Natuur neemt wraak

In Pamplona zijn vandaag (zondag) bij het stierenrenner vier gewonden gevallen. Vrijdag werd er een Spanjaard gedood, door een verwonding in zijn hals of nek. Het is al weer een aantal jaren geleden dat er doden zijn gevallen. Het stierenrennen is niet zonder gevaar - voor eigen leven.

Dat is weer eens wat anders dan bij het traditionele stierengevecht waar doorgaans enkel de stier het moet ontgelden.

Laatst las ik ergens dat het vooral door Hemmingway kwam dat het stierenrennen in St Fermin internationale aandacht heeft gekregen, en blijft krijgen.

Nu enkel nog het traditionele stierengevecht. Blijft die traditie overleven, vooral door de negatieve internationale druk - waar je nu overigens niet veel over hoort en leest?

Afwachten...

28 juli 2010. Nee, de wereld verandert...

Catalonië verbiedt stierenvechten
Catalonië wordt de eerste regio op het Spaanse vasteland waar stierenvechten verboden is.
... In de enige nog opererende Catalaanse arena, La Monumental in Barcelona, worden vanaf 2012 geen corrida’s meer gehouden.
... Aficionado’s denken dat de voorstanders van een verbod niet alleen willen opkomen voor het welzijn van de dieren, maar de fiesta nacional óók willen afschaffen om afstand te nemen van de centrale staat... De voorstanders ontkenden zo’n dubbele agenda.

... Het verbod is het resultaat van een wetgevend burgerinitiatief van dierenactivisten. Zij halen nu ook handtekeningen op in andere regio’s om het succes te herhalen... In gebieden waar het stierengevecht nog populair is, zullen regioparlementen de voorstellen niet in behandeling nemen. Sommige hebben de corrida voor de zekerheid al tot beschermd ‘cultureel erfgoed’ verheven.

-- april 2023. Uit De taal van Gracian: Een stierengevecht, Jacobus van Looy.
Een impressie van een stierengevecht, door schilder / schrijver Jacobus van Looy, uit 1887. Uit een tijd dat daar nog over geschreven kon worden. Het aardige van het fragment - beter niet te lezen door paardenliefhebbers - is dat het inderdaad typisch impressionistisch overkomt, net als de stroming uit de schilderkunst.

[foto verwijderd]

Het paard lag te trappen in het zand, men zag den picador ophelpen door zijn knecht, onder den arm genomen, hem met gestrekte beenen overeind zetten als een ledepop. Stijf, zonder gewrichtsbuigingen in de knieën, scharrelde hij naar zijn paard, dat overeind was geranseld door een anderen rooden 1)Is een meester, is een groot meester. [p. 168] helper; en even daarna kwam het weêr draven langs de schutting, beschimmeld door bloedvlekken, de darmenzak klotsend tusschen zijn pooten, met een jammerlijk vertoon van afgeleefdheid en stomheid; en zijn ruiter zag op naar boven, met een dommen, brutalen lach, onder een vurigen storm van uitjouwingen en oorverdoovend fluiten, dat hem in de ooren dringen kwam, uit de rijen waar hij langs reed. - ‘Moordenaar, dronkaard van brandewijn, slachter!’ schreeuwde de jonge man. - ‘Weg met dat paard, 't beest is op, er meê naar buiten, 't is schande!’ riep de boer, die vlammen kreeg in 't gezicht en vuur in de oogen, toen het paard onder voorbij ging, voortgeslagen door de chulos. (bron - dbnl)


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?