Hij is er weer... Storing

Ik zal geen namen noemen, maar elke bank (groot of klein) die met een beetje beursvolume het laat afweten mag zichzelf geen bank noemen. Schande.

Ik vind de beurs gevaarlijk momenteel, en dat heeft nog steeds te maken met het uit de lucht zijn van Alex en Binck onlangs. Dit heeft me aan het denken gezet, omdat ik ervan uitga dat het een signaal is dat wij handelaren, die pogen beurshandel te systematiseren, niet mogen negeren. Hoe goed wij ook ons vak proberen uit te oefenen, de handelsplatforms die wij gebruiken kunnen gewoon zo maar uit de lucht zijn, zonder waarschuwing vooraf. Dit is een 'systeemrisico' wat ik niet kan beheersen, en ik houd niet van systeemrisico's die ik niet kan beheersen.
Maar ik hoor er verder niemand over, ik lees er niets over, ik zal dus wel de enige zijn die dit als een slecht voorteken ziet en een bedreiging voor ons vak...(Ruud van Megen)


Systeemrisico? Wanneer er voldoende banken zijn zou dit risico er juist niet mogen zijn. De storing bij binck en alex gaat ervoor zorgen dat mensen (kleine beleggers) zich gaan afvragen of ze niet bij meerdere partijen hun vermogen moeten aanhouden, als ze dat al niet doen.

--
25 juli 2011: Storing op de beurs van Madrid. Het bedrijf BME (Bolsas y Mercados EspaƱoles) weet ca. 1 uur na opening van de markt wanneer de storing verholpen is...

29 juli 2011: weer een storing op de Euronext (de index kan niet berekend worden). Komt erg amateuristisch over allemaal. Toch vind ik een storing bij een beursplatform minder belangerijk dan die bij een bank: een bank hoort zekerheid uit te stralen. Dat hoort bij het imago en daar hoort een stabiel platform bij.
6 september valt de beurt aan Abn Amro.
ABN AMRO kampt met een storing van de mainframe computer. Daarom is op dit moment niet mogelijk om online af te rekenen of geld over te maken. De oorzaak is nog onbekend. "Internet Bankieren is tijdelijk niet beschikbaar wegens een storing. Wij proberen dit zo spoedig mogelijk te verhelpen. Wij bieden onze excuses aan voor het ongemak en verzoeken u om het op een later tijdstip nogmaals te proberen", meldt bank op de site. (Bron)

5 december wederom ABN AMRO.
@ABNAMRO ABN AMRO Bank N.V. @chrisje100 Hallo Chris. Er is op dit moment inderdaad een storing gaande. Er wordt hard gewerkt aan een oplossing. Onze excuses. ^Elvira

@cardgate cardgate Momenteel heeft @ABNAMRO last van een network #storing welke ook #iDEAL betalingen van ABN Amro klanten treft
28 december wederom storing Euronext Liffe

4 januari 2012 is de beurt aan ING, "de hele middag plat"

En 24 januari: "drukte op Mijn ING"
Drukte op Mijn ING Op dit moment zijn er zeer veel bezoekers op Mijn ING. Hierdoor is het nu helaas niet mogelijk om in te loggen. Probeert u het over enkele minuten nogmaals. Onze excuses voor het ongemak.

20 februari 2012
Vanwege een technische storing bij Euronext Liffe is er momenteel geen handel mogelijk in aandelenopties en indexopties. Euronext werkt aan een oplossing.

Of wat te denken van deze storing.
Facebook in delen van Europa onbereikbaar (Beursduivel, 6 maart 2012)
AMSTERDAM (AFN) - De socialenetwerksite Facebook is woensdag in delen van Europa enkele uren onbereikbaar geweest vanwege technische problemen. Volgens Facebook is het probleem inmiddels opgelost en zou iedereen weer toegang moeten hebben tot de ...

3 april 2013 valt de beurt aan de ING (en Rabo) waar een grote storing meer dan een middag in beslag neemt. Toch reageert het publiek nog laconiek gegeven de afhankelijkheden van de particulieren en professionals van dit soort infrastructurele partijen dat alleen maar groeit. Ook het imago van banken dat al lange tijd onder druk staat is het vreemd te noemen dat men gelaten dit soort storingen accepteert.
Leuke site over de statistiek van storingen is deze.

--
9 aug 2017. Het is even stil geweest op het storingsvlak, maar nu toch weer een belangrijke, ABN AMRO heeft een storing, internetbankieren / beleggen werkt niet. Al de hele ochtend niet. Is vrij problematisch, ook voor het fragiele imago van de bank.

--
Noodvoorzieningen faalden bij grote stroomstoring Amsterdam. Een verhaal in het NRC (8 juli 2017) over de storing in het elektriciteitsnetwerk.  De stroomuitval was het gevolg van een verkeerd ontworpen beveiliging in een van de elektriciteitsstations. De beveiliging doet precies het omgekeerde dan verwacht werd, in plaats van het probleem van de kortsluiting (zoals in dit geval was) te isoleren, schakelt het beveiligingssysteem het hele netwerk uit...

...Nederland heeft een van de betrouwbaarste elektriciteitsvoorzieningen ter wereld. Maar dat verhoogt de maatschappelijke kwetsbaarheid als de stroom wƩl uitvalt

--
Anno (januari) 2018 mogen we ook Whatsup bij de lijst van infrastructuur zetten die aan storingen lijden. Zelfs het haast prestigieuze Facebook lukt het niet om haar infrastructuur te beschermen. Nu kan je zeggen, "Ach het is maar whatsup" maar het idee is hetzelfde: ook bij Facebook ligt de productieve focus op verkopen, en niet op service, dat met hele andere criteria werkt...

--
21 aug '18

-- 19 okt 2020. Nieuwe storing bij Euronext. De hele ochtend geen aandelenhandel.

-- of deze, bij Binckbank, op 1 oktober 2021, werken de Turbos niet om 08:00 zoals zou moeten, omdat de beurs fors lager opent (met futures als indicatie). En dan hebben de traders blijkbaar geen zin om bied-laat-koersen af te geven, zeker niet op turbos. En inderdaad opent de beurs op het laagste punt.

-- OF DEZE !! 4 oktober 2021, een storing van al meer dan vier uur van facebook en Whatsapp!! Gaaf

-- 4 dec 2023. Vandaag valt de beurt aan de Rabobank, ik kreeg eerst deze melding en schrok, natuurlijk:


Op twitter / X zag ik / nadat ik afgewezen werd bij allee chatservices en tien minuten in de wacht heb gestaan bij de telefoon (088-7226600) desgewenst slechts een persoon die het probleem melde. En daar reageerde de Rabo inderdaad op met dat er een storing was:
Hi, Dat klopt, momenteel zijn er wat problemen met overboeken tussen eigen rekeningen. Wij werken hard aan een oplossing. Excuses voor het ongemak. ^Willemijn
Al met al blijft IT toch een bijzonder fenomeen, want er is AI waar de halve wereld bang voor is dat deze ons werk overneemt, en dan is er een storing waardoor er niets werkt. Ook AI niet denk ik dan. Hoe gaat dit in de toekomst, wanneer we steeds meer of nog meer afhankelijk van IT worden?
aan de andere kant zijn de storingen relatief zeldzaam, maar toch... Bovenstaande melding kot direct uit het systeem: neem contact met ons op! Zo intelligent dat het systeem zelf weet wat er aan de hand is, is het nog niet.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?