Jaap en Wolfgang boos op Pepe en Dimitri

Alsof dat niet genoeg was zijn ook de belastingen verhoogd. Als het gaat om zaken als solidariteit, verantwoordelijkheidsgevoel en doorzettingsvermogen in economische aangelegenheden, is er een reusachtig verschil tussen Noord- en Zuid-Europese landen. Dat verschil is zo groot dat de vraag is of ze wel in één unie horen... schrijft Jaap van Duijn in de Telegraaf.
Van Duijn is een van de meer serieuze goeroes, hij zorgt dat je als belegger zelf blijft nadenken en hij strooit geen speculaties over de beursvloer in tegenstelling tot menig ander (soms gevaarlijke) goeroe.

Of ze wel in één unie horen..? Hij gaat daarbij in op stijlelementen (solidariteit, verantwoordelijkheidsgevoel en doorzettingsvermogen), maar bij cultuur -- de cultuur die sterk genoeg zou moeten zijn voor één groep: de Europese Unie -- waar we het hier over hebben, gaat het in de eerste instantie over verschillen in productiviteit. 

Of Noord en Zuid in één unie passen kan je op diverse manieren analyseren, bijvoorbeeld of de verschillende economieën wel of niet complementair zijn. Nederland en Duitsland zijn grotendeels complementair omdat Nederland sterk is in Transport en Duitsland in Productie. Frankrijk en Duitsland zijn niet of veel minder complementair want ze produceren beiden auto's, maar die vertonen onderling stijlverschillen waardoor het overal-aanbod voor de klant verbetert. Zo zijn er nog wat voorbeelden waar het totaalaanbod en diversiteit van productiviteit toeneemt met het aantal landen in de groep.

Als het gaat om Griekenland en de andere zuidelijke landen, dan bieden (productie) deze iets wat de Noordelijke landen niet hebben en dat is ZON en daarmee toeristische mogelijkheden.
Op dit moment ontbreken er natuurlijk veel zaken in de EU, waaronder de arbeidsmobiliteit waar o.a. Arjo Klamer op hamerde. Maar hoelang duurt dat nog? Wat doet de zon-minnende Nederlander nog in Holland als deze met een mobiel (telefoon en internet) op het strand kan werken en vooral kan wonen... ergens in de global village. Deze realiteit is natuurlijk even ver weg als de ijsschotsen die langzaam zullen smelten en het klimaat een grote draai zullen geven. We hebben het er allemaal over, maar de verandering komt wel een keer. Op de Griekse Eilanden met volop bergen zit u nog wel even droog.

Tja logisch dat ze "daar" eerder stoppen met werken en pensioen ontvangen, maar nog geen drie jaar terug had ook iedereen in Nederland daar het nog over, over die vage verhalen van het zin van het leven, terwijl de crisis vlak om de hoek stond toe te kijken na zoveel optimisme. Wat kan er veel veranderen in korte tijd! Een maand of zes geleden ging de discussie of Turkije nog bij de EU moest horen... En dan is bij een mogelijke reorganisatie van Europa de vraag aan de orde waar de scheiding komt te liggen tussen een Noord en Zuid; Waar hoort België dan precies bij?

Zijn de Noordelijke landen ook niet een beetje jaloers op die Zuidelijke buren? Ik kom er zomaar op, omdat als het gaat om (nationale) cultuur het klimaat niet mag vergeten. Hoeveel invloed heeft het rotsvaste grijze wolkendek boven Nederland op de stemming van de gemiddelde Hollander?

Laat hij zich daarom zo snel verleiden tot de IJslandse hoge renteaanbiedingen en is hij als het fout gaat boos op de cultuur in IJsland? Of boos op de cultuur in Griekenland? We hebben ze toch zelf aan boord gehaald, net als de buitenlanders in de jaren 60... Griekenland was nodig om een geloofwaardige Unie te smeden, laten we dat niet vergeten. Is Wolfgang nu opeens boos op Pepe en Dimitri?

Nederland stond ook lange tijd bekend als solidair. Maar dat lijkt nu wel afgelopen. Hoe komt dat toch? Aan de beurs kan het niet liggen. De Griekse en Spaanse beurzen zijn dit jaar met 25% gedaald. Duitsland slechts 4% Frankrijk 14% en Nederland ca. 10% Ze mogen daar toch eigenlijk niet klagen denk ik dan... Wat is dan toch het probleem precies? En als belegger denk je dan dat het Landenbeleggen (naast het sectorbeleggen of themafondsen) misschien weer populair wordt met bovenstaande rendementsverschillen (hoewel deze verschillen waarschijnlijk uit de zwaarte van de financiële sector t.o.v. de indices verklaard kan worden)...

Als het gaat om corruptieverschillen tussen Noord en Zuid, dan heb ik nog een triviant-vraag:
Weet u wie er op dit moment in Spanje aangeklaagd wordt om fraude? De in Noord Europa wonende Sean Connery.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa