Basisprincipes (journalistiek) en organisatieprincipes - de Telegraaf case

In Trouw het artikel over het incident van de Telegraaf verslaggeefster:

Landsadvocaat: Telegraaf had staat voor publicatie moeten waarschuwen. 'Journaliste runde informant binnen AIVD'. Het is niet aan De Telegraaf om te beoordelen of de staatsveiligheid in het geding is, meent de landsadvocaat. De AIVD mag ons niet afluisteren, kaatst de krant terug.

De verslaggeefster van De Telegraaf die ervan wordt verdacht dat zij staatsgeheimen in bezit had en die in haar krant onthulde, heeft alle basisprincipes van goede journalistiek geschonden.

Landsadvocaat Cécile Bitter betoogde dit gisteren in Amsterdam in een kort geding dat De Telegraaf tegen de staat had aangespannen.

...
Journaliste Jolande van der Graaf zou de staatsgeheimen hebben gekregen van een inmiddels aangehouden medewerkster van de AIVD. Eén van de documenten had betrekking op het functioneren van de dienst zelf. Die zou zich in 2002 en 2003, in de aanloop naar de Irakoorlog, hebben gebaseerd op onjuiste of onvolledige berichten van de Britse inlichtingendienst MI6. De AIVD rapporteerde hierdoor over massavernietigingswapens, die nooit in Irak werden aangetroffen.
...


... "alle basisprincipes van goede journalistiek geschonden"...
Het zou aardig zijn om niet alleen de basisprincipes van goede journalistiek tegen het licht te houden, maar ook de organisatie-kernwaarden die hier een conflict opleveren. Te denken valt aan: integriteit en ethiek (concreet: business ethiek versus staf moraal) en professionaliteit die ten koste zijn gegaan van (de hang naar) performance.

Interessant is ook de link naar organisatieprincipes.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?