Staking bij een al haperende motor

De Volkskrant schrijft over, "Gewaagd gevecht in de Amerikaanse auto-industrie: de motor van de middenklasse in de VS hapert... Voor het eerst wordt er gelijktijdig gestaakt bij de Grote Drie van de Amerikaanse auto-industrie: Ford, General Motors en Chrysler. Het gaat hard tegen hard. De strijd is voor vakbond UAW een uitgelezen kans, maar het personeel van de autobouwers zou weleens de grote verliezer kunnen worden.


... De UAW heeft de steun van Joe Biden, die zichzelf graag ‘de meest pro-vakbond president ooit’ noemt. Volgens hem zijn de hoge winsten die de Grote Drie de afgelopen jaren hebben gemaakt ‘niet eerlijk gedeeld met de werknemers’. Hij prees een recent rapport [LABOR UNIONS AND THE MIDDLE CLASS] van het Amerikaanse ministerie van Financiën over hoe vakbonden de economie ten goede komen: onder andere doordat ze de inkomens verhogen, het eigenhuisbezit vergroten en voordelen bieden zoals ziekteverlof en kinderopvang" (bron: https://www.volkskrant.nl/economie/gewaagd-gevecht-in-de-amerikaanse-auto-industrie-de-motor-van-de-middenklasse-in-de-vs-hapert~ba301408/)


Foto: Volkskrant

Staking en Vakbond. In het artikel schrijft de VK dat de staking niet zonder risico's is met de opkomst van de elektrische auto in het zicht. En Biden, zo lees ik dat, zou wel eens een dubbele agenda kunnen hebben.
De studie, vakbonden en de middenklasse is ook opmerkelijk, want beiden zijn aan het verdwijnen; de middenklasse verdwijnt en zorgt voor veel van de politieke problemen van deze tijd, terwijl de vakbonden in een regelrechte trend over de decennia verzwakt zijn. Mede door de neo-liberale [ik mag die term eigenlijk niet gebruiken] politiek.

Onlangs las ik dat Amazon veel resources [] uittrekt voor het verhogen van het loon van haar medewerkers en bij Elon Musk Inc. zou je hetzelfde kunnen afvragen. 

De middenklasse verdwijnt, vakbonden beginnen zich weer te roeren, maar ligt het probleem niet veel meer bij 5 tot 10 van die grootste bedrijven in de wereld, die 80% van de S&P-stijging en winsten naar zich toetrekken?

Meer dan middenklasse en vakbond lijkt het te gaan over ongelijkheid en regie van de overheid. Dat Biden een sector lijkt te helpen lijkt me ook geen industriepolitiek. 

Maar goed, dit is ook maar een van de economische verhalen.

-- PS. In de Management samenvatting van de studie, valt de politieke steun (propaganda) voor Biden op:

"In 1935 werd de historische Wet op de Arbeidsverhoudingen (NLRA) aangenomen, die een aanzienlijke impuls gaf de macht van Amerikaanse arbeiders. In de decennia die volgden, tijdens en onmiddellijk erna Tijdens de Tweede Wereldoorlog floreerden de vakbonden en daalde de inkomensongelijkheid naar het laagste niveau sinds de Grote Depressie. Tegen het einde van de jaren vijftig vonden er echter structurele veranderingen plaats op de arbeidsmarkt en op de arbeidsmarkt

wetten begonnen de door de vakbonden opgebouwde winsten uit te hollen en veranderingen voor de Amerikaan teweeg te brengen middenklasse. Sommige van die veranderingen brachten zwaar bevochten goed nieuws. De burgerrechtenbeweging in de jaren vijftig en zestig en de vrouwenbevrijdingsbeweging van de jaren zeventig leidden tot een grotere toegang aan betere carrières en vakbondsvertegenwoordiging voor meer Amerikanen. Aan de negatieve kant: dalend

Het lidmaatschapspercentage van vakbonden weerspiegelde de verzwakte onderhandelingsmacht van werknemers en droeg hieraan bij trage loongroei en toenemende ongelijkheid. Dit rapport beschrijft hoe een beleid van versterking kan worden vormgegeven

vakbonden zouden enkele van de negatieve trends die door de middenklasse en steun worden gevoeld, kunnen vertragen of omkeren bredere economische groei.

Uit empirisch onderzoek naar vakbonden blijkt dat werknemers uit de middenklasse aanzienlijke voordelen kunnen behalen uit vakbondsvorming. Vakbonden verhogen de lonen van hun leden met 10 tot 15 procent. Vakbonden ook het verbeteren van secundaire arbeidsvoorwaarden en procedures op de werkplek, zoals pensioenregelingen en klachten op de werkplek beleid en voorspelbare planning. Deze verbeteringen op de werkplek dragen substantieel bij aan financiële stabiliteit van de middenklasse en het welzijn van werknemers. Eén onderzoek heeft dat bijvoorbeeld geschat de gemiddelde werknemer waardeert zijn vermogen om wijzigingen in zijn schema op korte termijn te vermijden tot wel 20 procent van hun loon.

Belangrijk is dat de positieve effecten van vakbonden niet alleen worden ervaren door werknemers bij een vakbond vestigingen. Andere werknemers zien stijgingen van de lonen en verbeterde werkpraktijken als hun prioriteit

Niet-georganiseerde werkplekken concurreren met vakbonden om arbeid. Op zijn beurt het hogere loon en de hogere baan De veiligheid van zowel vakbonds- als niet-vakbondsarbeiders uit de middenklasse kan verder overslaan naar hun eigen belangen gezinnen en gemeenschappen door stabielere huisvesting, meer investeringen in onderwijs en andere kanalen.

Vakbonden komen ten goede aan alle demografische groepen. Door egalitaire loonpraktijken aan te moedigen, dienen de vakbonden om de loonkloof tussen rassen en geslachten te verkleinen. En moderne vakbonden hebben een brede vertegenwoordiging van alle rassen

en geslacht. In 2021 hadden zwarte mannen een bijzonder hoge vakbondsvertegenwoordiging, namelijk 13 procent vergeleken met het bevolkingsgemiddelde van 10 procent. De diverse demografie van de moderne unie lidmaatschap betekent dat de voordelen van elk beleid dat de huidige vakbonden versterkt, voelbaar zouden zijn over de hele bevolking.

Ten slotte dragen de vakbonden, naast het ondersteunen van de middenklasse, bij aan een sterkere samenleving algemene economische groei en veerkracht. Ze doen dit gedeeltelijk door de algehele ongelijkheid te verminderen.

Inkomensongelijkheid leidt vaak tot ongelijkheid van kansen, wat de groei belemmert als kansarme mensen geen toegang hebben tot de middelen die nodig zijn om beroepsvaardigheden te verwerven, of

bedrijven starten. En vakbonden kunnen de algehele economische productiviteit stimuleren door de arbeidsomstandigheden te verbeteren omgevingen en ervaren werknemers meer inbreng geven bij beslissingen die beter ontwerpen en kosteneffectievere werkplekprocedures.

De regering-Biden-Harris erkent de voordelen van vakbonden voor de middenklasse en de gemeenschap bredere economie en zet zich in voor het verwezenlijken van de beleidsdoelstellingen van de NLRA. Veelbelovend, Er zijn recente tekenen geweest van een hernieuwde arbeidersbeweging, zoals petities voor de vakbondsverkiezingen 2022 herstelde zich van de pandemie naar het hoogste niveau sinds 2015, en de publieke opinie was dat ook Het aantal vakbonden bevindt zich op het hoogste niveau in meer dan 50 jaar. Acties ondernomen en gepland door de Biden-Harris Administratie om deze vooruitgang te bevorderen zijn onder meer:

  • • Prioriteit geven aan de goedkeuring van de Wet ter bescherming van het recht op organisatie (PRO) en het publiek Wet op de sectorvrijheid om te onderhandelen.
  • • Benoeming van een General Counsel en bestuursleden van de National Labor Relations Board (NLRB) zet zich in voor de bescherming van het recht van werknemers om zich op de werkplek te organiseren.
  • • Het verhogen van de financiering van het NLRB om hen in staat te stellen de handhavingsactiviteiten uit te breiden.
  • • Het opzetten van de Witte Huis Task Force on Worker Organizing and Empowerment, die, werkt onder leiding van vice-president Harris samen met agentschappen aan manieren om hun diensten te gebruiken bestaande wettelijke bevoegdheid om het organiseren en onderhandelen van werknemers te ondersteunen.
  • • Ondertekening van Executive Order 14063, die het gebruik van projectarbeidsovereenkomsten vereist federale bouwprojecten van $35 miljoen of meer.
  • • Ondertekening van Executive Order 14003 om de rechten van federale werknemers op collectief beleid te bevorderen koopje.
  • • Lancering van het Good Jobs Initiative om te zorgen voor de levering van cruciale informatie aan werknemers, werkgevers en regeringen – ook wat betreft het vakbondsvoordeel – zoals zij
  • werken aan het verbeteren van de kwaliteit van banen en het creëren van toegang tot goede banen, vrij van discriminatie intimidatie voor alle werkende mensen.
  • • Het bevorderen van “ken uw rechten”-initiatieven om werknemers van betere informatie te voorzien over hun organisatie- en onderhandelingsrechten.
  • • Aankondiging van een nieuwe regel om de loonnormen voor bouwvakkers te verhogen door deze te actualiseren geldende loonregels uitgevaardigd onder de Davis-Bacon en aanverwante wetten, die vereisen betaling van plaatselijk geldende lonen en secundaire arbeidsvoorwaarden aan meer dan een miljoen bouwvakkers.
  • • Van werkgevers eisen dat zij de geldende lonen betalen en zich houden aan de eisen voor leerlingplaatsen om de volledige waarde te claimen van veel fiscale stimuleringsmaatregelen voor schone energie in de Inflation Reduction Act, als onderdeel van de implementatie van de wet door het ministerie van Financiën. (bron: https://home.treasury.gov/system/files/136/Labor-Unions-And-The-Middle-Class.pdf)"

--

De-nieuwe-vakbeweging

-- 27 sept. IN het boek over de Amerikaanse Maffia (Thomas Reppetto) staat deze passage:
Tot halverwege de jaren dertig had de regering bijna altijd de kant van de werkgevers gekozen - met de gedwongen arbitrage van Teddy Roosevelt bij de staking van de steenkolenmijnen van Pennsylvania in 1902 als opmerkelijk uitzondering. Het was heel gebruikelijk dat bedrijven knokbploegen in dienst namen en de mannen kleedden in het uniform van een bewakingsdienst of het insigne van hulpsherrif opspelden om zij aan zij met de politie of de burgerwacht op te treden. Maar toen de vakbonden een belangrijk onderdeel werden van de New Deal-alliantie van FDR, richtte de federale regering de National Labor Relations Board op om de organisatie van vakbonden te steunen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?