Google's besturingssysteem (ChromeOS)

In het nieuws:
Google is bezig met de ontwikkeling van een eigen besturingssysteem "op basis van browser Chrome." ... De kerncode van het besturingssysteem is gebaseerd op Linux, en dus ... open-source.

Waarom is dan de vraag:

1. Het kan zijn om Microsoft dwars te zitten. Dat is op zich vreemd, want microsoft is een ander soort bedrijf, vooral historisch gezien. Maar door de inzet van Google zouden veel mensen wel de overstap naar UNIX / Google willen maken, terwijl ze dat voorheen - zonder een krachtige partij als Google - niet aandurften.

2. Om nieuwe strategische terrein te betreden. Maar dan zijn er zoveel meer mogelijkheden. Een besturingssysteem is opzich een brokersfunctie net als de zoekfunctie bemiddelt tussen vrager en aanbieder, zorgt een besturingssysteem voor een bemiddeling tussen de hardware en de software. En als dat beter kan dan microsoft tot dusverre gedaan heeft, dan zou dit nog wel eens een succes kunnen worden.

19 november:
Google geeft broncode besturingssysteem vrij. MOUNTAIN VIEW - Het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft donderdag de blauwdruk van zijn nieuwe, gratis besturingssysteem Chrome OS vrijgegeven. Ontwikkelaars kunnen daardoor aan de slag met het systeem en bijdragen leveren om het te verbeteren. Introductie van Chrome OS op computers en andere apparaten is eind 2010 voorzien. Eerder deze week doken er op diverse technologieblogs nog geruchten op dat de lancering aanstaande was.Google verraste in juli met de aankondiging van Chrome OS. Het besturingssysteem kan een geduchte concurrent worden van Windows, de besturingssoftware van Microsoft die nu op meer dan 90 procent van de pc's draait. Diverse grote computerfabrikanten hebben al aangegeven met Chrome OS te willen werken. (ANP)
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/445349/2009/11/19/Google-geeft-broncode-besturingssysteem-vrij.dhtml

-- 12 aug 2023. ChromeOS is wel een OS dat is blijven bestaan, dat het bedrijf gebruikt voor haar ChromeBooks en dat ook voor oude PC kan worden gebruikt waar windows upgrades te zwaar zijn geworden. Zou het een keer moeten uitproberen met een klein notebook.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?