Gibraltar

Historisch Spaans bezoek aan Gibraltar wekt woede oppositie... De Spaanse claim op de rots van Gibraltar is onvervreemdbaar. Maar een oplossing voor het langlopende conflict over de kleine Britse kolonie in het uiterste zuiden van Spanje is slechts mogelijk door samenwerking en dialoog.  


Dit heeft de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Miguel Angel Moratinos, dinsdag gezegd na afloop van zijn historische bezoek aan Gibraltar. Moratinos was de eerste Spaanse regeringsvertegenwoordiger die Gibraltar bezocht sinds de Britten de rots, die de Straat van Gibraltar beheerst, ruim drie eeuwen geleden veroverden in de Spaanse successieoorlog. Gibraltar werd bij het Verdrag van Utrecht in 1713 tot Brits grondgebied verklaard en sindsdien vecht Spanje voor teruggave. Volgens Moratinos is het echter ook tijd om vooruit te kijken. 

‘We leven in de 21ste eeuw. We moeten naar de toekomst kijken.’ De Spaanse minister ontmoette in Gibraltar zijn Britse ambtgenoot David Milliband en de regeringsleider van Gibraltar, Peter Caruana. Caruana noemde het bezoek van Moratinos dinsdag in de krant El País een belangrijk politiek gebaar. Conservatief Spanje reageerde echter woest. De grootste oppositiepartij, Partido Popular, sprak van ‘een gevaarlijk precedent’ en ‘een historische vergissing’. Bij het hekwerk dat Spanje van Gibraltar scheidt, stonden dinsdag demonstranten met protestborden. Daarop was te lezen: ‘Voor de waardigheid van Spanje. Laten we geen afstand doen van 300 jaar standvastigheid.’ Ook in Gibraltar bleef het bezoek van de minister niet onopgemerkt. Langs de route waren Britse en Gibraltarese vlaggen opgehangen. 

De 30.000 inwoners van Gibraltar willen bij Groot-Brittannië blijven horen, zij het met meer autonomie. De huidige privileges hebben van Gibraltar een belastingparadijs voor tienduizenden firma’s gemaakt en de thuishaven van witwassers van duister geld. Zowel Madrid als Londen ziet het bezoek van Moratinos als een voorlopig hoogtepunt in de nauwere betrekkingen die de Spaanse regering sinds 2004 nastreeft met Groot-Brittannië en Gibraltar, met als doel een einde te maken aan de vaak nutteloze grenscontroles en andere ongemakken voor de bewoners bij de Spaans-Gibraltarese grens. Met die toenaderingspogingen maakte de socialistische regering van premier Zapatero een einde aan een jarenlange Koude Oorlog-sfeertje waarbij de grens tussen Spanje en Gibraltar tussen 1969 en 1985 zelfs helemaal werd gesloten BRON: Volkskrant. Gibraltar als rots - symbool van het tegengestelde van verandering; de constante.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa