Distributie van psychologen

Van elke beroepsgroep zou je de distributie inzichtelijk kunnen maken. Uit mijn hoofd zijn er ca. 5% van de professionals in Nederland econoom. In de VS is dat cijfer anders, en in andere landen natuurlijk ook. Toch zal er iets van een algemene basis zijn, die de structuur aangeeft van de economie. 

Hoe zit dat met psychologen? 

Hier een voorbeeld uit Argentinië, een "anekdote," die ik van vroeger kende, en die nog blijkt te gelden:

Met meer dan 80.000 analisten is Argentinië de plaats waar de meeste professionals in de geestelijke gezondheidszorg hun beroep uitoefenen.

Ya sé que estoy piantao, piantao, piantao…/ Yo miro a Buenos Aires del nido de un gorrión/ y a vos te vi tan triste… ¡Vení! ¡Volá! ¡Sentí!../ el loco berretín que tengo para vos (Ik weet dat ik gek, gek, gek ben.../ Ik kijk naar Buenos Aires vanuit het nest van een mus/ en ik zag je zo verdrietig... Kom! Vlieg! Ik voelde!../ de gekke baret die ik voor je heb).

Bovenstaande is een fragment uit het bekende tangosong 'Balada para un loco', (van Astor Piazzolla en de Uruguayaanse dichter Horacio Ferrer). Het is geen toeval dat deze twee sterren van de Latijns-Amerikaanse muziek een ode aan de waanzin brachten met de lokale bevolking als hoofdrolspelers.

In Argentinië zijn er 82.776 actieve psychologen, dat zijn bijna 200 professionals in de geestelijke gezondheidszorg voor elke 100.000 inwoners, volgens informatie gepubliceerd in de Mental Health Atlas, opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daarmee is het verreweg het land met de meeste analisten [psychologen] ter wereld. Op de tweede plaats staat Finland met bijna 57 per 100.000; terwijl de tweede positie op regionaal niveau wordt ingenomen door Colombia met ongeveer 11 therapeuten voor hetzelfde aantal inwoners.

In de federale hoofdstad zijn er 35.000 psychologen. 42% van de totale populatie van deze professionals in het land is daar geconcentreerd. In de wijk Palermo krijgt de wijk Plaza Güemes de onofficiële naam 'Palermo Sensible' of 'Villa Freud', verwijzend naar de concentratie van psychologen die daar sinds 1960 zijn gevestigd.

In dat decennium begonnen de hoogtijdagen van de psychoanalyse, de trend die werd uitgevonden door de Oostenrijkse neuroloog Sigmund Freud en waarvan het onbewuste de as is. «Deze lijn had een zeer sterke impact in Buenos Aires. Over het algemeen worden wij porteños als melancholisch bestempeld, dat we veel van tango houden, dat onze oorsprong immigranten zijn die afstammen van schepen, die het gevoel hadden het land te missen waar ze vandaan kwamen. Daarom wordt gezegd dat het verleden en de verankering in het verleden een zeer sterke steun hebben in de ziel van de Buenos Aires ", vertelt afgestudeerd in psychologie en psychoanalyticus María Gabriela Zubimendi, die 32 jaar in een individuele kliniek voor volwassen patiënten heeft gewerkt. (bron: https://argentear.com/psicologia/)

...
Hoe zou dit zitten  in andere landen en wat is de relatie met de economische ontwikkeling (en misschien welvaart, welzijn of geluk) van een natie...

En ... wat zegt de distributie van deze beroepsgroep over de cultuur en de economie van een land?

... wordt vervolgd.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?