchitectuur verloren gegaan (alleen het logo is al geweldig) door de speculatie van de religieuzen leiders in onroerend goed. Cajasur is de bank van Cordoba en menig tweede huis van de gegoede Cordobezen hadden een tweede huis aan Zuid Spaanse kust meestal in de provincie van Malaga. Dit ging jaren goed...

De les is misschien dat niet alleen business en politiek niet samengaan - wat we al wisten - maar business en religie al helemaal niet. Dit is in ieder geval een deel van het bewijs. In Portugal bestaat er nog een bank dat onder soortgelijke gesternte functioneert, maar dat m.i. niet door religeuze leiders wordt gemanaged.

Het komt zomaar in me op dat Unicaja misschien wel niet voor niets hard geonderhandeld heeft; het failliet van de Caja (Spaarbank) van Cordoba is voor hen geen slecht nieuws. Er zijn nog drie Cajas die veel verlies lijden.

Overigens kan men in deze ingreep een diepere en onderliggende verandering opmerken in de Spaanse Maatschappij, waar de rol van de Kerk in het dagelijks leven verder afneemt...

later die avond:
CAM, Cajastur, Caja Cantabria en Caja Extremadura hebben aangekondigd te gaan fuseren...

--
8 september 2011, is er vrij onverwacht een fusie tussen Caja EspaƱa-Duero en Unicaja. Daarmee wordt Unicaja de derde grootste spaarbank in Spanje met een totale activa van 80 miljard. De president van Unicaja wordt zeer waarschijnlijk de voorzitter van de gezamelijke bank.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?