De Andere Turken (o.a. de Oeigoeren)




Ze werden er dol van in Turkije. Begin jaren negentig stortte de Sovjet-Unie ineen. Ineens bleek wat tot dan toe voornamelijk aan experts bekend was, dat er buiten Turkije ongeveer evenveel Turken wonen als binnen dat land. Bijna allemaal zijn ze bewoners van de voormalige Sovjet-Unie of andere landen van het destijds door Moskou beheerste Warschaupact. En al die ’buitenturken’ meldden zich voor bijstand bij het ’moederland’ van alle Turken, Turkije.
...
De ’andere Turken’ werden in een proces van eeuwenlange kolonisatie onderdanen van het Russische of, zoals de Oeigoeren, het Chinese koloniale rijk. Terwijl de Chinezen Oost-Turkestan beheersten, waren de Russen de meesters in West-Turkestan, waar nu de Centraal-Aziatische republieken liggen.
Foto en Tekst: TROUW

Een respondent schrijft (op de website van TROUW):

Een paar opmerkingen. De naam Turk is een oude oosterse naam, al in Orkhon-inscripties. Ergo, de amerikanen-vergelijkingen gaat niet op. Turken heersten in wat we nu Mongolië noemen. Verder zijn de andere Turken `turkser' dan de Turken in Anatolië, waar erg veel geislamiseerde inheemsen bij zitten (kijk alleen maar naar de ogen). Verder is Pan-Turks denken in Turkije heel normaal (bijv. weersvoorspelling voor heel centraal azië), men heeft pan-islamisme afgezworen. Oh, en wie zich met het MO bezighoudt zou echt Russisch moeten leren. Al 3 eeuwenlang is er intensief contact en goede wetenschap in die regio geproduceerd, niet alleen ideologie.
JvG, Groningen op 14-07-2009, 11:18

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?