Banco Pastor niet door de stresstest

Over de tweede stresstest schrijft de NRC, oa:
Het aantal van acht is slechts één meer dan vorig jaar, toen zeven banken de test niet haalden. Onder de banken die zakten zijn vijf Spaanse, twee Griekse en een Oostenrijkse. Volgens de Europese Bankautoriteit, toezichthouder van de Europese Unie voor de bankensector, heeft een aantal van 16 banken de test ternauwernood gehaald. Ook in die groep bevinden zich geen Nederlandse namen.


Bij een stresstest wordt gekeken in hoeverre banken bestand zijn tegen snel verslechterende economische omstandigheden tijdens crisissituaties. Wat als de economie in de eurozone dit jaar een half procent krimpt? Of als de huizenprijzen fiks dalen? En ook de aandelenmarkten nog een klap krijgen? Blijven de banken dan overeind? Belangrijk bij de stresstest is de vraag of de banken voldoende financiële buffers hebben om dit soort negatieve ontwikkelingen op te vangen. (NRC)


CatalunyaCaixa, Banco Pastor, Unnim, Caja3 en CAM zijn de vijf Spaanse (Spaar)banken. CAM en Banco Pastor zijn banken die ik zelf ken. De laatste twee zijn te vinden in ons dorp. CAM Is een Spaarbank (Caja) die al eerder gefuseerd is, Banco Pastor (en CAM*) zijn de enige beursgenoteerde bank. Op BolsaMadrid.es heb ik nagekeken wat de omvang precies is:

Banco Pastor heeft een beurswaarde van 0,8 miljard. Bank Inter (een internetbank) heeft ongeveer het dubbele (1,8 miljard) en ter vergelijking, is de beurswaarde van Banco Santander 60 Miljard. Het betreft dus een kleine bank. Maar er zijn er dan ook teveel, dat is algemeen bekend hier. De fusiekoorts tussen de caja's is nog niet voorbij.

Banco Pastor vond ik altijd wel een interessante bank. Op de website valt te lezen dat de geschiedenis van de bank teruggaat tot 1776 "wanneer een Catalaanse handelsbankier Jaime Dalmau Batista in La Coruña een estabilisement opzet om zijn handelsactiviteiten te ondersteunen... Gedurende haar 235-jarige bestaan heeft de bank twee muntwijzigingen meegemaakt; van de Real de vellón naar de peseta in 1868 en de conversie van de Peseta naar de Euro in 2002..."

Uiteindelijk zal deze bank ook opgaan in een groter geheel en verdwijnen deze saillante details achter de moderne façade van de grootbanken, die ons een grotere stabiliteit gaan bieden...

PS. "Banca March, Unicaja en BBK, zijn de banken met de hoogste solvabiliteit," (Expansion.com).

* - errata: CAM is een combinatie van Cajas (spaarbanken) die in 2008 naar de beurs is gegaan. In September van dit jaar verdwijnt de notering;
23 juli: de Spaanse centrale bank BcE grijpt in en nationaliseert CAM; ze injecteert 2, 8 miljard, ontslaat het management en wil op termijn de bank via een veiling de bank verkopen aan de hoogste bieder...

-- 29 september. Inmiddels hebben we vernomen dat bij CAM op grote schaal gefraudeerd is door de leiding.

-- 7 oktober. Banco Pastor wordt waarschijnlijk overgenomen door Banco Popular...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?