Oude CEO Ctac

In het jaar 2000 heeft Ctac al vestigingen in Spanje en de VS. Het bedrijf is rond die tijd recentelijk gefuseerd met Align hetgeen nog zichtbaar is in de stijl van het jaarverslag.

Qua bedrijfsarchitectuur lijkt deze onderneming veel op het grotere Qurius, het belangrijkste verschil is dat deze laatste vertegenwoordiger en aanbieder is van Microsoft producten terwijl Ctac zich 100% richt op SAP. Hierin valt misschien wel een deel van het mogelijk cultuurverschil tussen beide bedrijven te verklaren; Microsoft is Amerikaans, SAP Duits, de laatste is begonnen in de B2B wereld, Microsoft werd groot in de retailmarkt... Microsoft als merk behoort tot de top 10 in de wereld, het brand SAP is minder sterk, maar afhankelijk van de (deel) markt kan het sterker zijn.
Belangrijk is verder het gegeven dat Ctac zich aanvankelijk op de ERP markt heeft gericht en die werd tegen het eind van de vorige eeuw steeds meer verzadigd. Ook hebben de producten van SAP een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt...

In het jaar 2008 komt in die volledige afhankelijkheid van SAP verandering waar – blijkens het jaarverslag - ook Microsoft dynamics werd aangeboden, maar in 2009 is dit al niet meer het geval.
De onderneming werd lange tijd geleid door Henny Hilgerdenaar en hij loodst het bedrijf door de moeilijke nasleep van de millenniumcrisis, en neemt dan in 2005 afscheid van deze positie. De reden daarvan is niet erg duidelijk, maar hij blijft binnen het grootste onderdeel van het bedrijf manager.

De CEO-rol wordt dan overgenomen door de heer Huijben. Hij ... “heeft de afgelopen 10 jaar uiteenlopende management functies vervuld bij Applied Materials waaronder die van directeur Informatietechnologie Europa. Daarvoor vervulde hij diverse functies in de procesindustrie en bij de overheid. Tevens was hij in deze periode 4 jaar voorzitter van de Vereniging van Nederlandstalige SAP Gebruikers.” (JV 2005)

Echter dit duurt tot 2008 waar zijn positie door meningsverschillen over de te volgen strategie leidt tot zijn vertrek. Die beslissing wordt genomen door de Raad van Commissarissen. De nieuwe CEO wordt kort daarna gevonden in de persoon van Bart Hogendoorn die direct van SAP afkomstig is. Hij is CEO van SAP Nederland geweest, maar heeft daarna meer posities gehad die minder operationeel en meer ontwikkelingsgericht waren (business development EMEA). Die informatie destilleerde ik uit de SAP website en dat leek me een mogelijke verklaring te geven voor zijn vertrek. De situatie van de markt is na het topjaar 2008 namelijk snel verslechterd en dan is er iemand nodig die operationeel goed is en dan moeten de ambitieuze plannen misschien meer naar de achtergrond; meer operationeel aansturen en minder focus op development misschien?
De grote vraag is waarom dezelfde RvC dit niet heeft aanzien komen. Een CEO die 16 maanden aanblijft zorgt voor organisatorische problemen die langer door blijven werken. De RvC blijft bestaan en de huidige CEO wordt opnieuw ingevuld door de heer Hilgerdenaar. Ook dat is uniek...
De stabiele factor binnen het bestuur, in deze periode 2000 – 2010, wordt vertolkt door de CFO Wienbelt. Dat is een belangrijk pluspunt.
Anno 2010 begint het bedrijf langzaam aan (weer) te groeien in Europa net als in 2000, maar Nederland bepaalt grotendeels het karakter.

Uit e.e.a. blijkt dat hier nog de nodige veranderingen te verwachten zijn. Het verhaal van de CEO-wisseling doet me denken aan de PvdA waar opeens Cohen tevoorschijn wordt geschoven, terwijl je misschien een jonge frisse leider zou verwachten die met de (business en organisatie) problemen van nu is opgegroeid. En daar een goed antwoord op heeft. Nu gaan we weer terug in de tijd... tijdverspilling?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?