Thuiswerken, bezineprijs en de (vergeten) Covid-ervaring

Nu is het oktober 2022...  Zijn we Covid al weer vergeten, of hoe lang zal dat duren, en in welke aspecten van ons leven is die ervaring geborgd en niet meer weg te denken?

...

Het valt me op dat er zoveel problemen zijn met de gestegen benzineprijzen.

Maar hebben we dan niet genoeg geleerd  van de Coronacrisis, wat dat gevoel bekruipt me. Juist deze crisis had ons moeten leren niet alleen het thuiswerken als bedrijf maar ook als professional. Ook al is de coronaervaring misschien wat te ver gegaan, en kan niet iedereen thuiswerken, maar waar dat mogelijk is, zou het moeten kunnen.

Maar wat me vooral verbaast al weet ik dit niet zeker is dat de covid-19-crisis ons meer flexibiliteit zou hebben moeten leren. Nu is er in feite een nieuwe crisis van gestegen olieprijzen, energie in het algemeen, elektriciteit en gas, en daar hebben we te weinig een antwoord op.

... 

Voor elk land, en elke cultuur is dit anders. In Spanje waar dit idee geboren werd, is de situatie zo dat men klaagt, maar dat de corona-verandering van thuiswerken grotendeels is teruggedraaid. Het is business-as-usual. En dat is nu zo opvallend.

Of het in Nederland ook zo is, kan ik moeilijk zeggen, maar daar lijkt het wel op.

Belangrijker nog lijkt me het idee van de verandering. IS het niet alsof we de Covid-crisis liefst zo snel mogelijk willen vergeten door de ellende die het heeft gebracht, terwijl we er juist van hebben kunnen leren. Er zijn weinig generaties die een dergelijke crisis meemaken aan het begin van hun productieve leven. Ook al wijst uit dat qua Human Capital de uitval van leermogelijkheden negatief is geweest er ook positieve elementen zijn, zoals het leren omgaan met een crisis. Je eigen weg vinden gedurende een epidemie die iedereen treft...

--
Dit is al weer enige tijd geleden, dat ik dit schreef, in okt '22 dus. De benzineprijs is of komt weer in de buurt van de hoogte van toen, omdat de olieprijs weer stijgt. Thuiswerken is afgebouwd, maar er is een basis gelegd. Maar je zou nu kunnen zeggen als bedrijf, wanneer die olieprijs weer zo stijgt, mag je meer thuiswerken. Voor waar het mogelijk is natuurlijk.

-- 
Maar het ging om de vergeten covid-ervaring. Thuis blijven, minder face-to-face contact met anderen, meer digitaal. En dan vooral het crisiselement. Het lijkt er nu op dat we continue in een crisis zitten. dat is misschien ook zo. Je hoort nog steeds veel over complottheorieën en dat past bij het beeld van een crisis.

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?