Street Smarts (Jim Rogers)

Street Smarts, "Avonturen op weg en in de markten," is een "straightforward" boek over de persoon en zijn belegggingsfilosofie. Het boek bestaat uit zestien hoofdstukken en begint met Portret van een investeerder als jongeman. Dat begint met "My hometown, Demopolis," een stadje dat in ht midden van Georgia, Alabama en Mississippi ligt, beter bekend als de Black Belt. Hij begint het verhaal met vissen van meervallen die hij vangt met wormen die hij eerst uit zijn tuin schept. Zijn vriend zegt dan opeens, als je nog dieper graaft kom je op de drempel van China uit (hoe hij daar verzeild raakt komt later nog aan de orde)... En dat is waar ik nu ongeveer woon schrijft Rogers. Hij egt dat hij twee keer de wereld omgereisd is, een keer op de motor de andere keer met de auto en dat de wereldgeschiedenis leren "en haar gevolgen kennen" niet iets is vooruit de leunstoel, maar een "handson endeavour." Graven en onderzoeken is wat hij van jongs af aan deed.

Het boek heeft me verbaasd qua inhoud, ik ben er behoorlijk enthousiast over. Met wel wat kanttekeningen want soms gaat hij erg snel door de bocht... 

Na een filosofische paragraaf over verandering concludeert hij dat Succes in het leven komt doordat je de verandering voor bent, anticipeert. De verandering waar hij destijds over schreef (het boek is uit 2013, maar zijn move naar Singapore is van daarvoor) was die van het einde van het leiderschap van de VS en de opkomst van Azië. Hij schrijft dit boek ten midden van de financiële crisis, de ondergang van Bears en Lehman. Hij zegt zelf dat hij vaak voor een moderne Cassandra werd aangezien, die onheil zag en dat niemand dat geloofde zoals hij,  en vertelt zijn visie dat de kantelpunten in het verleden in London lagen, aan het begin van de negentiende-eeuw, in New York moest je juist zijn aan het begin van de twintigste eeuw, en Nu - verklaart hij zijn move naar Singapore - moet je in Azië zijn (wat hij deed in 2007). Hij ziet de neergang van de Financiële sector overigens als een fenomeen van deze tijd, de goede tijd om in Finance te zitten zijn voorbij, net als de tijden van agricultoren, mijnbouwers, energieproducenten en houthakkers voorbij zijn: Bijbelse uitspraken schuwt hij niet: hewers of wood and drawres of water (Joshua) zullen nu de aarde erven. Terugkomend op "zijn" filosofie: niets is voor eeuwig en Cassandra die princes van Troye die voor het paard waarschuwde. Zijn reis van de Black Belt naar Azië is een persoonlijke ontwikkelings- / ontdekkingsreis, en zo te lezen in dit boek.

Dan vertelt hij hoe hij bij Yale, een van de "Ivy Leagues" werd aangenomen inclusief een studiebeurs van 2000 dollar per jaar (te vergelijken met 14 mille van nu, zo maakt hij zelf een calculatie). Hij laat zien hoe hij te werk gaat, dat genoeg nooit genoeg is. Hij studeert iets tot  hij het kent, en gaat dan nog even door, "just to be sure." [al heel wat biografische details in een openingshoofdstuk]. En die stijl 


houdt hij vast, "genoeg is nooit genoeg." Ook belangrijk is dat hij in een club van het kleine stadje toetreedt iets dat weinig aandacht krijgt de (Demopolis Key Club) wat laat  zien dat hij talent en ambitie heeft om te leiden en met mensen moet en wil omgaan. Hij studeert uiteindelijk geschiedenis. Hij werd zowel bij Harvard (business School) als andere universiteiten aangenomen, maar wilde het liefste reizen. Hij was gek op Dickens´ The Pickwick Papers. Zijn passie lag bij het ontdekken van de wereld. Dan zet hij zijn zinnen op Oxford (voor de beroemde Cambridge Oxford roeirace) en wil zich nog niet vastleggen bij Dominick & Dominick Inc, een  Investeringsmaatschappij (opgericht in 1870) die hard bij Yale rekruteert op dat moment en Rogers uitgenodigd had. D & D wilde een uitzondering maken in hun beleid om de Jonge Rogers een zomer-traineeschap te bieden. We schrijven het jaar 1964. Bij D & D willen ze geen redbellies en ook geen "tiger boys." Die zomer ontdekt hij zijn toekomst!

--- voor de rest van de samenvatting maak ik gebruik van getstoryshots.com/nl/books/street-smarts-summary/ die geeft een aardige samenvatting, al volgt die niet het boek, maar specifieke thema's. Ik gebruik deze hier als verdere basis voor het verhaal:

... Enkele van zijn prestaties die het vermelden waard zijn, zijn de medeoprichting van Quantum Fund met George Soros. Na 10 jaar veranderde hij van pad om een opwindender manier van leven na te streven. Hij reisde de wereld rond op een motorfiets en doorkruiste zes continenten en meer dan 50 landen. In 1998 startte hij zijn eigen internationale grondstoffenindex die in 2012 een totaal rendement had dat vier keer hoger lag dan dat van de S&P.

Jims advies aan afgestudeerden is niet doe een MBA. Financiën is [passé]. [Hij is vrij negatief over tenure-track: waar krijg je nog een baan waar je nooit meer ontslagen kan worden?] Hij ziet tenure als een van de belangrijkste redenen waarom het Amerikaanse tertiaire onderwijs zo duur is geworden en deze prijs niet meer waard is. Nog erger is dat ze incompetent zijn. Leraren vinden hun toevlucht in uitmuntendheid en lesgeven is nooit de manier geweest om dat te bereiken. [Onderzoek dat ze publiceren hoeft niet in relatie tot de echte problemen te staan, alleen het aanzien van collega's.] Ook al gaf hij vijf semesters les aan de Columbia Business School om toegang te krijgen tot hun gym, gelooft Rogers niet dat er iets nuttigs te winnen valt door een business school te bezoeken. Ga landbouw en mijnbouw studeren, en in plaats daarvan zullen de boeren in de Lamborghini's rijden en de beurshandelaren in taxi's. [Hij zegt dit omdat hier de prijzen van landbouw in de toekomst ziet stijgen! waar hij gelijk mee krijgt.]

De economie draait om cycli. Voor degenen die nog steeds vastbesloten zijn om in de financiële wereld te werken. De studie van filosofie en geschiedenis is onmisbaar voor een belegger. Anders denken dan anderen is moeilijk. Filosofie leert je denken en twijfelen. De geschiedenis leert ons dat wat vandaag onomstreden lijkt, er morgen heel anders uitziet en dat de geschiedenis zich herhaalt.

Investeer in waar je zelf een schat aan kennis over hebt. Iedereen weet veel over iets. Zoek uit wat uw echte interesse is en concentreer u daarop. U zult een grote verandering in de sector zien aankomen, lang voordat iemand op Wall Street dat zal doen, omdat dit uw passie is.

... Wacht geduldig, wacht tot je daar in de hoek geld ziet liggen. Als je veel geld wilt verdienen, verzet je dan tegen diversificatie. Als je 10 verschillende aandelen koopt. De kans is groot dat er een paar goed zijn. Ze gaan niet failliet, maar je gaat ook niet veel geld verdienen. De manier om rijk te worden is om uit te zoeken wat goed is en daar je middelen op te concentreren.

Er zijn veel financiële instrumenten waarin u kunt investeren. Jim Rogers vergelijkt twee van de grootste aandelen en grondstoffen. Bij het beoordelen of een aandeel een goede koop is, zijn er honderden factoren te analyseren. Werknemers, producten, onderdelen, leveranciers, concurrenten, overheden, balansen, vakbonden. Een grondstof als katoen is daarentegen vrij eenvoudig, [er is of teveel of te weinig oogst].

Amerika wordt geconfronteerd. Kapitalisme zonder faillissement is als het Christendom zonder hel. Amerika heeft vandaag de dag een ernstig probleem. Te veel consumptie en te veel schulden, en het probleem wordt aangepakt door meer geld te lenen. Maar wanneer het geleende geld weer wordt besteed aan consumeren, in plaats van investeren, doet het geleende geld weinig goeds.

Jim Rogers is van mening dat faillissementen nodig zijn om de Amerikaanse economie weer op gang te krijgen. Net als in Zweden heeft de regering zich in de jaren negentig verzet tegen het [redden] van iedereen, en nu, na een paar verschrikkelijke jaren, is het land uitgegroeid tot een van de gezondste economieën ter wereld. De Japanse regering daarentegen pakte het probleem aan door de falende activa van het land overeind te houden en verlengt daarmee de crisis decennium na decennium.

Dit is ook de aanpak die de VS heeft gekozen. Hij wijt dat aan de incompetentie van de mensen die Amerika de laatste decennia besturen. Hij denkt dat ze de financiële kennis en het begrip van economie missen en de makkelijke weg kozen. Het proces maakt ons minder concurrerend. In 2005 werd Roger's fonds Beilin het slachtoffer van massale fraude. Ook al had het management van de fraude niets verkeerds gedaan. Jim Rogers werd persoonlijk vele malen aangeklaagd, en hij werd jarenlang door de hele zaak verteerd. Met dit voorval in gedachten deelt de auteur zijn gedachten over de procesindustrie in Amerika. Dit is hoe het werkt. Een rechtszaak aanspannen kost je niets.

Hoe belachelijk uw claim ook is, u riskeert geen financieel verlies, advocaten en aansprakelijkheidsrechters werken op contingency basis, waarbij ze een percentage nemen van wat ze winnen of waarvoor ze schikken. Ze schikken vaak omdat de gedaagde zich al snel realiseert dat het verdedigen van de zaak veel duurder zal zijn dan het schikken. De explosieve groei van de procesindustrie zorgt voor een belangrijk deel voor de kosten van het zakendoen in de VS.

De staat van groene kosten van aansprakelijkheidsverzekering, het beschermen van zichzelf tegen rechtszaken maakt de Amerikaanse economie minder concurrerend. Gelukkig is dit voorlopig vooral een Amerikaans fenomeen in de rechtbank. Systemen in Europa zijn niet zo tolerant voor nuance rechtszaken land van de vrijen. Niet meer. Van de binnenlandse surveillance die Homeland security heet tot de factor tax compliance act, die het voor Amerikanen moeilijk maakt om buitenlandse rekeningen aan te houden en de dubbele belasting die expats moeten betalen Jim Rogers.

Helaas, dingen die de Amerikaanse burgers hun rechten hebben gezaaid naar hun regering. Zes China, de nieuwe grote kapitalist. Vanwege al deze zorgen. Jim Rogers deelt met ons. Hij legt uit waarom hij Azië koos als residentie. Hij is erg enthousiast over de toekomst van China en de kansen die het biedt.

Niettegenstaande de problemen waar het land voor staat. Dit zal de volgende grote economische macht zijn, handelend vanuit dit geloof. In 2007 verhuisde de investeerder zijn hele familie naar Singapore, zodat zijn dochters Mandarijn kunnen leren en de taal spreken als de natives

In 1976 verandert de Chinese regering automatisch om de vijf jaar, en geen enkele leider kan meer dan twee opeenvolgende termijnen dienen. Om een Chinese leider te worden, moet men zich 30 jaar lang door de rangen omhoog werken en steeds op de proef worden gesteld. En dan wordt het leiderschap verantwoordelijk gehouden. China heeft veel veranderd is nog niet Nederland, maar het is zeker het openstellen van de Aziatische manier is eerst hun economie open te stellen, om welvaart naar het land te brengen, en niet pas daarna hun politieke systeem open te stellen, en dit is succesvol gebleken in gevallen als Japan en Singapore. [Rogers is zeer negatief over Japan in het boek!]

De nieuwe Aziatische leiders zijn jonge mensen, opgeleid in Europa, blootgesteld aan de buitenwereld, die terugkomen naar hun land en alles in zich opnemen. [De wind van verandering blijft waaien]. We zijn getuige van het verval van grote naties door de geschiedenis heen. Grote rijken zijn onvermijdelijk in verval geraakt, Groot-Brittannië, Spanje en Portugal, en toch zijn ze nog onder ons.

Amerika zal niet van de aarde vallen, maar het is tijd voor een nieuwe grote economische macht. Mensen moeten dit accepteren en ernaar handelen, zodat ze kunnen profiteren van de kansen die ontstaan in tijden van verandering.

- - - -
Nog een korte bloemlezing, als aanvulling:

Toen ik begon met handel zegt JR handelde men nog niet zoveel in aandelen [er was nog geen cultuur van handel en aandelenbezit]. Eind jaren zestig waren er institutionele beleggers die vooral in Bonds zaten.
Rogers was onstopbaar nieuwsgierig wat er in de wereld gebeurde [mindset]. Zo ging hij op zoek naar drilling bedrijven en merkte dat zij door de lage olieprijs hun activiteiten verlaagden. Zo moest er wel een keer een olieprijsstijging komen, bedacht hij zich, wanneer het aantal drilling Rigs afneemt.
Beatig thew bearmarket gaat over short selling. Dat heeft niks met Ethiek te maken, het is echter niet iets voor de "casual player." Hij vertelt dat hij zelf failliet ging aan het begin van zijn carriere [dat is het moment om alles uit te proberen en risico te nemen].
Rogers droomde als kind al van succes en zei tegen iedereen dat hij met 35 met penisoen zou gaan [even als professional en mens benchmark. Ben ik ook zo vastberaden?]
dan vertelt hij dat Soros dingen doet - waaronder de markt/partijen intimideren wat hij te ver vindt gaan en neemt afscheid van Quantum ...[dit verhaal smaakt naar meer, detail] 
Met Tabitha Eastbrook gaat hij dan eindelijk een wereldreis ondernemen, op de motorfiets (zij ook, zij weet van motormechanica en beiden krijgen ze een permit / toegangspas om door China en Rusland te reizen - https://charlierose.com/videos/21831). Daarmee komt hij (net als met Roeien) in het Guiness book of records. [wanneer je je vergelijkt met Jim Rogers, weet dan dat hij dit soort activiteiten heeft gedaan]
Hij vertelt wat laatdunkend over de inverstor / pro (GS Jim O'Niell) die de term BRIC heeft uitgevonden. Hij vind alleen de "C" slim (China), Brazilië is puur een grondstoffenbedrijf, dat hij niet serieus neemt.
Dan vertelt hij vaak in between zijn move met zijn recente familie (hij had nooit gedacht kinderen te krijgen) naar het verre oosten. wat dat zou de place to be worden...
De VS is namelijk - zo vertelt hij in het volgende hoofdstuk - de grootste debtor / schuldenaar in de wereld. In Azië spaart men tenminste nog. In de VS moet men al die militairen in alle lande betalen. Een dure business. Incompetentie is ook groot geworden in de VS onder politici en bureaucraten en dat vertaalt zich in lage scores op schooltesten, waar Europa en Azië de slimme kar trekken. De meeste kritiek als het gaat om middelmatigheid krijgt Greenspan (verwoord in de biografie van Woodward), en hier gaat Rogers niet zozeer in op inhoudelijke punten (die gaat hij wel vaker uit de weg), maar zegt hij gewoon: wanneer het hoofd van Citibank of JP Morgan naar de FED belt dan luisteren ze. De FED is dus niet onafhankelijk!

Capitalism without bankrupcy is Christeanity without hell, heet een ander hoofdstuk en dat hoeft nauwelijks uitleg.
In hoofdstuk 10 vertelt hij over zijn reis naar het Oosten. Over het Chinees dat zijn dochter leren, al in de VS, "Chinese is a tonal language." En hij schrijft over Oscar Wilde die zei over de Engelse taal en cultuur: "We have really everything in common with America nowadays, except, of course, the language."
Dan schrijft hij over Refco (Ray E. Friedman & Co.) die in 2005 failliet gaat door illegale praktijken die hij wel aangevoeld heeft en waar bij faillissement de juristen overheen stormen. Dit raakt Rogers ook. hier is waar hij zegt dat Litigation een van de grootste groeisectoren is in de VS. Uiteindelijk wordt zijn betrokkenheid juridisch vrijgegeven.
Over immigratie *De VS is een immigratieland) schrijft hij dat de VS haar grootste groei bereikte voordat immigratiewetgeving opgang kwam parallel aan de immigratiestromen. Het hoofdstuk erop heeft als titel: America, land of the free? De VS doet er alles aan om haar bevolking te belasten (dat bedrijven hiervan nagenoeg gevrijwaard worden, spreekt hij niet uit) en dat de wetten ervoor moeten zorgen dat het kapitaal binnen de nationale grenzen blijft. Daarom zoekt JR een Zwitserse bank om Franken te kopen, in de VS is dat onmogelijk, dat detail volgt in "Crisis in paper money", en de rekening opent hij in 1970.
Uiteindelijk is de wereld er een waar de ijzeren wetten van Vraag en Aanbod gelden, en Chinezen weten dat goed, zij zijn de beste capitalisten in de wereld [Joden zou ik zeggen zou je hier op hun cultuur ook kunnen onderzoeken]. Hij speculeert in het vervolg op een samenvoeging van de beide Koreas. En creative destructie is het afsluitende hoofdstuk, ook puur kapitalisme: Met de komst van Jappaners in de VS (beter beschreven door andere schrijvers) verandert het landschap in Detroit "Toyota came along and replaced General Motors... All empires have ended badly..." Hij ziet China duidelijk als het land waar de creatieve destructie haar nieuwe bron vindt, want ze hebben veel ingenieurs en jongeren willen nog ingenieursopleiding volgen, terwijl dat in het westen - de vraag hiervoor - steeds meer afneemt. he enige positieve in de VS ziet hij op moment van schrijven de ontwikkeling van Shale-Oil, schalieolie.
Hij sluit af met een voetnoot over en voor zijn kinderen. Hij vertelt dat hij gegroeid is juist omdat hij het zo moeilijk had in zijn jeugd, hij moest vechten, terwijl zijn kinderen juist zo goed opgroeien. En dat ziet hij als een nadeel...

--



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?