Meer naar de psycholoog

Het aantal mensen dat een beroep doet op een psycholoog stijgt. Dat meldt de Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen (LVE) in haar jaarbericht.1 waardering
,,Het wordt gewoner om naar een psycholoog te gaan'', zegt Tineke Ruijl van de LVE. ,,We wilden de drempel voor psychische zorg verlagen en dat lijkt te werken.''
Vorig jaar zat de psycholoog voor het eerst in het basispakket van de zorgverzekering. ,,De zorg wordt daardoor voor meer mensen bereikbaar'', aldus Ruijl. In 2008 maakten ruim 90.000 mensen gebruik van die mogelijkheid, het jaar daarvoor 84.000 en in 2006 76.000.
Het percentage mensen dat door hun huisarts wordt doorverwezen naar de psycholoog, blijft stabiel rond de zestig procent. Bijna dertig procent van de mensen gaat op eigen initiatief naar de psycholoog, vier procent wordt door een collega of een bedrijfsarts op die mogelijkheid gewezen.

Volwassenen melden zich het vaakst met stemmingsklachten als depressies en angsten. 

Daarnaast zijn er veel interpersoonlijke problemen en verwerkingsproblemen. Ook de grootste groep jongeren meldt zich met depressiviteit of angst, maar veel meer dan volwassenen laten zij zich ook bijstaan voor gedragsproblemen.
De meeste patiƫnten kunnen na zeven consulten zonder psycholoog verder, negentig procent van de mensen is na maximaal twaalf sessies geholpen. De standaard zorgpolis vergoedt acht consulten, de meeste aanvullende verzekeringen twaalf. Steeds minder mensen hebben specialistischer psychologische hulp nodig. Volgens woordvoerder Ruijl blijkt daaruit dat het LVE een goede inschatting gemaakt heeft van de zorg die er nodig is. ,,We weten hoeveel zorg er gemiddeld nodig is. De verzekeringen hebben goed naar ons geluisterd, en dus een goede inschatting gemaakt.''
In Limburg, Zeeland, Overijssel en Zuid-Holland zijn relatief de minste eerstelijnspsychologen voorhanden, in Noord-Holland en Utrecht de meeste. (Bron:
ND)

De aanbod drempel is verlaagd, maar hoe zit het met de vraag naar hulp en bijstand?
Te vergelijken met een trend in de organisatiewereld waar de (persoonlijke) coach ook al niet meer weg te denken is? Of zit hier een grotere verandering achter, bijvoorbeeld de toename van het aantal zelfstandigen, de ZZP-ers?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa