Contador in de Schaduw van ...

De Telegraaf geeft een samenvatting van deze Tour:

In schaduw Armstrong AMSTERDAM - De grote foto zondag op de voorpagina van de Franse sportkrant L'Equipe vertelde het hele verhaal van deze Tour de France. Op de voorgrond rijden met een kleine voorsprong links Alberto Contador in de gele trui en rechts Andy Schleck in het wit. Beide heersers van deze Ronde kijken achterom en staan onscherp op de foto omdat de focus op een derde man in de verte in het midden ligt. Die man is Lance Armstrong. Drie weken lang heeft de Tour om hem gedraaid, waardoor zelfs de sportieve hoogtepunten in zijn schaduw kwamen te staan.
Natuurlijk is de spectaculaire comeback van Armstrong een van de hoogtepunten in de geschiedenis van de topsport. Alleen de terugkeer van Michael Jordan in 2001 in de NBA op 38-jarige leeftijd is vergelijkbaar. In navolging van de succesvolle basketballer toonde ook Armstrong in zijn derde wielerleven dat hij nog bij de wereldtop hoort.
Al stond deze Ronde sportief gezien meer in het teken van drie jonge renners. Alberto Contador en Mark Cavendish hebben een belangrijk stempel gedrukt. Contador mag tot de beste klimmers ooit worden gerekend (1850 hoogtemeter per uur tijdens zijn raid op Verbier), terwijl Cavendish een van de snelste sprinters (nieuw record met zes sprintzeges in een Tour) uit het wielrennen is. Daarbij toonde de pas 24-jarige Andy Schleck aan dat hij de komende jaren een rijk palmares kan opbouwen.
Deze drie renners hadden zelf niet alleen een groot aandeel in hun succes, ze werden ook nog ondersteund door de beste ploegen in deze Tour. Astana en Saxo Bank heersten in het hooggebergte, terwijl Team Columbia de vlakke ritten domineerde. Juist door deze dominantie groeide gedurende de Tour de onmacht van de andere teams en werden sommige ritten voorspelbaar. Twee Pyreneeënritten waarbij de finish te ver van de laatste top lag, een door de kou bevangen peloton in de Vogezen en een respectloze benadering van de allerbesten voor Le Mont Ventoux waren minpunten. Daarbij was de ploegentijdrit te bepalend, want de eerste acht renners in het klassement komen uit de eerste vier ploegen tegen de klok in Montpellier.
De mindere dagen en de hiaten in het parcours deden echter niets af van de prestaties van de genoemde toppers. Het niveau in deze Tour lag héél hoog, waarbij de rit naar Le Grand Bornand met de beklimmingen van de Romme en de Colombière het hoogtepunt vormde. Eigenlijk heeft Armstrong ook gelijk gekregen. De Tour van 2008 noemde hij een 'joke'. Hoe anders verklaar je nu immers dat het complete podium van vorig jaar (Carlos Sastre, Cadel Evans en Denis Menchov) tot de middenmoot is gedegradeerd?
Ook al hebben Contador en Cavendish nu enigszins in de schaduw van The Boss moeten staan, ze zijn de afgelopen weken wel toegetreden tot de legende van 'La Grande Boucle'. Om de 96e Tour de France te bestempelen tot een saaie editie zou het hoge niveau van de topsport enorm tekort doen.

Ik ben zelf geen tourliefhebber, maar ik luisterde naar anderen. Zo zei iemand dat het niet vreemd was dat Mart Smeets (ook) geen supporter was van Contador. Zijn voorkeur voor Lance was duidelijk.

Het feit dat het verkeerde volkslied (het Deense?) werd gepresenteerd toen Contador op het podium stond was misschien ook wel tekenend.

Vandaag in de Spaanse krant (Sur) lees ik een verhaal dat Lance had geregeld dat Contador zonder auto achterbleef in het Hotel voor de tijdrit. Zijn broer heeft hem toen met de auto weg moeten brengen. Het Team heeft gewonnen, krijgt zo een wrange bijsmaak.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?