Quo Vadis, Real Madrid?

Zeer toepasselijk voor deze tijd kwam de Zuid Spaanse krant El Sur, met een schets van het duel tussen Malaga en Real Madrid van gisteren. Deze laatste werd(en) afgebeeld als de Romeinen; de spelers heetten Iker Casilium, Sergius Ramus en Cristianum Ronaldus... (ik ben vergeten hoe de Batavier van der Vaart genoemd werd die uiteindelijk scoorde) en zij maakten zich op voor het gevecht tegen de Galiƫrs, zijnde Malaga dat zich van een degradatie moest zien te redden.

Nadat we het Griekse theater hebben kunnen aanschouwen en iedereen weer vanuit zijn stelling begint te vuren op wat eens een gezamenlijk Euro en Europese Unie project was, slaat deze vergelijking de spijker op zijn kop.

Het "Romeinse" Real Madrid had nog geen jaar geleden de duurste aankoop gedaan ooit, 80 miljoen euro (toen nog 20 procent meer waard op het internationale toneel), maar deze aankoop was gewoonweg niet voldoende. Malaga speelde gelijk en Barcelona - met de veel goedkopere en binnen Barca opgeleide, Messi - won de beker. Real Madrid eindigde als goede tweede.

Maar daar was het Real Madrid met de aankoop van dezelfde Ronaldo, natuurlijk niet om te doen geweest. Je best doen is niet voldoende, en zeker niet in deze tijd. Hoe Ronaldo zich moet voelen kunnen we ons enkel maar inbeelden.

En hoe toepasselijk ook de vergelijking met management; er is meer nodig voor succes dan een individueel talent; of de held alleen maakt nog geen overwinning.

"Democracy, which means despair of finding any Heroes to govern you."

Echte Giganten - too big to fail - vallen niet om, dat hebben we in de kredietcrisis gezien. Maar de risico's nemen wel toe, en ... men begint er weer oog voor te krijgen.

Ook als het om voetbal gaat en om een club als Real, "roept" iedereen dat die niet failliet kan gaan ondanks de hoge schulden. Ik weet het niet, ik hoor wel de marketing rondom Ronaldo al de aankoop terugverdiend heeft, maar de echte feiten...

Maar er is nog hoop. De sponsor van Real Madrid is Bwin, een bedrijf dat gericht is op online gokken, en als het economisch slecht gaat, neemt het kansspel toe. Zegt men. En dat lijkt dus een perfecte match.
E.e.a. in het kader van de Noord-Zuid discussie.
--
Maar / en als het gaat om "dat kan nooit," denk dan ook eens aan wat er nu met BP gebeurt en het olielek voor de kust van New Orleans.

---
En nog even over Real Madrid. Nadat Inter Milaan de championsleague gewonnen heeft wil Real Madrid de trainer "kopen," ..."Budget Mourinho 100 miljoen," kopt de Telegraaf alvast. Maar net als met de aanschaf van Ronaldo, zal het Real Madrid ook met Mourinho niet lukken om kampioen te worden in 2011. Dat voorspel ik.

--
5 januari 2016. Meer dan ooit blijkt dat Real Madrid in staat van crisis leeft. Gisteren is de trainer Rafa Benitez ontslagen terwijl president Florentino "mag" aanblijven. Dat toont de logica in Spanje waar macht synoniem is voor constantie; corruptie blijft bestaan omdat niemand de structuur durft aan te vallen. Uit angst voor verandering.
Maar wanneer gaat het dan echt fout? Nu heeft dezelfde president van de club Madrid om B-team-trainer Zidane te vragen om Rafa (net zeven maanden in dienst) op te volgen. er is hier sprake van een stijlbreuk bij de club die performance nodig heeft; een trainer hoeft nu zelfs niet meer een track-record te laten zien, zoals het succes van Mourinho voordat hij bij RM werd aangenomen. Florentino gaat er gewoon van uit dat Zidane als nieuwe trainer succesvol wordt. Die denkfout zal pas later aan het licht komen. De problemen bij Real Madrid zijn nog lang niet voorbij!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?