Ijsland wordt (niet) warm onthaald

Nederland stelt voorwaarde aan kandidatuur IJsland BRUSSEL - Alle 27 EU-lidstaten verwelkomen de aanvraag van IJsland om lid te worden van de unie, maar Nederland eist wel dat IJsland eerst het bedrag van 1,3 miljard euro terugbetaalt dat het nog van dit land tegoed heeft. „Anders kan er van toetreding geen sprake zijn.”
De IJslandse minister van Buitenlandse Zaken Ossur Skarphedinsson schudt de hand van zijn Zweedse collega Carl Bildt na het indienen van de aanvraag om lid de worden van de Europese Unie, afgelopen donderdag. Foto: EPA Ads door Google
De Nederlandse permanente vertegenwoordiger bij de EU, Tom de Bruijn, heeft dat maandag gezegd na afloop van een bijeenkomst van EU-ministers van Buitenlandse Zaken. De Bruijn verving daar minister Maxime Verhagen.
Het bedrag dat Nederland nog moet ontvangen van IJsland houdt verband met de compensatie van spaartegoeden van de omgevallen bank Icesave. Ook het Verenigd Koninkrijk heeft bij IJsland nog een lening uitstaan. Daarbij gaat het om 2,7 miljard euro.
De Britten hebben er volgens ingewijden maandag eveneens op aangedrongen dat IJsland snel over de brug komt met het geld, maar ze deden dat „in meer algemene termen”.
De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben de Europese Commissie gevraagd op een rijtje te zetten welke onderwerpen met IJsland besproken moeten worden bij de toetredingsonderhandelingen. Naar verwachting is dat rapport, waarin volgens eurocommissaris Olli Rehn (Uitbreiding) de uitstaande schulden van IJsland een belangrijk punt vormen, eind dit jaar af. Daarna zouden de daadwerkelijke onderhandelingen kunnen beginnen.
Naar verwachting kan IJsland vrij snel tot de EU toetreden. Het is al lid van de Europese Economische Ruimte, een economisch akkoord tussen een groot aantal Europese landen. Het voldoet daarmee al aan zo'n twee derde van de voorwaarden die gelden voor toetreding tot de EU. Zelf verwacht IJsland in 2012 EU-lid te kunnen worden.
EU-voorzitter Zweden ontkende dat IJsland bevoordeeld wordt ten opzichte van de Balkanlanden. Rehn voegt daar nog aan toe dat „de weg van IJsland dan misschien korter is, maar niet per se makkelijker”.


Zwakke broeders worden opgenomen in fort Europa, dat daardoor niet automatisch sterker wordt.

16 augustus:
De IJslandse premier Sigurdardóttir heeft in een open brief in NRC Handelsblad om begrip gevraagd voor de moeilijke situatie waarin IJsland verkeert.
Sigurdardóttir schrijft dat ze grote moeite heeft om een wetsvoorstel over terugbetaling van Nederlandse en Britse spaartegoeden uit de failliete bank Icesave te verkopen aan het parlement. Ook de IJslanders zelf staan niet te juichen. Eerder deze week was er een grote demonstratie tegen het wetsvoorstel.
Het noodlijdende IJsland zoekt aansluiting bij de Europese Unie om uit de problemen te komen. Nederland heeft laten weten dat een lidmaatschap van de EU alleen doorgang kan vinden als IJsland de openstaande spaargelden van Nederlanders terugbetaalt. Nederland heeft dat geld nu voorgeschoten.
Terugbetaling is een zware opgave voor IJsland. Het bedrag dat IJsland - een klein land met voorheen een topzware bankensector - aan buitenlandse spaarders moet terugbetalen, is de helft van het bruto nationaal product.
Een akkoord over terugbetaling is onvermijdelijk, maar Sigurdardóttir moet tegelijkertijd het economisch voortbestaan de soevereiniteit van IJsland waarborgen, schrijft ze.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?