Is meer kennis van Islam nodig (Nu)?

’Media missen kennis van islam’ Imam Salam gaf minister Verdonk in 2004 geen hand, en wilde niet op tv aan een tafel met alcohol. "Gebrekkige berichtgeving vergroot kloof met moslims."

Westerse media berichten te rellerig over de islam. Dat komt door gebrek aan kennis over deze godsdienst en de Arabische wereld, vindt intercultureel theoloog Jielis van Baalen. Vanuit het Egyptische Caïro wil hij die beeldvorming verbeteren.
Dat de Tilburgse imam Ahmed Salam wist te voorkomen dat er alcohol op tafel kwam bij talkshow ’Pauw & Witteman’, werd meteen groot nieuws. Het is voor intercultureel theoloog Jielis van Baalen een voorbeeld van hoe media de islam ’veel te snel in de relsfeer trekken’. Van Baalen: „Westerse media zijn geneigd om populistisch, stereotiep en zwart-wit over de islam te berichten. Een ernstig probleem is een gebrek aan kennis over de islam. Mensen die die kennis wél hebben worden niet serieus genomen en te weinig aan het woord gelaten.”
De werkelijkheid is namelijk veel genuanceerder, zegt Van Baalen. „Als je gewone gelovigen spreekt, dan willen de meesten gewoon vrede en rust, en een goede toekomst voor hun kinderen.” De documentaire ’De weg naar Mekka’ van Vlaamse televisiepresentator en filosoof Jan Leyers is volgens Van Baalen een voorbeeld van hoe het ook kan. „Daarin komen nuances, voors en tegens aan bod.”
In zijn nieuwe baan als directeur van het Center for Intercultural Dialogue and Translation (CIDT) in Caïro wil Van Baalen zijn steentje bijdragen aan een goede beeldvorming. Het centrum is in 2005 opgericht om het Westen meer inzicht te geven in de Arabische wereld, om vooroordelen tussen moslims en christenen te verminderen en de beeldvorming tussen beide te verbeteren. Daarvoor is kennis en ontmoeting nodig, vindt Van Baalen, tot deze maand nog docent theologie en filosofie aan de Zwolse hogeschool Windesheim. Hij bezocht Egypte vanaf 1980 jaarlijks meerdere keren en runt een reisorganisatie met religieus-culturele reizen naar het land.
Het CIDT houdt onder meer een databank bij met 25.000 artikelen uit Egyptische en Arabische kranten die naar het Engels zijn vertaald.
Van Baalen wil in Caïro een journalistiek trainingscentrum opzetten waar westerse journalisten zich voor een periode kunnen verdiepen in de Arabische wereld en de islam en waar vergelijkingstudies tussen Bijbel en Koran worden gegeven. „Ik zie het als mijn missie om in het spanningsveld tussen christenen en moslims te opereren”, zegt Van Baalen. „Sommigen vinden mij naïef, zeggen dat het toch niet helpt. Maar als je dat allemaal blijft roepen, gebeurt er nooit wat.”


http://www.trouw.nl/religie-filosofie/nieuws/religie/article2813308.ece/_rsquo_Media_missen_kennis_van_islam_rsquo__.html

Aardig artikel. wat goed te vergelijken is met kennismanagement binnen bedrijven. Maar hebben mensen nu meer kennis nodig over de Islam of juist niet?
Het probleem nu is geen kennisprobleem. Het probleem zit in emotionele aspecten en daarvoor is het beter dat er niet meer kennis komt want dat relativeert en daar is nu geen behoefte aan. Men wil juist meer afstand tot de islam waar men vroeger in Nederland juist alles wat vreemd was zomaar omarmde.
Voor meer afstand is geen kennis nodig. Natuurlijk is er nu een kloof. Maar die wordt vanzelf wel een keer opgelost.

--
19 feb 2018. Dat was in 2009. Zie hoe nu de situatie is veranderd en dat nu niemand meer praat over meer kennis van de Islam. Die is er genoeg. En de elementen daaruit die niet bevallen worden nu uitvergroot.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?