De Nieuwe Vakbeweging

De FNV in zijn huidige vorm houdt op te bestaan. Er komt een organisatie voor in de plaats die voorlopig als werktitel de naam Nieuwe Vakbeweging meekrijgt. Net als nu komt er een overkoepelende organisatie en bonden, maar de structuur wordt anders en de lijnen binnen de organisatie korter.
De nieuwe vakvereniging moet dichter bij de mensen en hun werk komen te staan. Hij wordt veel meer dan in de huidige FNV georganiseerd rond beroepsgroepen en sectoren. Mensen met hetzelfde beroep kunnen zich aansluiten bij de bond waarmee zij zich het meest verbonden voelen. „Bouwen van onderop” is het uitgangspunt. Leden krijgen binnen de bond ruimte zelf te bepalen hoe ze hun werk, beroep en arbeidsvoorwaarden willen vorm geven. ...
De nieuwe vakbonden zijn autonoom, maar werken binnen de structuur van de nieuwe vakbeweging. Die behartigt de belangen van de leden op landelijk niveau. Nu heeft de FNV nog een apart federatiebestuur, straks wordt het bestuur van de koepelvereniging gevormd door de voorzitters van de bonden. ---
De nieuwe vakbeweging heeft een „open” karakter: ook vakbonden die nu niet bij de FNV horen, kunnen zich aansluiten. Ook verenigingen van jongeren,ouderen of uitkeringsgerechtigden kunnen toetreden (Bron: Telegraaf)

Agnes Jongerius en Van der Kolk komen niet in de nieuwe bond. Typisch een probleem van deze tijd, waar de vertegenwoordigers blijkbaar niet de juiste vertegenwoordiging bieden. In de politiek is de parallel met de problemen binnen de PvdA groot. Binnen de vakbeweging zijn FNV Bondgenoten en Abvakabo de grote partijen die niet meer de lading van de nieuwe werknemer dekken. De overige leden van de FNV hebben wel voor het pensioenakkoord gestemd.

Eugène Roorda benoemt in zijn column het failliet van de FNV: wat moet een dergelijke organisatie nog in de tijd van twitter en het grote netwerken... Er is altijd wel een advocaat die de massa bijstaat op twitter...
Maar ik denk dat er niet alleen een groter schisma dreigt tussen de kapitaallozen en de kapitaal krachtigen, maar natuurlijk ook tussen de kenniswerkers en de niet-kenniswerkers. Zitten de FNV-leden wel op twitter?

Aan de FNV blijft wel behoefte maar niet in de huidige vorm. Laten we trouwens niet vergeten dat Het Nieuwe Werken en de vrijheid van de ZZP puur fictief is. De macht ligt meer dan ooit bij de grote organisaties die de "dienst" uitmaken. ZZP en al die mensen die op facebook schrijven en twitter zijn niet anders dan de nieuwe slaven. Enkel Facebook en LinkedIn verdienen er - door hun moderne uitbuitmodel - geld mee.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa