De tragiek van de komiek

Youp van 't Hek gaat nog lang niet met pensioen. Ik weet eerlijk gezegd niet welke leeftijd hij heeft. Hij is jonger dan Freek die de pensioengerechtigde leeftijd al heeft gepasseerd, maar daar niets van aantrekt, dus Youp zou ook zo maar door kunnen gaan. Waarom stopt hij niet om iets anders te gaan doen?


Bij Pauw en Witteman gaf hij aan dat de crisis hem niet raakt. In tegendeel. Dat uitte hij met een verborgen verbazing. En dat terwijl er een logische verklaring is voor zijn aanhoudende succes: bij een crisis wordt men conservatiever en valt men terug op oude succesvolle formules en keuzes. Ook Freek blijft zo succesvol. Maar beiden wel ten koste van de nieuwe generatie, de jonge cabaretiers.

Youp relativeerde zijn succes. Je schopt een biermerk omver en vervolgens groeit een ander merk als een paddenstoel uit de grond. Daar kan je dat hele gedoe van T-Mobile nog aan toevoegen: het netto effect is nul; we lachen, laten een traan, doen een plas en alles blijft zoals het was.

De tragiek van de komiek ligt denk ik in het feit dat mensen wel lachen om het verleden - met een traan - maar men snel realiseert dat men toch weer door moet. Het leven gaat verder, met of zonder verandering. En de clown blijft uiteindelijk eenzaam achter. Ooit werd om hem gelachen. Logisch dat menig clown zijn afscheid uitstelt...


..
Dolf Jansen begreep het overigens niet (dat hij en andere komieken ondanks dat deze niet slechter performen, toch minder bezoekers krijgen). "Terwijl Youp stoer roept dat de crisis hem niet raakt." Maar dat komt omdat Jansen te vernieuwend is; hij doet aan crowdsourcing en dat is voor het conservatieve moment te innovatief. Mensen gaan liever ouderwets naar Youp. Dan weet je wat je krijgt, namelijk meer van hetzelfde.

--
Hans Teeuwen begrijpt het wel, maar of hij recht van spreken heeft mag men betwijfelen want zijn comeback werd niet erg positief onthaald:

2 januari. De show van Youp was inderdaad erbarmelijk: "oh, daar gaat de lul van de buurman, gisteren zag ik nog de kut van de buurvrouw." Wat een niveau. Vroeger was vloeken en schelden misschien vernieuwend. Youp houdt zich daar nu aan vast, en hij is even conservatief als de Paus. Geen enkele vernieuwing in zijn show - behalve misschien de klassieke muziek, de eerste viool, maar die enkel maar het contrast laat zien met zijn eigen praktijk. Bedrijven moeten vernieuwen Youp niet. Dat laat duidelijk het tijdsbeeld zien waarin hij blijkbaar weelderig kan groeien...


-- actueel: zie het bijschrift bij de figuur: te kort aan clownen doet naties de das om. Met Poetin hebben we echter een nieuwe clown gevonden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa